Hőség

44 fokot mértek a hétvégén, megvan az új rekord

Létrehozva: 2023.05.08.

A szakértők a globális felmelegedés számlájára írják az extrém meleget.

Egyik napról a másikra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok Vietnámban, ahol a hétvégén 44,1 fokot mértek. A vietnami rekordmeleget beltérben mérték szombaton az északi Thanh Hoa tartományban található Hoi Xuan állomáson – közölte az Országos Hidrometeorológiai Előrejelzési Központ. Ezzel pedig megdőlt a korábbi, 2019-es rekord, amikor a hőmérő higanyszála 43,4 fokig kúszott fel. A forróság miatt a hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy ha tehetik, akkor maradjanak inkább otthon – írja a Guardian. A szakértők a globális felmelegedés számlájára írják az extrém meleget, ami Vietnám mellett a környező országokat is sújtja. 

Képünk illusztráció Fotó: Máté Krisztián

A lapnak egy farmer azt mondta, hogy az extrém meleg miatt az embereknek reggel jóval korábban kell elkezdeniük a munkát, hogy elkerüljék a hőséget. A mostani rekord azután érkezett, hogy a környező ázsiai országokban hasonlóan sorra döltek meg a hőmérséklet rekordok. Vietnám időjárása Északról-dél felé haladva általában eltérő szokott lenni, azonban a hőség most az egész országot sújtja. 

Áprilisban több helyen is rekordmeleget vagy rekordközeli hőmérsékletet mértek, a thaiföldi Tak tartományban például 44,6 fokot, míg Mianmarban, az ország keleti részén 43,8 fokot mutatott a hőmérő, Spanyolországban pedig közel 39 fokos hőséggel szembesültek az emberek.

A kialakult helyzet miatt felszólították a vízszolgáltatókat, hogy folyamatosan biztosítsák a vízellátást. A hőség miatt a múlt szombaton Hanoi központja szinte teljesen kiürült, aki tehette, az mind hűvös helyen húzta meg magát. Banglades is megsínyli az extrém meleget, a fővárosban, Dakkában az 1960-as években volt utoljára ilyen meleg, Indiában  pedig az átlagosnál nagyjából 3-4 fokkal van melegebb.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek