Földönkívüliek

Jelentős felfedezést tett a NASA: a Szaturnuszon találhattak rá az élet jeleire

K.C.

Létrehozva: 2023.06.17.

Egyre több a bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az élet kialakult más bolygókon is.

Elképesztő új áttörést és egyben jelentős felfedezést tettek az űrkutatók, miszerint foszfátokat találtak a Szaturnusz Enceladus nevű holdján. Ez pedig reményt ad arra, hogy idegen életet találjanak a Naprendszerünkben. 

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Ez az első alkalom, hogy a Földön kívüli óceánokban is találtak foszfort, és ez jelentős előrelépés más óceáni világok megismeréséhez. Ennek fényében az Enceladus lett az egyik legesélyesebb hely a földön kívüli élet megtalálására. 

A hold külsejét jégkéreg borítja, alatta egy pedig egy globális óceán lapul, amiben kialakulhatott az élet. Ennek az óceánnak egy része hatalmas füstcsóvák formájában tör fel és ki az Enceladus felszínéről. A tudósok ezeket vizsgálják, hogy jobban megértsék magát az óceánt.

Nem csakhogy foszfort találtak benne, hanem az adatok arra utaltak, legalább százszor magasabb koncentrációban lehet ott, mint a földi óceánokban. Mi több, az új adatokon alapuló modellezés szerint ugyanez igaz lehet más óceáni világokra is, ami potenciálisan növeli az idegen élet esélyének kialakulását.

A foszfor egyébként önmagában nem bizonyíték az életre. A Földön azonban a foszforvegyületek jelenléte a vízben létfontosságú tényező a biológiai aktivitás szempontjából. 

(VIA)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek