Iskola

Itt az igazság a suliról: kimehet a diák mosdóba, ehet, ihat óra közben, elveheti a tanár a mobilját?

Létrehozva: 2023.09.24.

Elkezdődött az iskolai év, és ismét felmerülnek a gyerekek jogait illető kérdések. Kimehet a diák a mosdóba, ehet, ihat tanóra közben, vagy elveheti a tanár a gyerek mobilját? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Sáfrány Írisz, a D.A.S. jogtanácsosának segítségével.

Ha korog a gyomor

A gyermeknek joga van az alapvető testi szükségletek kielégítéséhez, tehát a tanár nem tagadhatja meg, hogy tanórán elmehessen mosdóba vagy egyen, ha megéhezik. Ugyanakkor fontos, hogy a diák ne éljen vissza ezzel a jogával, mert ezzel zavarhatja a többi diákot a tanulásban, és hátráltathatja a tanárt a tanításban.

tanár, diák, iskola, tanterem, szexuális, intim, középiskola,
Elkezdődött az iskolai év, és ismét felmerülnek a gyerekek jogait illető kérdések Fotó: Pixabay.com

Itt az ideje a szünetnek

A szünet a gyermekek pihenéshez való joga, így ha a tanár kicsengetés után rendszeresen tovább tartja az órát, megsérti a diákok jogait. Hasonlóan jogsértő az is, ha például a diákoknak a tanórák rosszul kialakított beosztása miatt nincs elegendő idejük az étkezésre vagy mosdóba menni a szünetben. Ilyen esetben érdemes a szülőnek jeleznie a problémát az intézményvezető felé, aki köteles megoldást találni, például egy új órarend kialakításával.

Amikor a divat diktál

Szinte minden iskolában felmerül a tanév első heteiben, hogy a diákok milyen öltözékben jelenhetnek meg az iskolában, és engedélyezett-e számukra a smink, műköröm, körömlakk vagy hajfesték használata. Az iskola nem írhatja elő, hogy a tanuló milyen külsővel jelenjen meg, azonban a diákok egészsége, biztonsága érdekében az intézmény kialakíthat öltözködéssel kapcsolatos iskolai szabályokat. Például testnevelés órán megtilthatják bizonyos ékszerek használatát, amelyek sérülést, balesetet okozhatnak.

Köt minket a megállapodás

Léteznek olyan nem állami intézmények, ahol egyenruha, köpeny viselését is megszabhatják, sőt, tilthatják a hajfestést vagy a műkörmöt is, ezt azonban a házirendben rögzíteni kell. Sok helyen bevett gyakorlat, hogy a beiratkozáskor együttműködési megállapodást kérnek, amelyben mind a szülők, mint a diákok vállalják, hogy elkerülik a túlzottan provokatív, feltűnő megjelenést.

Elkobozzák a mobiljukat

Az iskola a házirendben szabályozhatja a mobiltelefon használatát a tanítási időben, így például előírhatja, hogy a tanórák alatt a mobil legyen kikapcsolva, de a szülővel vagy gondviselővel való kapcsolattartást indokolt esetben biztosítania kell. Mivel a pedagógus feladata biztosítani a zavartalan tanítást, ha egy tanuló az órán nem a tananyaggal, hanem mással, például a mobiltelefonjával foglalkozik, akkor jogában áll azt elvenni, de a tanóra végén köteles azt visszaadni a diáknak.

Spotify, zenehallgatás, okostelefon, mobiltelefon, zene, fotó: Pixabay
Az iskola a házirendben szabályozhatja a mobiltelefon használatát a tanítási időben Fotó: Pixabay

Hangfelvétel az óráról

Az iskolában csak akkor lehet fényképet vagy hangfelvételt készíteni, ha az elkészítéséhez és utána a felhasználásához az érintett személy, előzetesen hozzájárult. Így már annak komoly jogi következményei lehetnek, ha valaki engedély nélkül lefényképezte a diáktársát, vagy hangfelvételt készített a tanóráról a tanár beleegyezése nélkül.

Füstmentes övezetben

Szinte minden iskolában küzdenek a dohányzás problémájával. A törvény szerint a tanulók és a felnőttek, beleértve az iskola dolgozóit is, az iskola területén és iskolai rendezvényeken egyáltalán nem dohányozhatnak. Azonban nagykorú diák esetén az iskola nem akadályozhatja meg, hogy kimenjen az épület elé dohányozni. Azt, hogy mikor hagyhatja el az iskolát, tanítás közben vagy tanítás végén, már a házirend szabályozza.

Bántalmazás az iskolában

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Ezeket a körülményeket nemcsak a családban, hanem a gyermek nevelési és oktatási környezetében is biztosítani kell, ezért az óvodában vagy az iskolában is meg kell felelni az említett alapelvnek.

Hatalmas a felelősség

A bántalmazásnak nincs törvényi definíciója, általánosságban úgy foglalhatjuk össze, hogy olyan fizikai vagy verbális cselekedet vagy mulasztás, amely az áldozat testi vagy lelki sérüléséhez vezethet. Azaz gyakorlatilag minden bántalmazásnak számít, legyen szó az iskolai szekrénybe való bezárásról vagy az iskolában történő egyszeri hajhúzásról. A bántalmazás mértékét és súlyosságát a szülőknek és pedagógusoknak kell felderíteni.

Fontos a bizalom

Gyakran előfordul, hogy a gyermekek nem merik otthon elmondani a sérelmeiket, így a szülők sem tudnak segíteni, később pedig súlyos következménye lesz a bántalmazásnak. Éppen ezért elengedhetetlen egy olyan bizalmi kapcsolat kialakítása, amelyben a gyermek bátran fordulhat hozzánk problémáival.

Az erőszak nem megoldás!

Szülőként soha nem szabad olyan módon cselekednünk, amely sérülést okozhat a bántalmazó gyermeknek. Ugyancsak nem helyes megoldás, ha azt tanítjuk a saját gyermekünknek, hogy legközelebb üssön vissza, mert ez csak további és súlyosabb problémákat okozhat. Emellett azt az üzenetet közvetítjük, hogy a konfliktusokra az erőszak a megoldás.

Kövessük a protokollt!

Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely kifejezetten szabályozná az iskolai bántalmazások kezelésére vonatkozó jogi eljárást, így konkrét jogi lépések megtételére nincs lehetőség. Ettől függetlenül az iskoláknak saját belső szabályzataik lehetnek az ilyen esetek kezelésére vonatkozóan. Érdemes ezt ellenőrizni, mielőtt lépéseket tennénk az ügyben.

Lépjünk eggyel feljebb

Ha úgy érezzük, hogy az iskola nem mutat kellő együttműködést, vagy a személyes találkozók során meghozott megállapodások nem valósulnak meg, akkor kérhetjük a fenntartótól, hogy tegyen konkrét lépéseket a probléma kezelése érdekében. Mind a személyes egyeztetés, mind pedig a fenntartónak tett panasz során a szülőnek lehetősége van jogi képviselő igénybevételével eljárni.

Tegyünk feljelentést!

Bűncselekmény esetén elkerülhetetlen lehet a rendőrség bevonása. Általában a 14. életév betöltése meghatározó, de bizonyos súlyos bűncselekmények elkövetéséhez- például a rablás, a kifosztás súlyosabb formái és az életveszélyt vagy halált okozó súlyos testi sértés esetében- már a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethető. Ilyen esetekben feljelentést kell tenni a kiskorú ellen, és kezdeményezni kell a büntetőeljárást a felelősségre vonás érdekében.

Ki nevet a végén?

Asterix és Obelix kiskutyája, Ideafix rebellis barátaival együtt három újabb történetben tör borsot az ókori Gallia fővárosát, Lutetiát megszálló rómaiak orra alá. Ideafixnek minden leleményességére szüksége van, hogy ellensúlyozza bátor és hűséges, de néha meggondolatlan társai szeleburdiságait.

H. Benedetti, M. Coulon, N. Robin, S. Lecocq: Ideafix és a rebellisek-Kutyakínálat római tálkán

2999 Ft, Móra Könyvkiadó

(via)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179231_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714636821
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180152_auto_resized.jpg
vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27656_resized.jpg?avcount=1714636821
origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714636821
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/vZJhcC2KdmFonW3JW2zSh7aG8D1jIhaUt_hjrR03WGc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZmY1MGNkOGExMzQ5ZjQ5YzFlZDllZGY1ODc3Nzcx.jpg
Újrakezdés

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter