Hőség

Gyilkolhat is a hőség: ha ezt érzed, azonnal le kell hűtened magad!

Bors

Létrehozva: 2024.06.21.

Hőgörcsökkel és hőkimerülés támad az extrém trópusi meleg.

Szerdától a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben egészen június 22. szombat éjfélig. Az extrém hőhatás azonban súlyos következményekkel is járhat, egyes esetekben akár életveszélyes állapotba is kerülhetsz! 

A nappali és az éjszakai hőmérséklet is magasabb lesz az ilyenkor megszokottnál. Fotó: Köpönyeg

Az érintettek között vannak a gyermekek, az idősek, a krónikus betegek és az időjárásra érzékenyek. Utóbbi csoportba tartozókat azért kell kiemelni, mert rájuk olyan mértékű és jellegű problémák hatnak, ami már veszélyes lehet

- hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd hozzátette:

Ilyenkor az átlagosnál sokkal nagyobb a szervezet terheltsége. Mivel szélsőséges helyzetről van szó, fokozott óvatosságra van szükség.

A szakember szerint déltájban egyáltalán ne menjünk a napra, mert veszélyes lehet. Arról nem is beszélve, hogy a tartós, napokon át tartó hőhatások hőgörcsöket és hőkifáradást okoznak, ami életveszélyes.

Nemcsak eleget kell inni, pótolni kell a szervezet ásványi anyag és só készleteit is, melyet az izzadással elveszítünk. Ha ezt nem tesszük meg, a szervezet egyensúlya felborul, ami miatt eleinte hőgörcsök alakulnak ki, majd a hőkifáradás még komolyabb gondokat okoz.

- hangsúlyozta a meteogyógyász. Extrém estben a szív gyorsabban ver, a vérnyomás lezuhan, a testhő a 40 Celsius-fokot közelíti, ilyenkor pedig azonnali segítségre van szükség. A szervezetet azonnal le kell hűteni, vizet kell inni és meg kell előzni, hogy komoly szervi károsodást okozzon a meleg.

A szakember javaslata az, hogy ilyen kánikulában pláne igyekezzünk csökkenteni a szervezetünket érő fizikai és szellemi terheléseket, hogy megőrizzük testi, lelki egészségünket.

A Köpönyeg előrejelzése szerint egyébként pénteken forró levegő áramlik fölénk, a napos időben pedig helyenként megközelítjük a 40 Celsius-fokot. Kora reggel északkeleten 13-15, máshol 16-23, napközben 30-39 Celsius-fok várható.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek