Ritkaság

Különleges könyvritkaságot mutattak be, örülhetnek a gyűjtők

Z.H.

Létrehozva: 2023.05.14.

Az eredetivel teljesen megegyező Aranybullát birtokolhat a különleges könyvritkaság tulajdonosa. Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából készült fakszimilék mellett eredeti oklevelek első másolata, pecsétek és még egy tanulmánykötet is van a kötetben.

Rendkívüli érdekességet mutattak be Budapesten, Rózsavölgyben, a Laszgallner villában. A Pytheas Könyvmanufaktúra és Könyvesbolt ünnepnek tekinti, hogy ők készíthettek az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából egy ilyen jelentős kortörténeti dokumentumot míves tálalásban, amely minden magyar szívét megérinti.

Ez mind benne rejlik a könyvben. Fotó: Végh István / Ripost

Nem gondoltam volna, hogy ezt a megbízást megkapjuk, úgy éreztem, hogy egy ilyen horderejű könyv, vagy talán inkább kiadvány elkészítésére nem vagyunk felkészülve

– vallotta be a bemutatón Kelemen Eörs, a könyvmanufaktúra vezetője.

Kelemen Eörs Laszgallner leszármazott: nagyapja, Laszgallner Oszkár festőművész és építész volt. 1944-ben, a Városliget bombázásakor életművének nagy része – építészeti modelljei, tervei, melyek a Mezőgazdasági Múzeumban voltak kiállítva – megsemmisült. Ezután döntött úgy a legkisebb fiúunoka, Kelemen Eörs, hogy a villában rendezi be a könyvmanufaktúrát.

Amikor az ELTE rektora és Szovák Kornél - a kötet egyik szerkesztője - meglátogattak, tudtam, hogy innen már nincs visszaút

– mosolygott Kelemen Eörs. „A mű végül egy nagy családi összefogással született meg. A család hölgytagjai szerint inkább bordó vagy más domináns szín illett volna a borítófedélhez, de mi úgy gondoljuk, hogy jól döntöttünk, amikor a szürkére esett a választásunk" - tette hozzá a szakember.

Sokan voltak kíváncsiak a különleges könyv bemutatójára. Fotó: Végh István / Ripost

Az Aranybulla szűkebb értelemben a II. András magyar király által 1222. április 24-én a székesfehérvári országgyűlésen kiadott, függőpecséttel ellátott királyi okirat, amely a magyar nemesség jogait először rögzítette. A kettős aranypecsét az oklevél hártyájának felhajtott alsó részén, a plicaturán függött.

Ez egy kiváltság alapú dekrétum volt, de láthatunk benne alkotmányos rendelkezéseket is - – mondta Szovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézetének igazgatója, aki hozzátette, hogy 2022 az Aranybulla emlékéve volt, ennek kapcsán született ez a kötet.

Mint megtudtuk tőle, eredetileg 7 példányban állították ki, egyet a pápának is, de sajnálatos módon nem maradt fenn eredeti példány.

A díszes kiadvány a 800. évforduló alkalmából mind az Aranybulla szövegét, mind II. András, valamint a korábbi és későbbi királyok aranypecsétjeit bemutatja.

Nézd meg a könyvbemutatón készült videónkat:

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek