Egy kutatás kimutatta: ezek ételek növelik a rák kialakulásának kockázatát

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 02. 14:00
10 éven keresztül követték nyomon 200 ezer ember étrendjét.
H.Á.

A londoni Imperial's School of Public Health tanulmánya szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend növelheti a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulásának és az általuk okozott elhalálozásnak a kockázatát.

étel, étrend, táplálkozás, gyorskaja, hotdog,
(Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

Azokról a termékekről van szó, melyek a gyártásuk során kiterjedt feldolgozáson esnek át. Legtöbb esetben ebbe a kategóriába tartozik a csomagolt chips, a gabonapehely, a mirelitek, a szénsavas üdítők, a felvágottak, az édességek és az olyan ételek, mint például a hotdog.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány 200 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt étkezési szokásait követte nyomon 10 éven keresztül, a NOVA élelmiszer-osztályozási rendszer segítségével.

A The BMJ, egy orvosi szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban az emberek által elfogyasztott kalóriák közel 58%-a ultra-feldolgozott élelmiszerekből származik.

A brazíliai São Paulo Egyetem kutatói által tervezett NOVA az élelmiszereket négy csoportba sorolja: feldolgozatlan, feldolgozott kulináris összetevők, feldolgozott és ultra-feldolgozott.

A feldolgozott élelmiszerek nagy része gyorsabban károsítja az egészséges emberi szervezetet, derült ki a tanulmányból.

A londoni kutatók a rákdiagnózisok és a rákkal összefüggő halálozások gyakoriságát is megvizsgálták.

A tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb arányban ettek ultra-feldolgozott élelmiszereket, nagyobb valószínűséggel alakultak ki rákos megbetegedések. A leggyakrabban a petefészekrák és az agyrák volt kimutatható.

A kutatás megállapította, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a rák közötti kapcsolat olyan tényezőkkel is összefügg, mint a mindennapi fizikai aktivitás, a testtömeg-index (BMI), a társadalmi-gazdasági állapot, a dohányzás és az alkoholfogyasztás – hívta fel a figyelmet a Fox News.

Ezek a tényezők játszottak szerepet leginkább a rák elleni küzdelem sikerességében.

A tanulmány tehát nagyon fontos dolgokra hívta fel a kutatók figyelmét az emberek étkezési szokásaival és azok szervezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Fontos kiemelni emellett azt is, hogy a minőség és a mennyiség egyaránt fontos, ezeknek a termékeknek az esetében is.

Sok élelmiszer tartalmazhat hasznos tápanyagokat. Az American Heart Association szerint az egészségesebb feldolgozott élelmiszerek néhány példája a fagyasztott és konzerv bab, gyümölcs és zöldség. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek sok hozzáadott egészségtelen összetevőt tartalmaznak, mint például tartósítószerek, mesterséges színezékek és aromák, hidrogénezett zsírok és extra só vagy cukor.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.