Hőség

Ráfarag, aki nem ásványvízzel indul útnak: olyan forróság közelít, hogy figyelmeztetést is kiadhatnak Magyarországon

Z.H.

Létrehozva: 2023.06.18.

Banánérlelő forróság közelít hazánk felé. A csillagászati nyár 34-35 fokos hőséggel támad a jövő hét közepétől.

Egy darabig elfelejthetjük a pulcsit és a melegebb holmit. Elő a nyári cuccokkal, ugyanis olyan forróság közelít a Kárpát-medence felé, hogy abban nem lesz sok köszönet. Legfeljebb a vízpart mellett nyaralók örülhetnek majd a hőségnek. Még a hőségriadót is elrendelhetik, ha valóra válnak az előrejelzések.

 

A koponyeg.hu előrejelzése nem annyira drámai, hiszen mára és hétfőre egyaránt 28 fokos maximumokat jósol, míg jövő hét keddre, szerdára és csütörtökre már 30 fokot. Ennél sokkal merészebb előrejelzéssel állt elő az idokep.hu portálja. Számításaik szerint már hétfőn, június 19-én berobban a hőség, akár 34 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Mivel hétfőre virradó éjszaka még 16 fok lesz, annyira nem érezzük majd megterhelőnek a hőséget. Keddre virradóra már csak 18 fokig süllyed a hőmérséklet és napközben 33 fok várható.

Az igazi forróság, amiért a hőségriadót is elrendelheti az országos tisztifőorvos, az 21-én, 22-én és 23-án várható.  Ekkor már éjszaka sem fog nagyon lehűlni a levegő és napközben perzselő hőség várható, 33-35 fokokkal.

A hőségriadónak egyébként 3 fokozata van és van esély rá, hogy a legmagasabbat is elrendelik a jövő héten.

I. Az elsőt, vagyis a figyelmeztető jelzést, akkor adhatják ki, ha a napi középhőmérséklet várhatóan egy napig eléri, vagy meghaladja a 25 fokot.

II. A másodikat, a riasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napig eléri, vagy meghaladja a 25 fokot.

III. A harmadik fokhoz, a riadóhoz az kell, hogy a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon elérje, vagy meghaladja a 27 fokot. 

Nos, az előrejelzések alapján 21-én 27, 22-én 28, míg 23-án 27,5 fok lesz a napi középhőmérséklet, így várhatóan a legmagasabb, riasztási fokozatot is elrendelhetik. Ebben az esetben ez lenne az idei nyáron az első riadó.

A nyaralók szerencsétlenségére és a munkába igyekvők szerencséjére, várhatóan nem tart majd sokáig az idei első hőhullám. Jövő hét pénteken ugyanis egy hidegfront érkezik erős széllel. Ekkor még 33 fokra is felszökhet a csúcshőmérséklet, ám ezt követően nagyjából 29-31 fok környékére számíthatunk, ami igazán kellemes idő, akár a vízparton is.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek