Botrány

Újabb tízmilliós prémiumot osztott ki Karácsony Gergely

Létrehozva: 2023.10.09.

Újabb hatalmas összegű prémium kiosztásáról értesült a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely most annak a Barts J. Balázsnak adott közel tíz millió forint pluszpénzt, akit 2021 végén fegyelmiben részesített. Ő volt az aki befektetőkkel tárgyalt a Városháza eladásáról.

A napokban már kiderült, hogy több fővárosi cégvezető kapott mesés, közel tízmilliós prémiumot, miközben  Budapest a teljes pénzügyi összeomlással küzd.

Még nem tudjuk, melyik nagy értékű fővárosi ingatlant veri dobra vagy árulja éppen a budapesti vagyonkezelő vállalat vezére, de az biztos, hogy Karácsony Gergely maximálisan elégedett a munkájával. A főpolgármester ugyanis – több más önkormányzati cég vezetőjéhez hasonlóan – Barts J. Balázsnak is mesés prémium kiosztását engedélyezte. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat a főpolgármester döntése nyomán. Ez a közel tízmilliós összeg Barts J. Balázs 2022. évi alapbérének a 40 százaléka. 

Mindez azért is felháborító, mert a vagyonkezelő vezetője az egyik főszereplője a Városháza-botránynak. 

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, a megbeszéléseken főszerepet játszott Barts J. Balázs is.

Az is kiderült a felvételeken, hogy jutalékos rendszert működtettek a Városházán, amelyen keresztül fű alatt értékesítettek fővárosi ingatlanokat. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a főpolgármester saját hatáskörben eljárva, titokban mesés prémiumokat hagyott jóvá három BKK-s, és hat BKV-s vezető számára is, ráadásul éppen akkor, amikor bejelentette, hogy 28 százalékkal megemeli a tömegközlekedési jegyárakat. Az érintettek összesen 65 millió forintot vehetnek fel, a kifizetések azokban az esetekben is az adott társaságok költségvetését terhelik.

Karácsony egyébként szerdai Facebook-posztjában elismerte a BKK-s, valamint a BKV-s felső vezetői prémiumok engedélyezését, amelyekre az érintettek szerinte azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges vállalásokat.

Múlt csütörtökön pedig az derült ki, hogy Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője is hatalmas prémiumban részesült.. Karácsony döntése alapján közel nyolcmillió forinttal gazdagodhat az egyébként milliárdos vagyonnal rendelkező Mártha Imre. 

Tehát a fővárosi vagyonkezelő vezérének, a közlekedési vállalatok vezetőinek, valamint a budapesti közműcég első emberének kiosztott prémium összesen már közelít a száz millió forinthoz, miközben Karácsony Gergely szerint súlyos anyagi gondokkal küzd az önkormányzat. 

Sajátos módon reagált Mártha Imre a fővárosi cégvezetők között neki is kiosztott sokmilliós prémiumok miatt megfogalmazott kritikákra. A budapesti közműcég vezetője a Magyar Nemzet kérdésére, hogy milliárdosként lemond-e a csaknem nyolcmillió forintos extra juttatásról, amit Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyott számára, nem válaszolt, viszont a közösségi oldalán megtámadta a Fidesz-frakcióvezetőjét. 

Kocsis Mátét személyében is megtámadta,  szerepe ebben a kérdéskörben Mártha szerint csak „foxi-maxi jelentőségű”.

A kormánypárti politikus ezt megelőzően szintén a Facebookon közzé tett bejegyzésében arról írt: 

míg Karácsony Gergely siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. És úgy tervezik, hogy még fél évtizedig ezt fogják csinálni: a városban semmit, a városházán mindent.

Kocsis Máté a posztjában megjegyezte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég azt jövendölte, a „hozzájuk közel álló világ fogja vezetni Budapestet a jövő évi választások után is ”. Sőt, a DK elnöke hangsúlyozta, hogy „több Mártha Imrét szeretne”. 

Már többször is írtunk róla, ki is az a Mártha Imre, akit Gyurcsány ennyire nagyra tart, és mit művelt az elmúlt években az általa vezetett közműcég élén, amiért közel nyolcmilliós prémiumot kap a fővárosi adófizetők pénzéből.

Szinte napra pontosan egy éve vette kezdetét Budapesten a kukakáosz. 

A Budapesti Közművek kötelékébe tartozó szemétszállítók 2022 októberének első napjaiban jutottak el oda, hogy rossz bérviszonyaikat nem tűrték tovább, és a kukásautók hibáira hivatkozva napokon át nem ürítették a szemeteseket.

 A Karácsony Gergely vezette főváros először azt állította, hogy a kormány miatt nem tud bért emelni, ám ez két ok miatt sem helytálló érvelés.

Egyrészt a Világgazdaság számokkal alátámasztva megírta, hogy az állam nem kevesebb, hanem éppen hogy több pénzt adott a fővárosnak az előírtnál, másrészt pedig a kukákban bűzlő szemét egyre csak gyűlt. A dolgozókkal maga a fővárosi közműcég vezére, a leginkább milliárdos playboyok életét élő Mártha Imre is tárgyalásba bocsátkozott, ám a kukás-küldöttség egyik megjegyzése kellően érzékeltette a helyzetet: szerintük Mártha aznap viselt ruhái drágábbak lehettek, mint amennyire az ott ülő alkalmazottak havi fizetése összeadva rúgott. 

A húrt nem lehetett tovább feszíteni, a pénztelenségre hivatkozó Karácsonyék három nap után megegyeztek, ennek részeként bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást és 120 ezer forintos karácsonyi ajándékot kínáltak fel a kukásoknak.

Ilyen előzmények után a főpolgármester úgy döntött, Mártha Imre annyira kiválóan végezte a munkáját az elmúlt évben, hogy megérdemli a prémiumot. Karácsony Gergely július közepén úgy döntött, hogy a tavalyi munkavégzése alapján megilleti a közműcég vezetőjét az éves alapbére negyven százalékát kitevő összeg, azaz 7,842 millió forint.

Korábban több orgánum is részletesen beszámolt a közművezér a milliárdos értékű, egyébként korábban Prisztás József nevén volt ingatlanáról, drága óragyűjteményéről, nagy értékű autójáról és különböző nyaralásairól. Amerikai és más ingatlanüzleteiről is számos cikk született.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714878311
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189106_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188477_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186434_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714878311
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183113_auto_resized.jpg
travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert