Rejtély

Mindenki ledöbbent: felnyitották a 3000 éves sírt, ez volt benne

KL

Létrehozva: 2023.08.30.

Értékes leleltek kerültek elő a sírból. A szakértők már most fontos részleteket közöltek.

Peru északi részén, az Andokban egy nem mindennapi sírt tártak fel a régészek. A 3000 évig háborítatlanul heverő sírra egy ásatás során bukkantak rá a szakemberek.

régész régészet feltárás kutatás
Különleges tárgyak és egy csontváz került elő a sírból Fotó: Pexels (illusztráció)

A sír lakóját a régészek Pacopampa papjának nevezték el, azután a terület után, ahol megtalálták. A régészeti feltárás során a kutatók közel hat réteg fekete földdel kevert hamun verekedték át magukat, mire elértek a sírhoz, amelyben a csontváz mellett két pecsétre és kerámia tárgyakra is bukkantak, amelyek áldozati felajánlások lehettek.

A perui kulturális minisztérium közleménye szerint ezeket a pecséteket az akkori elit státuszban álló emberek használták ősi rituális testfestések során. A projekt vezetője, Yuji Seki elárulta, hogy a sír közel két méter átmérőjű és 1 méter mély, a benne talált csontvázat pedig meglehetősen különös testhelyzetben találták meg: arccal lefelé feküdt, a lábait pedig keresztbe tette. A látottak alapján arra jutottak, talán egy helyi vezető lehetett, magát a felfedezést pedig rendkívül fontosnak nevezte a kutató.

A sír lakója valószínűleg az első papok egyike lehetett, aki vezetni kezdte a templomokat az ország északi részén

- idézte a kutatás vezetőjének a szavait a BBC.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek