Közlekedés

Stresszmentesen szeretnél közlekedni? Mutatjuk, hogyan!

Bors

Létrehozva: 2023.07.24.

Izgalmas programokkal jelentkezik a világon egyedülálló kezdeményezés a Stresszmentes Mobilitási Hét, amely a közlekedésbiztonságra és ügyességre hívja fel a figyelmet.

Az utóbbi időben egyre több hazai közlekedési balesetről hallani, ami miatt igyekszik még figyelmesebben közlekedni az ember, az azonban több stresszel is jár, amit a nyári hőség csak tovább fokoz. Éppen ezért nem is jöhetne jobbkor a Stresszmentes Mobilitási Hét, amely egy, a világon egyedülálló kezdeményezés, a számos programot magába foglaló program a közlekedésbiztonságra és ügyességre helyezi a hangsúlyt.

Milovukovics Györgyi, a Magyar Autóklub főtitkára a terveikről mesélt  Fotó: Autóklub

Közlekedésbiztonsági és ügyességi versenyt hirdet idén a Magyar Autóklub. Az úgynevezett Stresszmentes Mobilitási Hét elnevezésű rendezvénysorozat keretében a szervezők a rollereket helyezik a középpontba. Az autóklub, a Jövő Mobilitása Szövetség és az ORFK összefogásával szervezett program a különböző mobilitási eszközökkel közlekedők együttműködésére és a járművek biztonságos használatára hívja fel a figyelmet.

Egy szakmai beszélgetés közben jött az ötlet, hogy miután a közlekedési stressz mindenkinek az életében, aki járművet vezet, meghatározó faktor, idén Stresszmentes Mobilitási Hetet szervezünk. Ezen belül is a rollerrel való közlekedést emeljük fókuszba, de szerepel a bringahasználat is

– mondta el a Ripostnak a Magyar Autóklub főtitkára. Milovukovics Györgyi szerint azért kell erről beszélni, mert a közlekedési stressz olyan tényező, amit napi szinten kezelni kell, ráadásul a közlekedési kultúrát és morált javíthat egy ilyen tematikájú eseménysorozat.

Jelentkezni online  lehet mostantól, egészen augusztus 6-ig Fotó: Kornélia Polgár

A Magyar Autóklub 2020-ban kezdett mikromobilitási eszközökkel foglalkozni és meghirdette tudatformáló, oktató programját. Ennek része a mobilitási hét és az ehhez kapcsolódó Rollerezzz 2023 is. Az autóklub főtitkára szerint azért is kiemelt a rolleres közúti közlekedés, mert a szabályozás nem tudta követni az alternatív közlekedési eszközök elterjedését. Bár jelenleg a KRESZ ilyen irányú módosítása zajlik, a rolleresek egyelőre bizonytalanok abban, hogy hogyan és mi módon közlekedjenek, illetve az autósok sem szokták még meg a jelenlétüket.

A Stresszmentes Mobilitási Hét keretében rolleres körutat tervezünk Magyarországon négy vidéki helyszínnel, ahol 14-18 éves fiataloknak, elsősorban középiskolásoknak tanítjuk meg a biztonságos, okos közlekedést. Célunk, hogy jobban vegyék figyelembe: nem csak ők vannak az utakon. Mellettük léteznek lassabban közlekedők, gyalogosok, esetleg bringások vagy gyorsabbak és veszélyesebbek, mint az autók. Egy Rollerezzz 2023-as versenyt is hirdettünk, amelynek az elméleti fordulója már most zajlik. Ez a fiataloknak szóló megmérettetés nem a gyorsaságról szól, hanem részben az ügyességről, részben pedig a biztonságos közlekedésről

– mondta a lapnak a főtitkár. Milovukovics Györgyi hozzátette:

Ez az edukációs munka azért is jó, mert a fiatalok ennek a programnak köszönhetően megtanulnak figyelni egymásra és biztonságosan közlekedni. A stresszmentes mobilitási konferenciánk, amit szeretnénk szintén ennek a rendezvénynek a keretében megszervezni, pontosan erről is szól. Arról, hogyan legyünk figyelemmel egymásra mindannyian, és ezeket a stresszfaktorokat hogyan tudjuk a saját életünkben és egymás életében csökkenteni.

Tavaly rendeztek először mobilitási hetet, akkor Eco-Mobilitási Hét volt, a környezettudatosság és a fenntarthatóság került a középpontba. Idén a stresszmentes közlekedésé a főszerep Fotó: Kornélia Polgár

Egyedülálló magyar kezdeményezés

A Rollerezzz verseny, illetve a Stresszmentes Mobilitási Hét magyar kezdeményezés. A Nemzetközi Autóklubok Szövetsége (FIA) elismeréséről biztosította a Magyar Autóklub ötletét és az esemény támogatója.

 

Nagyon nagy szakmai elismerés számunkra, hogy a nemzetközi szövetség a kezdeményezés mögé állt. Büszkék vagyunk erre

 

– mondta az autóklub főtitkára.

Ezt érdemes tudni a versenyről:

  • Az jelentkezhet, aki 2005. január 1. - 2009.december 31. között született, és magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezik.
  • A verseny felmenő rendszerű, így elméleti, valamint gyakorlati részből áll. A jelentkezés egyidejűleg megtörténik az online teszt kitöltésével, ahol a legtöbb pontszámot elérő és a részvételi feltételeknek megfelelő 20 versenyző kerül majd a gyakorlati döntőbe.
  • A versenyhez a szervezők adják az elektromos rollert és a bringát. Ha te leszel a legjobb, haza is vihetsz egy rollert.
  • Az online teszt kitöltése 2023. augusztus 6-ig lehetséges itt.

Az Autóklub más eseménnyel is igyekszik népszerűsíteni a biztonságos közlekedést

A szervezet évek óta zászlajára tűzte a kulturált közlekedés oktatását, hiszen, mint mondják: egyre több alternatív közlekedési eszköz jelenik meg az utakon, ahogy a kerékpárosok jelenléte is egyre hangsúlyosabb. A tudatformálás pedig nagyon fontos minden korban, de ha fiatalon kezdik, akkor arra könnyebb építkezni.

  • A Magyar Autóklub évtizedek óta 11-12 éves gyerekeknek rendez kerékpáros vetélkedőt.
  • Az általános iskolásokat a szabályos közlekedésre tanítják.
  • Közlekedésbiztonsági napot tartanak.
  • Megszervezik a fiatal gépjármű vezetők versenyét (a biztonságos közlekedésre hívják fel a figyelmet), amellyel a 18- 25 éves korosztályt szólítják meg.
  • Az autósiskolában fiatalokat is oktatnak.
  • Vezetéstechnikai tréningeket szerveznek.


 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16987834_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan fordulat: eldőlhet a háború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25354_resized.jpg?avcount=1708871110
origo.hu

Curtist egy edző és egy horrorsérülés tette tönkre, a ValMar énekese az öccsével nem bírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16982204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Semmi sem takarja Palvin Barbi formás testét - megőrülnek a rajongók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16989802_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Fontolgatom a lehetőségét” – Marco Rossi mellékállást vállalna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16990374_auto_resized.jpg
vg.hu

Robert Fico elengedte magát: „az ukrán neonácik tombolásával kezdődött” a háború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25355_resized.jpg?avcount=1708871110
origo.hu

Zelenszkij újra őrjöngve követel fegyvereket, az ukrán hadsereg az összeomlás szélén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16988381_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 25.: a Halak szinte belelát az emberekbe, a Skorpiónak szép élményei lesznek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16989244_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Rami, kitartást neked!" - Jön a következő Lékai, tüneményes családi videón Kiss Ramónáék

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25153_resized.jpg?avcount=1708871110
life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16985763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fotóval jelentette be az örömhírt Polyák Lilla, özönlenek a gratulációk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/kySHRBNcX1waNzuxsrP3IAjJAa80zGYj_zZqOSUtwVA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ0N2JjNWVhYjI1YzRkMmJiNjc4Mjk3OGU5YTQzMTRh.jpg
Tömegbaleset

Több tucat autó rohant egymásba a füstös tejködben az M7-esen – döbbenetes állapotokról beszélnek a szemtanúk