Praktika

Ne fizess szakembert feleslegesen: így rakd le magadnak a lamintált padlót!

Létrehozva: 2024.05.26.

A laminált padlót sokan választják, hiszen amellett, hogy jól mutat, egyszerű karbantartani és szükség esetén cserélni is. Kialakítása miatt akár magunk is lerakhatjuk. Most a Fanny magazin segítségével megmutatjuk, ebben az esetben mire célszerű odafigyelni.

laminált padló
Magunk is lerakhatjuk a laminált padlót, amivel sokat spórolhatunk  Fotó: Pixabay

1. Ezt nézzük meg vásárláskor

Válasszunk olyan klikkrendszerrel rendelkező laminált padlót, ami egyszerűbbé teszi a lerakást. Ügyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a padló színe és a felülete, valamint, hogy hibátlanok legyenek a lapok.

2. Mitől lehet tartós?

Ellenőrizzük a lapok vastagságát, ez határozza meg ugyanis a minőséget és azt, hogy mennyire tartósak.

3. Csak egyenletes felületre jó

Figyeljünk rá, hogy a felület, amire leraknánk, sima és egyenletes legyen. Ha nem kiegyenlített, akkor komoly problémákkal nézhetünk szembe.

4. Ügyeljünk, hova tesszük

Gondoskodjunk róla, hogy az aljzat teljesen száraz és tiszta legyen. Arra is ügyeljünk, hogy megfelelő teherbírással rendelkezzen.

5. Mire tudjuk letenni?

A paneleket kerámia csempére, betonra, ragasztott parkettára, illetve ragasztott PVC padlóburkolatra és linóleumra is lerakhatjuk. Puha padlóra azonban ne helyezzük, ahogyan szőnyegre sem.

6. Készítsük elő a lapokat

Hagyjuk a paneleket akklimatizálódni a lerakás előtti 24 órában 18-30 °C között, abban a helyiségben, ahol használnák őket. Ha a lapok a szállítás vagy a tárolás alatt 5 °C alatt voltak, akkor 48 óráig kell őket a helyiségben hagyni, mielőtt felrakjuk.

7. Ne szivárogjon a nedvesség

Mielőtt telepítjük a padlót, lássuk el a felületet kiegyenlítő alátéttel. Szükségünk lesz egy 0,15 mm vastagságú párazáró fóliára, amit tegyünk a beton és a szalagparketta közé. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a nedvesség felszivárogjon. Legalább 20 cm-es átfedést alkalmazzunk a párazáró fólia toldásánál. Az összeragasztáshoz 5 cm széles ragasztószalagot használjunk.

8. Helyezzük el a lapokat

A lapokat hosszanti irányban rakjuk le és vegyük figyelembe a fő fényirányt is. Legalább 5 mm dilatációs rést (mivel ügyelni kell az esetleges hőingadozás miatt kialakuló hézagokra) hagyjunk a beépített bútoroknál, a radiátoroknál, a lépcsőknél és a falaknál, ami lehetővé teszi a tágulást.

9. Vágjuk őket méretre

A lapok felvágásához használhatunk éles kést vagy elektromos fűrészt is. Vágjuk el a felső réteget, ezután a vágás mentén törjük meg a paneleket.

10. Jöhet a szegélyezés!

Szegőléccel fedjük le a falak mentén lévő dilatációs réseket, amiket rögzítsünk a falra ragasztóval vagy speciális klipszekkel. Célszerű olyan szegőlécet használni, amit az adott panelhez javasolnak. Ha vannak fennmaradó rések, azokat töltsük ki színben passzoló fugázóanyaggal. 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek