Műtét

Többször újraélesztették és műtötték: intenzív terápiára van szüksége a 8 éves Gyuszikának

BGA

Létrehozva: 2023.02.01.

Ötször élesztették újra, többször műtötték, most pedig járni tanul Halik Gyuszika. A szőke kisfiúnak intenzív terápiára lenne szüksége ahhoz, hogy egyszer önállóan járhasson, ez azonban nagyon sokba kerül.

Forrás: Saját

A battonyai Halik Gyuszikát nagyon várták szülei. A kisfiút sürgősségi császármetszéssel hozták világra, ám többször újraélesztették, hogy életben maradjon. Később kiderült, hogy az újraélesztések miatt sérült a fiú mozgása, ami miatt kiskora óta járni tanul. Gyuszika kálváriájáról édesanyja mesélt a Borsnak.

Halik Gyuszika, beteg kisfiú, intenzív terápia
Gyuszika óriásit küzd azért, hogy megtanuljon önállóan járni Fotó: Saját

Két születésnapja van a kisfiúnak

A nyolcéves Gyuszit a 30. hétre, sürgősségi császármetszéssel hozták világra.

2014. november 19-én született meg Gyuszika. A születésekor még felsírt, ám hirtelen összeomlott a keringése. Élete első három napjában ötször élesztették újra, majd két hétig lélegeztetőgép tartotta életben

– kezdte lapunknak a kisfiú édesanyja, Halik Henrietta. A lélegeztetés után még egy hétig kapott kezelést babaként Gyuszi. Sok idő nem telt el, egy hónapos korában húgyúti fertőzést találtak a fiúnál, és csak katéterrel volt vizelete, ezért a Szegedi Gyermekklinikára szállították, ahol a húgyhólyagját a hasfalára helyezték ki. Az egyik reggel Henrietta üresen találta az inkubátort.

– Borzalmasan megijedtem, a nővérek pedig csak annyit mondtak, nyugodjak meg, az orvos majd elmond mindent. Kiderült, hogy az RSV-vírust kapta el Gyuszi, emiatt megműtötték, és az intenzív osztályra került. Ekkor épp szenteste napja volt. Behívtak bennünket a férjemmel, és elmondták, ők minden tőlük telhetőt megtettek, most már Gyuszikán múlik, hogy életben marad-e. Lélegeztetőgépre tették, és azt mondták, a következő 48 óra kritikus lesz, készüljünk fel mindenre. 

Két napig ültünk az intenzív előtt, és minden ajtónyitásra felugrottunk. Senkinek nem kívánom azt a szentestét. Azóta minden karácsonykor felköszöntjük Gyuszikát, mert ez lett a második születésnapja

– mesélte a drámai történetet Henrietta.

Halik Gyuszika, beteg kisfiú, intenzív terápia
Az alig pár napos Gyuszika a kórházban Fotó: Saját

Csak segítséggel tudott járni

A hős kisfiú visszakerült a gyulai kórházba, majd Szegeden újabb műtétet végeztek rajta, visszahelyezték a húgyhólyagját. 2015 márciusában térhettek végleg haza a kórházból. Gyuszi szépen fejlődött, ám csak másfél éves korában állt fel először. Ez lett gyanús a szüleinek, akik szakember segítségét kérték.

– Sajnos a sok újraélesztés miatt károsodott a mozgásért felelős központi idegrendszere és a finommotorikus képessége is. Kiderült, hogy nincs egyensúlyérzéke, és járni sem tud, csak segítséggel folytatta Henrietta. Gyuszika kapott egy négykerekű járókeretet, úgynevezett rollátort, amivel szinte suhant. Négyéves korára már bottal is tudott járni, ám az édesanyja elmondása szerint valamiért visszatért a rollátorhoz. A rehabilitáció folyamatos volt, ám a koronavírus-járvány ennek keresztbe tett.

– 2020 szeptemberében helyre kellett tenni a bal csípőjét, tavaly júniusban pedig a jobb csípőjét műtötték, mert elmozdultak. Az első műtét idején a rehabilitációs osztály bezárt Szegeden, ezért online órákkal próbáltam itthon fejleszteni őt. A második műtét után le volt gyengülve Gyuszi, állami rehabilitációs intézményt pedig nem találtam a környéken. Így kötöttünk ki Kecskeméten – mesélte Henrietta.

Halik Gyuszika, beteg kisfiú családja, intenzív terápia
A Halik család: Gyuszi édesapjával, Gyulával és édesanyjával, Henriettával Fotó: Saját

Kecskeméten tudnának rajta segíteni

Az itteni terápiás központ jó hatással volt a kisfiúra, ugyanis sosem szeretett úgy tornázni, mint itt.

– Nagyon sokat fejlődött és ügyesedett az ott töltött idő alatt – folytatta a fiú anyukája. A nagy távolság miatt a család – Battonyától Kecskemét mintegy 150 km-re van – az alföldi városban szállt meg erre az időre.

Ez úgy nézett ki, hogy hétfő reggel felkerekedtünk, és csak péntek délután jöttünk haza. Egy panzióban tudtunk kivenni egy szobát, hogy ne kelljen napi 300 kilométert ingáznunk

– mondta az anyuka. Henrietta férje, Gyula kamionsofőrként dolgozik, hogy a megélhetés mellett Gyuszika rehabilitációját is fizetni tudják, a feleség ugyanis nem tud kisfia mellett dolgozni.

– Ugyan speciális iskolába jár a fiunk, de gyenge az immunrendszere, ezért sűrűn vagyok itthon vele – jegyezte meg az édesanya. Az iskolai osztályban Gyuszi az egyetlen, aki nem tud járni, hiába citálják az osztálytársai, menjen velük sétálni, kénytelen azt mondani: „nem tudok”. Ennek ellenére a fiú nagyon okos, és remek memóriával rendelkezik.

– A legjobban a kézműves dolgok érdeklik, imád gyurmázni és festeni. Az osztálytársaival valamiért nem szeret barátkozni, sokkal jobban kedveli a felnőtteket, a „nagylányoknak” csak úgy csapja a szelet! – nevetett Hajnalka, aki hozzátette, Gyuszi kedvenc tanárnénijének, „élete párjának” az összes, otthoni virágot elvitte, és ha a házi muníció elfogyott, akkor bizony meg kellett állni a virágbolt előtt, hogy a kisfiú tovább udvarolhasson.

Gyűjtés indult Gyuszikáért

Henrietta és Gyula azt szeretné, hogyha Gyuszi felnő, minél önállóbb és teljesebb életet élhessen. A kecskeméti terápiát, amely a kisfiúra nagyon jó hatással volt, saját zsebből állták a szülők. Ahhoz, hogy Gyuszi egy évig folyamatosan kaphassa a Kecskeméti Borsószem Terápiás Központ kezeléseit, 1,6 millió forintra van szüksége a családnak. Aki segíteni szeretne nekik, az a Csodacsoport Alapítványon keresztül megteheti. Gyuszinak azért van nagy szüksége arra, hogy fizikailag is megerősödjön, mert júniusban újabb beavatkozás vár rá: mindkét lábából kiveszik a fémeket és a csavarokat.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141540_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713480012
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142428_auto_resized.png
metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139890_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713480012
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713480012
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713480012
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze