Rejtély

Titokzatos forrásból érkeznek jelek az űrből

Létrehozva: 2023.07.22.

A tudósok szerint legalább 35 éves múltra vezethető vissza az ismeretlen forrás. A tudósok egyelőre nem találnak erre magyarázatot.

A kutatók által eddig ismeretlen eredetű objektum küld rádiójeleket a Föld felé – számolt be erről az Independent

Halla, világűr, bolygó, SWNS/ Northfoto
Fotó: W. M. Keck Observatory / SWNS / Northfoto

A hullámok természete nem felel meg egyetlen olyan modellnek sem, amelyet eddig már felfedeztek, és így magyarázattal szolgálhatna. A kutatók szerint ez a forrás már 35 éve rendszeresen 20 perces energialöketeket bocsát ki, amelyek fényereje jelentősen változik.

Ez a kibocsátás a pulzárokhoz és a gyors rádiókitörésekhez hasonlatos, amelyek ezredmásodperctől kezdve néhány másodpercig tartanak. Az újonnan felfedezett forrás azonban olyan rádiójeleket küld, amelyek 21 perces periódusban pulzálnak – amit korábban lehetetlennek tartottak.

A pulzárok olyan neutroncsillagok, amelyek gyorsan forognak, és rádiójeleket bocsátanak ki. Amikor valaki átkel a Földön, a kibocsátásokat nagyon röviden és fényesen lehet felvenni, mintha egy forgó világítótorony fényének útjába kerülne.

A tudósok úgy vélik, hogy a folyamat csak akkor működhet, ha a pulzár mágneses tere erős, és elég gyorsan forog – ha nem, akkor nem lenne elég energia ahhoz, hogy a pulzárt a Földről is lássuk. Ez a „pulzár halálvonal” kialakulásához vezetett, ami arra utal, hogy a forrásoknak elég gyorsan és elég erősen kell forogniuk ahhoz, hogy észlelni lehessen őket.

Az újonnan felfedezett, GPMJ1839-10-nek elnevezett objektum azonban messze túl van ezen a bizonyos határon. Ha ez egy pulzár, akkor úgy tűnik, hogy a tudósok által eddig ismeretlennek tartott módon működik. A jövőben azonban még több felfedezésre kerülhet sor ezzel kapcsolatban, az eddigi eredményekről pedig a Nature folyóiratban számolt be egy tanulmány.


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek