Nyugdíj

Közel ötszázmilliárdot fordít jövőre a kormány a nyugdíjasok extra juttatásaira

CHI

Létrehozva: 2023.06.03.

Módosítva: 2023.06.03.

Jövőre közel ötszázmilliárdot fordít a kormány a nyugdíjasok extra juttatásaira. Természetesen marad a 13. havi nyugdíj.

"A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértékét 2024-re jelentősen csökkentjük, éves szinten hat százalékkal számolunk, ezért januárban ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormány tehát a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést"mondta a Magyar Nemzetnek az államháztartásért felelős államtitkár, aki ismertette az idei újabb emelés feltételeit, körülményeit is. Banai Péter Benő ezek mellett beszélt a jövő évi 13. havi nyugdíjról és arról, hogy a kormány elkülönít húszmilliárd forintot arra, hogy 2024 végén prémiumot fizessen a nyugdíjasoknak.A pénzügyi tárca kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés, vagyis a védelem költségvetésének tervezetét – emlékeztet a portál. A javaslat nyugdíjasokat érintő pontjait az államháztartásért felelős államtitkár ismertette a Magyar Nemzet kérdésére. Banai Péter Benő a külön juttatásokkal kezdte.

Nyugdíj kézbesítés
Fotó: MTI

"13. HAVI NYUGDÍJAT JÖVŐRE IS FOLYÓSÍT A KORMÁNY, MÉGPEDIG TELJES ÉS EMELT ÖSSZEGBEN. A KIFIZETÉSRE A SZOKÁSOS IDŐPONTBAN, FEBRUÁR ELEJÉN KERÜLHET SOR. A TÖBB MINT 2,5 MILLIÓ JOGOSULT 13. HAVI NYUGDÍJÁRA ÖSSZESEN 449 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTUNK" - mondta az államtitkár, majd kitért arra, hogy ha a gazdasági folyamatok a kormány várakozásai szerint alakulnak, akkor a nyugdíjasok a jövő esztendő végén nyugdíjprémiumot várhatnak.

"AZZAL SZÁMOLUNK, HOGY 2024-BEN NÉGY SZÁZALÉKKAL NÖVEKSZIK A MAGYAR GAZDASÁG, EZ PEDIG LEHETŐSÉGET TEREMT NOVEMBERBEN NYUGDÍJPRÉMIUM KIFIZETÉSÉRE" – közölte Banai Péter Benő. Emlékeztetett: a törvény szerint prémium akkor jár a nyugdíjasoknak, ha a bővülés meghaladja a 3,5 százalékot. A kormány célja pedig az, hogy a háborús idők okozta nehézségek ellenére a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon. A kormány ezért húszmilliárdot el is különítene erre a célra. A 13. havi nyugdíj és a prémium együttesen 470 milliárd forintot tehet ki jövőre.

Az esztendő elején emelkednek a nyugdíjak

"2010-ben a kormány egyértelmű vállalást tett, amit utóbb a Fidesz–KDNP parlamenti többség törvénybe is foglalt. Az állam garantálja a nyugdíjak vásárlóértékét" – mondta az államtitkár. - Ez annyit jelent, hogy a nyugdíjak minden esztendő elején az arra az évre tervezett infláció mértékével emelkednek. Mivel jövőre hatszázalékos inflációt várunk, ezért január elején a nyugdíjak ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek. Természetesen a kormány által 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíjat is ilyen összegben folyósítjuk majd." – ismertette Banai Péter Benő.

Időközi nyugdíjemelés is jöhet

Az államtitkárt ezután az idei esztendőről is kérdezték. Már csak azért is, mert a múlt héten arról jelentek meg hírek, hogy nem lesz idén évközi kiegészítő nyugdíjemelés, az állítást pedig Banai Péter Benőnek tulajdonították.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy egyesek véletlenül vagy politikai motivációtól indíttatva félreértették mondanivalómat, amit ráadásul írásban közöltem – magyarázta az államtitkár. Mindez ugyanakkor nem változtat a nyugdíjkiegészítés menetén, ezt ugyanis törvény szabja meg. A hatályos rendelkezések szerint ha az infláció az augusztusi állás szerint túllépi az adott évi nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – januárra visszamenőleg – kiegészítő emelést kell folyósítani. Ugyanakkor a kormány szükség szerint időközi nyugdíjemelést is végrehajthat. Erre legutóbb tavaly nyáron került sor. 

Banai Péter Benő hozzátette:

"A KORMÁNY FOLYAMATOSAN NYOMON KÖVETI AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁT, ÉS HA ERRE SZÜKSÉG LESZ, NOVEMBERBEN, ADOTT ESETBEN MÉG ELŐTTE IS KORRIGÁLJA A NYUGDÍJAKAT."

"Egyszerű tehát a képlet. Ha a tényleges infláció alacsonyabb, mint a végrehajtott nyugdíjemelés – mint például 2014–2015-ben – akkor a kormányzat „nem veszi vissza" a többleteket. Ha pedig az év közben várható infláció magasabb, mint a januári nyugdíjemelés, akkor kiegészítő növelést hajt végre. Ezért magasabb ma a nyugdíjak reálértéke, mint 2010-ben" – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: mindezen felül értendő a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium összege, amellyel a kormány elismeri a nyugdíjasok korábbi munkáját.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek