Megindító

„Az édesanyám mentette meg az életemet” – Kevés esélyt adtak neki a túlélésre, Lívia mégis legyőzte a leukémiát

Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.05.23.

A kosárlabdás lányt sokként érte betegségének híre, de nem adta fel a gyógyulásba vetett hitét. Végül az őssejt transzplantáció mentette meg az életét, ahol édesanyja lett a donorja.

Gereben Lívia élete 2019-ben fordult ki a sarkából, amikor a fiatal lányt akkut leukémiával diagnosztizálták. A Sepsiszentgyörgyön élő, és a helyi csapatban kosárlabdázó lányt sokkolta a diagnózist. Lívia azonban tudta, hogy az egészsége a legfontosabb, így mikor beteg volt, az a gondolat motiválta, hogy újra a pályán lehessen.

Lívia mindene a kosár: szülei is kosárlabdaedzőként dolgoznak, ő pedig 7 éves kor óta játszik  Fotó: Olvasói fotó

„Nem sok esélyt adtak az orvosok”

Lívia élete egyik napról a másikra változott meg. Az akkor még 19 éves fiatal lányban a családja és a barátai tartották a lelket, az út, amit bejárt azonban így sem volt egyszerű.

– A hír sokként ért engem is és az egész családot, akkor még nem tudtuk, mivel állunk szemben. Tudtam, hogy nincs más választásom, csak a gyógyulásra való koncentrálás

Sajnos a leukémia egy nagyon súlyos és agresszív betegség, így sok sorstársamat veszítettem el az út közben, amit lelkileg nagyon nehéz volt feldolgozni. 

Az orvosok 30 százalékot adtak nekem eleinte a túlélésre, viszont az első kezelés annyira megviselt, hogy bekerültem az intenzív osztályra, ahonnan nem sok esélyt adtak, hogy kikerülök. Szerencsére nem lett igazuk 

– mesélte Lívia, aki két kemoterápiás kezelést kapott, amire szerencsére jól reagált a szervezete. Az igazi gyógyulást azonban csak az őssejt transzplantáció ígérte, 2019. október 8-án.

– Azon szerencsés emberek közé tartozom, akinek három ember is alkalmas volt donornak a családjából. Végül azonban úgy legyengült a szívem, hogy csak az anyukám volt alkalmas. Kicsit aggódtam, hogy ne stresszeljen túlságosan, de szerencsére nagyon jól sikerült az őssejt levétel és maga a transzplantáció is. 

Tényleg nagyon jó érzés, hogy másodjára is életet tudott nekem adni, meg tudott menteni és tudom, hogy bármikor újra megtenné értem

 – mondta a lány könnyes szemmel.

Líviának sokat segített a hite a nehéz időszakokban: erre emlékezteti nagymamájától kapott nyaklánca, amit mindig hord  Fotó: Olvasói fotó

Hamarosan hivatalossá válik, hogy legyőzte a leukémiát

A transzplantáció után új időszámítás kezdődött Líviánál, ugyanis új esélyt kapott az életre, azóta ezt a dátumot a második születésnapjának tartja. Ennek már lassan 5 éve, így hamarosan hivatalosan is kijelenthető: Gereben Lívia meggyógyult a leukémiából.

– Szerencsére az egész családom és a barátaim, csapattársaim, még ismeretlen emberek is teljes mértékben támogattak és mellettem álltak, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok. Igazából én már gyógyultnak tartom és érzem is magam, de nyilván nagyon jó érzés, hogy nemsokára letelik az 5 év, hogy tünetmentes vagyok, erre vágytam azóta, mióta kiderült, hogy beteg vagyok – fogalmazott Lívia, aki betegségének köszönhetően megtanulta, hogy ha egészség van, akkor minden megvan az életben, de ha egészség nincs, akkor akármid lehet, az nem ér semmit.

A 24 éves lánynak a hite is sokat segített átvészelni a nehéz időszakokat, Lívia azóta bátran beszél a betegségéről a TikTok-on is, ezzel motivációt és erőt adva azoknak, akik ugyanazt a harcot vívják, amit ő öt éve.

@gerebenlivi There was before you…,and there was during you, but sometimes I thought there would never be an after you…, but I did it🙏🏼🥺🧡🎗️ #fy#fypage#strongwomen#cancerfree#leukemiawarrior#leukemiasurvivor🧡 ♬ original sound - Charlotte ᥫ᭡

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek