Elismerés

Micsoda találkozás: Ferenc pápa megáldotta Karikó Katalint

KL

Létrehozva: 2023.02.23.

A magyar kutatóbiológus egy tudományos konferencián vett részt Rómában, ahol az esemény után egy különleges ember fogadta őt és családját.

A vatikáni Pontifica Academia for Life 28. közgyűlése alkalmából, 2023. február 20-21. között „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” címmel tartottak konferenciát a Vatikánban. Az eseményen előadást tartott a Széchenyi-díjas biokémikus Karikó Katalin is.

Karikó Katalin, ELTE, Bánkúti Sándor
Fotó: Bánkúti Sándor

A tudásalapú társadalom kérdőjelei

Az ezredfordulót követően a mindennapi életet is érintő újdonságokkal jelentkeztek az úgynevezett feltörekvő új technológiák, azaz a nano- és a biotechnológia, az információs és kommunikációs technológia, a robotika, a kognitív tudomány és a regeneratív medicina. Ezek alkalmasak az emberi képességek javítására, ösztönzik az emberi fejlődést, miközben olyan mélyen beavatkoznak az élő szervezetbe, hogy eredményeik fontos etikai kérdéseket vetnek fel.
Az Európai Unió a „konvergáló technológiákat” az európai tudásalapú társadalommal hozza összefüggésbe. Ennek az új tudományos iránynak elkezdték vizsgálni az etikai és jogi következményeit. Így például a magánélet védelme, az adatkezelés, az egyén és a társadalom kapcsolata, a személy központi szerepe a közösségen belül – mind mind a „konvergencia” etikai vonatkozása. A vizsgálódás fő kérdése az, hogy a technológiák miként közeledhetnek az emberhez mint személyhez, illetve az emberek közösségéhez.

A problémakör interdiszciplináris megközelítése jegyében szervezte meg az Életért Vatikáni Akadémia 2023. február 20-21. közötti konferenciáját. A „Pontificia Academy for Life” elnöke, Vincenzo Paglia nyitotta meg a tanácskozást, majd a Norvégiából érkezezett Roger Strand „Ethical issues of converging technologies” címmel tartotta meg vitaindító előadást.

„Az emberiség szolgálatában”

A nemzetközi workshop résztvevőit audencián fogadta Ferenc pápa. A szentatya köszöntőjében kiemelte:

a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”.

A pápa a beszédében a kihívásokról elmélkedett. Szólt a technológia világában az emberi élet változó feltételeiről. Kifejtette álláspontját arról, hogy miként hat az új technológia az „ember” és a „kapcsolat” fogalmának a meghatározására, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbak helyzetére. Kiemelte a „tudás” fogalmi változásának hatását.

A Szentatya mondandója összegzéseként a vatikáni konferencia résztvevőihez fordulva kiemelte: 

− Az összetett jelenlegi kihívásokkal szembe nézve óriási a feladat. A tapasztalatokból kiindulva kell a tényeket tanulmányozni, a komplexitás, a transzdiszciplináris párbeszéd és a különböző témák közötti együttműködés perspektíváit felvállalva. A technológiának az emberiség szolgálatába kell állnia.

Ferenc pápa audenciáján megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek.

A biotechnológia szempontjai

A Magyar Tudományos Akadémia és más akadémiák tagja, a Szegedi Tudományegyetem professzora és alumnája, Karikó Katalin tartotta a vatikáni konferencia második részének nyitó előadását. A „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” című konferencián – többek között – előadást tartott Mauro Ferrari, a sokoldalú olasz feltaláló és író, továbbá Mauro Ceruti olasz filozófus, illetve Sándor Judit magyar jogász és bioetikus.

A „felfedezés”, az „új technológia”, a „tesztelés”, az „alkalmazás”, az „új technológia” lépésein keresztül mutatta be az akadémiai szféra, a biotechnológiai cégek, a nagyvállalatok és a társadalom befogadási útvonalát. Az új biotechnológiák közül Karikó Katalin a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki.
Az új biotechnológiák által érintett területek közül vázolta a genomszerkesztés, az RNS-terápia, a sejt- és génterápiás technológiák hatását. Kiemelte az emberi betegségek kezelésére, az állattartásra gyakorolt hatásokat, az oltások jelentőségét. Részletesen szólt az mRNS-alapú technológiáról.

A tudományos ismeretterjesztés nehézségeire is kitért előadásában Karikó Katalin. Az aggodalmakra, a szkepticizmusra, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságokra, a félretájékoztatás elleni harcra utalva fölhívta a figyelmet a kockázatok és előnyök arányára. A világhírű kutató hangsúlyozta: a biotechnológia a közjót szolgálja – írja a Szegedi Tudományegyetem.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17004612_auto_resized.png
origo.hu

Itt a drámai ukrán beismerés, teljes a káosz a hadseregben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25495_resized.jpg?avcount=1709239516
origo.hu

Ezt lehet tudni Joe Biden egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17003439_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen fejtörő, csak a legokosabbaknak sikerül válaszolni mindhárom kérdésre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17004555_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem rejti véka alá politikai véleményét Szörényi Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16994594_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt az egytálételek császára: ha így készíted a brassóit, mind a tíz ujjad megnyalod utána

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25502_resized.jpg?avcount=1709239516
origo.hu

Váratlanul drámaian megváltozott a Föld pályája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17000834_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16991307_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kínai horoszkóp: Ezeknek a jegyeknek hoz szerencsét a szerelemben a Sárkány éve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25467_resized.jpg?avcount=1709239516
life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25394_resized.jpg?avcount=1709239516
she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16993299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szüleink ezen nőttek fel, de te vajon emlékszel még ezekre a retro mesékre?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/eh_E2ieUBA4TWCuanyfUbxKxRPYSfW3S1u68xARLtrA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RmZTIyMzMxZDQ4ZjQ3YzNiYWRlODZiNzhmZTkwMGNh.jpg
Csoda

Hátborzongató jóslatot kapott öngyilkos édesapjáról és születendő babájáról a 8 hónapos terhes Dia

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/sIVhFSamVfK-DLuE_EIvm-glsX_lnCEY7tTWIMbHE48/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EyNjZlN2QzYWE1MzQwZDBhODJmYTM5YTE0MTM1OGE3.jpg
háború

Megszólalt Putyin: szerinte a NATO megtámadja Oroszországot