Esélyek

Elárulta a szakértő, hogy mennyi ideig maradhatunk életben víz nélkül a romok alatt

E.Zs.

2023. február 11. szombat 20:30

A szakértők szerint akár többszázezren is lehetnek még a romok alatt a február 6-i földrengés óta, amely Törökországot és Szíriát érintette. A törmelékek alá szorult embereknek azonban vészesen fogy az idejük.

Van még esély túlélőket találni, egyáltalán meddig maradhat életben valaki a romok alatt? Elsősorban ezek azok a kérdések, amelyek legelőször felmerülnek az emberben az évszázad egyik legerősebb földrengése után, ami a hét elején történt még Törökország déli részén és Szíriában. A közös határszakasz közelében több száz kilométeres körzetben dőltek össze kártyavárként az épületek, maguk alá temetve több ezer védtelen embert és házikedvencet, akik a romok alatt az életükért küzdenek. 

 A négy nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében. MTI/AP/Huszein Malla

A mentés még mindig zajlik, Magyarországról is több humanitárius és civil kutyásmentő szervezet utazott a helyszínre, ahol eddig több, mint 40 embert szabadítottak ki a romok közül, élve. Az elmúlt napokban négy órás váltásban dolgoztak a magyar szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után, kétségbeesve várják azt, hogy kiszabadítsák őket a romok fogságából.

Pokoli napok: Étlen és szomjan, pánikban, félelemben

A képen látható török hölgy és férje négy napot töltött a romok alatt, mire megtalálták őket. Azaz a földrengés utáni sokkot felváltotta a 109 órán át tartó félelem élelem és víz nélkül. A kétségbeesést csak fokozta, hogy érezték az utórengéseket is a törmelékek közé szorulva, éjszakánként sötétben és fagyban. A házaspárhoz hasonlóan, akár sérüléseket is szenvedve, tízezrek járhattak még így.   

Raziye Kilincet és férjét közel 109 órával a katasztrófa után sikerült kimenteni MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Eddig bírja egy ember a romok közé szorulva

Azt, hogy egy áldozat meddig képes életben maradni a törmelékek rabságában, sok minden befolyásolja. A Metropolnak Dr. Simani Silva belgyógyász beszélt az emberi szervezet legkritikusabb pontjairól, az áldozatok túlélési esélyeiről. 

Mivel testünk 60 százaléka víz, ennek hiánya és pótlása fontosabb, mint az élelmiszeré, amely nélkül hosszabb ideig túlélünk, hiszen szervezetünknek tartalékai vannak. Ilyen a belső glucose illetve a keton testek alakulata, mely energia forrást jelentenek. Ennek köszönhetően kibírunk akár 30-35 napot is idegrendszeri károsodás nélkül, a vég ilyenkor általánosságban 45-60 nap után következik be. Szervezetünk folyadék igénye viszont teljesen más. A sejteknek nagyobb szüksége van a víz pótlására. Enélkül csak 4-5 nap a túlélési esély, így akit a romok alatt, csak a 4-ik vagy 5-ik napon találnak meg az addigra vélhetően kiszárad, összezsugorodnak a sejtjei, az elektrolit háztartása felborul és így beállhat a halál

– mondta el kérdésünkre a belgyógyász, aki hozzátette, hogy ennél is jóval árnyaltabb a kérdés: 

A romok alatt lévők esetben ez mind változhat, az ember szervezetétől függ, hogy hogyan. Számít a kor, hogy vannak e betegségei. Minél idősebb és több betegsége van egy törmelékek közé szorult, mozdulatlan embernek - pl  cukor betegség-, annál rövidebb a túlélés esélye. 

Folyadék hiány, véráramlás csökkennés, szervkárosodás, vérnyomás leesés, szervelégtelenség. Simani Silva szerint, ez mind fatális végkimenetelt eredményez, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb kimentsenek mindenkit a romok alól. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Az is nagyban gyengítheti a túlélést, ha a földrengés során kisebb vagy nagyobb sérülést szenvedett az illető. Vérveszteség esetén a túléles még a 24 órát sem éri el. Befolyásolhatja az is, hogy milyen az időjárás. Ha a földrengés nyáron történik 40 fokos melegben, a túléles keskenyebb skálát mutat. Természetesen a fagyos idő is rossz, most ez utóbbival néznek szembe az áldozatok Törökországban és Szíriában.

– jelezte az orvos.

Folyadékhiány, véráramlás csökkenés, szervkárosodás, vérnyomás leesés, szervelégtelenség: ez mind fatális végkimenetelt eredményez, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb kimentsenek mindenkit a romok alól.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16470839_auto_resized.jpg
origo.hu

Megtalálják végre a Szent Grált?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19902_resized.jpg?avcount=1695477345
origo.hu

Zelenszkij akár börtönbe is kerülhet!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16470722_auto_resized.png
metropol.hu

„Az éj leple alatt fotózták az udvart” – gyanús alakok járják Pesterzsébetet, Erika az unokáját félti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471283_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A balesetek megelőzése miatt szervezett gyakorlatot a katasztrófavédelem

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471031_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mi történt vele? Megtaláltuk a Megasztár gyereksztárját, Tóth Lüszit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19899_resized.jpg?avcount=1695477345
origo.hu

Nukleáris töltetekkel robbantanák ki az amerikaiak a harmadik világháborút és az oroszokra fognák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16470547_auto_resized.jpg
travelo.hu

Miért olyan drága minden a repülőtereken?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469559_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg évtizedek óta viseli ezt a karkötőt: szívszorító ok állhat a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695477345
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elszabadultak az indulatok G.w.M lemondott fellépése miatt – A rapper reagált a róla szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695477345
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/ulliFzrTBJVpOH4yEpP-my_HrXKcEUEvt5FVrwp5b18/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NGVlY2U0M2IyYTRmN2Y4ZWIwM2U2OGMyZTZjODdi.jpg
Tragédia

Megtörte a csendet az Esztergomban elhunyt rendőr kollégája, aki ott volt a robbantásnál

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/xiK6PzoJEXiZBaXJuzH5iGQ_yyKI0p9b35UI7nDcJfI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UwNDNmNjg0OTNiNDQwYmM5MTRlZjQxOTU5MGRlNmQ2.jpg
Tanár

Hatalmas lehetőség a tanároknak, ezt kár lenne kihagyni