Törvény

Rendkívül alacsony IQ-ja mentette meg a halálraítélt életét

CHI

Létrehozva: 2023.05.21.

Egy amerikai törvény kimondja: akinek 70 vagy annál alacsonyabb az IQ-ja, az jelentős hiányosságokkal rendelkezik, és nem lehet halálra ítélni.

Egy férfit megmentettek a halálsorból, miután úgy döntöttek, nagyon alacsony IQ-ja miatt "alkotmányellenes" lenne a megölése - írja a Daily Star. Az 52 éves Joseph Clifton Smith-t Durk Van Dam 1997-es meggyilkolásáért ítélték el. Az áldozat testén 35 tompa tárgytól származó sérülést találtak, és holtan fedezték fel egy furgonban az amerikai Georgia államban, Atlantában.

Smith halálbüntetésre ítélték, és közel 25 évig volt a halálsoron. Most azonban kegyelmet kapott, köszönhetően nagyon alacsony, mindössze 72-es IQ-jának. A New York Post szerint az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2002-es döntése azt jelentette: akinek 70 vagy annál alacsonyabb az IQ-ja, az jelentős hiányosságokkal rendelkezik, és nem lehet halálra ítélni. Callie vezető amerikai kerületi bíró szerint Smith intelligenciája valóban rendkívül alacsony.

"Ez egy nehéz ügy, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy Smith intelligenciája és adaptív működése egész életében hiányos volt."

Steve Marshal alabamai főállamügyész azonban nem örül a döntésnek, és fellebbezést tervez.

"Joseph Smith 1997-ben brutálisan meggyilkolta Durk Van Damot, és ezért halálra ítélték. Smith IQ-értékeit folyamatosan az értelmi fogyatékosoké fölé helyezték. A legfőbb ügyész úgy véli, a halálos ítélet igazságos és alkotmányos volt."

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek