gazdák

Tiltakoznak a cseh gazdák is, Prágába vonulnak

Bors

Létrehozva: 2024.02.19.

Folytatódnak az európai gazdatüntetések.

Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle. A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, s ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljen azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

A hétfő reggeli órákban mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába – közölte Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője. A gazdák képviselője ezer traktorról és más technikáról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül is lemondták a tiltakozáson való részvételüket. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

Gazdák ismételten forgalomlassító megmozdulást tartanak Vallóniában, Belgium délkeleti felében, eközben a flamand kormány részleges megegyezésre jutott a mezőgazdasági termelőkkel, ezért a traktoros blokádot a régióban feloldották – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

A beszámoló szerint vallon gazdák tüntetése miatt Belgium déli és keleti felében, különösen a Liege környéki autópályák és főutak nehezen járhatók, a belga és uniós agrárszabályok ellen tiltakozó gazdák több nagyvállalat élelmiszer-áruházának bejáratát torlaszolták el.

Vallónia, Belgium déli országrészének gazdálkodói a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A napilap beszámolója szerint Flandria, az ország északi részének kormánya részleges megállapodásra jutott a régió gazdáival, így a több hete tartó, főként Antwerpent és a nemzetközi kikötőket érintő traktoros blokádot feloldották.

Jan Jambon flamand miniszterelnök az X nevű közösségi oldalon jelentette be, hogy „a flamand kormány és a mezőgazdasági szervezetek intézkedéscsomagban állapodtak meg, amely választ ad a flamand gazdák jogos aggodalmaira”. Bejelentése szerint a tető alá hozott intézkedéscsomag „ambiciózus és előretekintő”, miközben „tiszteletben tartja a természetet”.

A hírportál részleteket közölve azt írta, az intézkedéscsomag rendelkezik a mezőgazdasági területek védelméről, a földterületek felvásárlásának szabályairól és a földhasználatot érintő rendelkezésekről. Megállapodás született továbbá a trágyázásra és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó új cselekvési tervről is – írták.

A gazdák nem a kormányok, hanem Brüsszel ellen tüntetnek, mivel a mezőgazdaság igazi játszmája Európában zajlik – nyilatkozta Francesco Lollobrigida a római agrártárca vezetője, miközben az olasz fővárosban több demonstráció vette kezdetét.

A miniszter emlékeztetett, hogy egész Európában egymást követik a gazdatüntetések. „A tiltakozások nem kizárólag adókedvezményeket akarnak elérni, az igazi játszma európai” – mondta a mezőgazdaságért, a nemzeti élelmiszerfüggetlenségért és az erdészetért felelős tárca vezetője.

Lollobrigida az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapban közölt interjúban emlékeztetett, hogy amióta Olaszországban január 19-én megkezdődtek a demonstrációk, az ágazatnaki mind az öt nagy érdekképviseleti csoportjával egyeztetett, valamint két tüntetőcsoportot személyesen is felkeresett a főváros körüli mezőkön.

 

„Nagyon kevés azoknak a száma, akik a kormány vagy az agrárminiszter ellen tüntetnek, a gazdák jelentős többségével teljes összhangban dolgozunk”

– jelentette ki.

A tárca február 12-én egyeztetett utoljára a tüntető gazdák csoportjaival. A kormány kedvezményeket jelentett be a mezőgazdasági dolgozók számára: teljes személyijövedelemadó-mentességet évi bruttó tízezer euróig, majd ötven százalékos kedvezményt tizenötezer euróig.

A bejelentést megelégedéssel nyugtázta az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport, amely napokig 700 traktorral állomásozott Róma határában.

Az olasz agrárminiszter szerint az Európai Unió agrárpolitikáját kell megváltoztatni. Példaként említette a zöld átmenetet, amelyre – vélte – sokkal több idő szükséges a „teljesíthetetlen bürokratikus korlátozások” miatt.

A „környezetvédelmi ideológiának kevésbé alávetett” mezőgazdaságot szorgalmazott. Kijelentette:

tisztázni kell Brüsszelben, hogy a mezőgazdaság nem ellensége a környezetnek, ellenkezőleg, az első számú szövetségese.

A gazdatüntetők napok óta traktorgyűrűben tartják az olaszországi városokat, ahova mostanáig csak néhány járművel és kis csoportban vonulhattak be. Rómában csütörtök délután tartják az első nagyobb megmozdulást: több ezer tüntetőt várnak a Circus Maximus mezejére, valamint tíz traktor kapott engedélyt a behajtásra. Ez a tüntetőcsoport az Egyesült Agrárbizottságok – Elárult Gazdák nevet viseli.

Két másik traktor a Colosseumnál parkolt le: a déli Campania tartomány gazdatüntetőit képviselik. „Termékeink védelmében jöttünk el traktorainkkal Rómába” – nyilatkozta az egyik jármű vezetője. A Caserta városából származó mezőgazdasági kisvállalkozó elmondta, a tüntetők különböző csoportokban demonstrálnak, de céljuk közös: meg akarják menteni az olasz mezőgazdaságot. Hangsúlyozta, hogy az ágazat vállalkozásainak 98 százaléka családi.

A tüntetők a Capitolium-dombon található városháza előtt is hallatják szavukat, valamint követeléseiket tartalmazó levelet nyújtanak át az Európai Bizottság római képviseletében.

Földre borított paradicsommal, gabonával és kikötői blokádokkal folytatódott a múlt héten Spanyolországban a gazdák tiltakozó akciója, amellyel az ágazat problémáira akarják felhívni a figyelmet, és mielőbbi megoldásokat követelnek.

Addig tüntetünk, amíg meg nem hallanak bennünket” – nyilatkozott egy gazda a spanyol közszolgálati televíziónak (RTVE) a tüntetések kilencedik napján, amely az ország 50 megyéjéből 13-at érintett kisebb-nagyobb mértékben.

Az andalúziai Sevillában a városba vezető öt nagy főút mindegyikére megmozdulásokat jelentettek be délelőttre, hogy átmenetileg megbénítsák a forgalmat. Volt ahol traktorokkal vonultak fel, máshol a gazdák láthatósági mellényben álltak sorfalat az úton. A feltorlódott kocsisorok órákig vesztegeltek a város körüli főutakon.

A Vuelta a Andalucía kerékpárverseny első szakaszát Almunécar és La Herradura közötti a szervezők felfüggesztették a tüntetések miatt.

A tartomány másik felében, Motril kikötőjénél mintegy 200 tüntető vonult fel, „Nem a behozatalra harmadik országokból!” feliratú molinó mögött. A bejáratot védő rohamrendőrök lába elé rekeszekből öntötték a paradicsomot. Az akció miatt a komppal érkezett marokkói kamionok órákig nem tudták elhagyni a kikötő területét rakományukkal.

Guadalajarában a gazdák gabonát öntöttek az útra és áthajtottak rajta, Salamancában egy hipermarket előtt az üzletben vásárolt külföldi árukat szórták a földre tiltakozásként.

A katalóniai Pontósnál, a francia határ közelében már 30 órája tartanak az útlezárások, Tarragona kikötőjénél pedig 24 órás lezárás után indult újra a közúti forgalom délután.

A legnagyobb mezőgazdasági érdekképviseletek csütörtökön újból tárgyalóasztalhoz ülnek Luis Planas agrárminiszterrel, hogy előrelépést érjenek el követeléseik teljesítésében.

A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek bejelentették: a madridi mezőgazdasági minisztériumhoz február 21-ére meghirdetett tüntetés mellett február 26-ára is az utcára hívja a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseznek az Európai Unió agrárminiszterei.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27524_resized.jpg?avcount=1714303510
origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27522_resized.jpg?avcount=1714303510
origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166373_auto_resized.jpg
vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168786_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170315_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27528_resized.jpg?avcount=1714303510
origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714303510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714303510
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714303510
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/KaKiq3rVAFM42XOO1ol_Q232t4GFnL4sCj5CuqO125Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwYjdhYThkNjZkOTRjMTZiMDFhYzZjMDk3YTY0NTA3.webp
Bevásárlás

Jobb még most felkészülni: pár nap, és szinte minden bolt bezár

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LHxSjBCx_KMBbkED1_wrXMI49MPbZ2mrjCrYhOnPryA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA0NTY3YTk0MTNmNjRjN2E5YjM0N2Q3MWI3ZTM3MDk0.webp
Közélet

Varga Mihály: "A kormány kitart az ígérete mellett, emeli a nyugdíjak vásárlóerejét"