KORMÁNYINFÓ

Novemberben lehetséges az egyszámjegyű infláció

WB

Létrehozva: 2023.09.13.

Módosítva: 2023.09.13.

A szokásos csütörtöki időponttól eltérően szerdán délután tartották meg a Kormányinfót.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elárulta, azért tartották szerdán délután a Kormányinfót, mert csütörtökön Demográfiai Csúcs lesz Budapesten. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utóbbiról azt mondta, számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök, a bolgár államfő is. 

Gulyás Gergely Fotó: facebook

Jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kéne. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt. Az EU-ban ez volt a legnagyobb növekedés a vizsgált időszakban

 - mondta a miniszter, aki azzal folytatta, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között, olyan nehézségekkel néznek szembe, hogy csökken a szülőképes korú nők száma, már készül a kormány új családpolitikai csomagja a városi CSOK átalakítása kapcsán. 

A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat. Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelennie, és nem az európai országokban - tette hozzá. Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát. 

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely Fotó: facebook

Gulyás Gergely az inflációról elmondta, a legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkenjen, ez reális, novemberre sikerülhet, de az október sem lehetetlen.

Reálisan novemberben lehetséges egyszámjegyű az infláció, de vannak aggasztó jelek is. A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíj-emelés. Nem elfogadható, hogy az ukrán tranzitdíjak három és félszerelésére emelkedtek.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a napelemek területén 10 évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adtak be építési igényt.

Szentkirályi Alexandra gratulált a magyar barlangi-mentőcsapatnak, akik kimentették több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt Törökországban. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ratifikálják a NATO-csatlakozásukat, ha igaz, hogy egy állami iskolában gyerekeknek a magyar demokráciát támadó videót mutatnak be.

Fotó: Origo

Gulyás kérdésre elmondta, már régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, és bízik benne, hogy az Európai Bizottság visszatalál a szerződéses útra. A miniszter szerint a kormány mindent megtett.

Több lépéssel próbálja csökkenteni a kormány az inflációt, az online árfigyelő például nagyon nagy népszerűségnek örvend, és komoly versenyt indított el - mondta Szentkirályi Alexandra.

Az élelmiszerinfláció több mint a felével csökkent.

Gulyás elmondta, azért tekintik háborúpártinak a baloldalt, mert ők fegyvereket szállítanánk. Ez egy felelőtlen magatartás - tette hozzá. 

"Nekünk a kárpátaljai magyarokra is tekintettel kell lennünk." - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint jó lenne, ha valóban fontos ügyekkel foglalkozna az Európai Bizottság elnöke. 

"Semmilyen kvótát, és elosztási mechanizmust nem fogunk végrehajtani" - tette hozzá. 

"Ha a korábbi nyugdíjemelésnél magasabb az infláció, akkor annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet, és ennek alapján novemberben lesz nyugdíjkorrekció" - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Fotó: Origo

A fővárosban drámaian romlott a közlekedési helyzet az elmúlt négy évben, a főpolgármester ésszerűtlen közlekedési korlátokat emel. Autósüldözés zajlik, ahol közellenséggé kell tenni azokat, akik autóval járnak. A fővárosi választóknak jövőre kell erről a politikáról dönteniük

 - mondta el az Origo másik kérdésére. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek