Mount Everest

Tízmilliókba kerül a halálhegy megmászása, mégis sokan kifizetik

KN

Létrehozva: 2023.06.01.

Már az is sokba kerül, ha magányosan vállajuk a Mount Everest meghódítását. Ha pedig társakat is akarunk magunk mellé az embertpróbáló útra, az gigantikus összeget emészt már fel.

A Mount Everest, vagy más néven a Csomolungma a Föld legmagasabb pontja a maga 8848 méterével. A világ tetejeként is emlegetett hegy sok embert vonz, hiszen hatalmas dicsőségnek számít a megmászása. Évente több százan próbálkoznak meghódítani, ami nem mindenkinek sikerül; a hegy már több, mint háromszáz áldozatot követelt. Idén közel huszan haltak meg vagy tűntek el a csúcs felé vezető úton, köztük a magyar hegymászó Suhajda Szilárd is. 

Több száz ember életét követelte már a hegy  Fotó: Suhajda Szilárd Facebook

Mennyibe kerül az Everest megmászása?

Budapestről indulva összesen akár 70 millió forintba is kerülhet a Mont Everest megmászása. Egy átlagos túra a hegyre 20 millió forint, de minden extrának, plusz biztonsági intézkedésnek megkérik az árát, ami érthető, mert minden segítő serpa az életét kockáztatja a kuncsaftjaikért. Suhajda Szilárd egyedül, serpa és oxigénpalack nélkül vágott neki a veszélyes útnak

A magyar hegymászó a hegy lábánál Fotó: Suhajda Szilárd facebook

A legbiztonságosabb csomagért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni

A legdrágább expedíció átszámítva közel 80 millió forintba kerül; de mit is kapunk ennyiért? A csomagban benne van a 3 hetes expedíció során személyre szabottan a privát mentorálás, sportfiziológus által összeállított edzésterv, dietetikus által összeállított táplálkozási terv és konzultáció, orvosi konzultáció a felkészülés előtt, privát hegyivezető, 2 személyi serpa, prémium szállás Kathmandu/Chengdu and Lhasában, 80 négyzetméteres fűtött kupolasátor privát fürdővel az alaptáborban, vip transzferek, korlátlan kiegészítő oxigén, korlátlan konzultáció a csapatorvossal és végül, de nem utolsó sorban videó és fotó az expedícióról. A borsos árban azonban még nincs benne a nemzetközi repülőjegy, vízum, személyes hegyi és mászófelszerelés, a műholdas telefon költségei, hipoxiás sátor és generátor szállítása, személyes gyógyszerek, biztosítás és a borravalók. A pénz befizetése természetesen még nem garancia a csúcsra jutásra, hiszen az nagyban függ az egyén kondíciójától.

A Mount Everest a világ legmagasabb pontja Fotó: Suhajda Szilárd facebook

Folyamatosan drágább lesz a mászás

Mindig számíthatunk arra, hogy a himalájai hegymászás évről évre drágább lesz, ugyanis a tavaszi mászószezon után általában az egész iparágban emelkednek az árak

 – mondta Caroline Pemberton, a Climbing the Seven Summits ügyvezető igazgatója az ExpedReview-nak.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek