Felépülés

"Annyira ügyes, hogy az valami hihetetlen" – új emberré vált Dubajban a 7 éves SMA Tomika

Farkas Ivett

Létrehozva: 2024.05.28.

Bár még csak két hónap telt el a génterápia elvégzése óta, máris rengeteget fejlődött a 7 éves SMA Tomika. Pár hét múlva pedig végre hazatérhet a család Magyarországra.

Ma már szinte mindenki számára ismerős lehet SMA Tomika neve. A 7 éves Galó Tamás Dominik éveken át küzdött a szörnyű betegségével, a gerinc eredetű izomsorvadással. A szülei azonban nem adták fel a reményt, nem ismerve lehetetlent gyűjtésbe kezdtek, hogy ki tudják fizetni a világ legdrágább gyógyszerét, a Zolgensmát gyermeküknek. Két évig futottak versenyt az idővel, de megérte, hiszen összegyűlt a pénz, majd idén áprilisban végre megtörtént a csoda: Tomika megkapta az életmentő kezelést. 

Tomika rengeteget fejlődött Dubajban  Fotó: Facebook/Együtt Tomikáért 

Lapunk már a gyűjtés kezdete óta nyomon követi a Galó család történetét. Rengeteg akadályt görgetett eléjük az élet, de ők sohasem adták fel a reményt. És milyen jól tették! Tomika két hónap alatt hihetetlen fejlődésen ment át, tényleg szó szerint, mintha kicserélték volna. Még a szülők számára is hihetetlen, felfoghatatlan, hogy mennyit változott gyermekük.

Tomika egyszerűen fantasztikus, brillírozik! Minden területen erősödik, annyira ügyes, hogy az valami hihetetlen. Júniusban pedig már mehetünk is haza, még pár hét

– árulta el lapunknak elsőként Anikó, Tomika édesanyja. 

A kisfiú kitartása és akaratereje nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőttek is tökéletes példa arra, hogy ha valamiért emberfeletti teljesítménnyel dolgozunk, akkor nincsen lehetetlen. Tomika napról napra újabb apróságokkal kápráztatja el orvosait, a gyógytornászát és a szüleit is. 

– Amikor elkezdtünk itt tornázni, már akkor kinéztem ezt a csúszdát a tornateremben, ahol várakozni szoktunk Dee-re, a gyógytornászunkra a torna előtt. Akkor mutattam finoman Tominak, úgy hogy Tomika észre ne vegye, de Tomi csóválta a fejét, hogy eszembe ne jusson. Túl magas, túl nagy a dőlésszöge, ne kockáztassunk meg egy esést – kezdte el mesélni az anyuka, aki hozzátette: neki is be kellett látnia, hogy férjének igaza van.

Egy hónappal később a génterápiás kezelés után azonban, Anikó hatalmas kockázatot vállalt, kikapta Tomikát a kerekesszékből és felrakta a csúszda tetejére.

– Mellé térdeltem és szépen lassan húztam lefelé a csípőjénél fogva. Hatalmas volt az öröm neki, hogy csúszdázhat, nekem, hogy mennyire szépen tartja magát – részletezte az édesanya, majd hozzátette, hogy az igazi csoda csak pár nappal később következett be.

Amikor megérkeztünk tornázni, azonnal a csúszdához tekert a kerekesszékével. Fel is tettem a tetejére, majd térdeltem volna mellé, hogy segítsek, amikor elkezdett önállóan lecsúszni: szépen, lassan, megfontoltan, feszegetve a határait. Nem dőlt el, támaszkodott és koncentrált. Három kört tettünk meg, mire megérkezett Dee, neki is leesett az álla a mutatványtól. 

– mondta.

Tomika végre kiélvezheti az evés minden pillanatát  Fotó: Hornischer Anikó

A nyelés sem rémálom többé

Ahogy arról lapunk beszámolt, Tomikának végre nem kell tovább pépesíteni az ételt. Sőt, legnagyobb álma is valóra vált, csokit és pizzát ehetett. Igaz, csak pár apró falatról van szó, de neki ez rengeteget jelentett. Az anyuka újabb csodás hírt osztott meg a lapunkkal:

Már teljesen azt eszi, amit mi, legfeljebb összevágom. Ma pedig megvolt élete első sültkrumplija is egyben, nem vágva, harapva, ahogy kell, ketchupba mártogatva 

– árulta el Anikó.

Nagyon úgy néz ki, hogy júniusban egy vadonatúj Tomika fog hazatérni Dubajból, akire már rá sem fogunk ismerni. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek