Mesebeli

Szenzációs kincset talált egy magyar kőműves brigád egy építkezésen

BGA

Létrehozva: 2023.01.19.

A csapat sem tudta, mi lapul a szekrény mögött, ám amikor kibontották a csomagokat, nagyon meglepődtek.

Forrás: Saját

Nem mindennapi kincsekre bukkant Szabolcsi Attila és csapata a minap. Az építkezés vezetője a Borsnak mesélte el, hogyan is találtak rá a régiségekre.

Az üreg, ahol a régi pénzeket találták
A szekrény mögötti kis üreg, ahol a kincsek rejtőztek Fotó: Saját

Bontás közben találtak egy kis üreget

– A csapatommal régi házakat újítunk fel, hogy apartmanokká alakítsuk át őket. Ezen a nyírbátori házon már másfél éve dolgozunk, csak az utolsó simítások vannak hátra - kezdte a Borsnak Szabolcsi Attila építési vállalkozó. A brigád épp abban a helyiségben dolgozott, amit a régi lakók konyhának használtak. Itt szerettek volna Attiláék kicserélni egy beépített szekrényt, ám a bontásnál valami oda nem illőre bukkantak.

– Az asztalos munkatársam, Tibor kezdte kibontani a keretet, majd amikor ez sikerült, a szegőléc mögött egy kis üreget vett észre, ami tele volt pakolva lisztes zacskókkal - mesélte a vállalkozó, majd miután kivették a falból, amit találtak, rögtön kibontották, és rácsodálkoztak a zacskók tartalmára.

Piros százasok és lila ötszázasok kerültek elő az építkezésen
Régi, piros százasból és Adys ötszázasból építették a régi lakók megtakarításaikat Fotó: Saját

Két ház árát tették félre

Rengeteg régi száz- és ötszáz forintos volt felcímkézve a zacskókban, összesen 30 ezer forint értékben.

Ezt a pénzt a lakók ötven évvel ezelőtt, 1970 és 1974 között tették félre (1974-ben a havi átlagkereset 2800 forint volt - a szerk.), akkoriban 15-20 ezer forintért vettek házakat az emberek - mondta a kincsekről a férfi. A Kossuth-százasok és az Ady-ötszázasok mellett pihent még egy zacskó.

– Ez jóval nehezebb volt, mint a többi, azt hittük, biztos arany van benne. Amikor kibontottuk, láttuk, hogy egy- és kétpengősökkel van dolgunk a harmincas évekből. Bár, találtunk köztük olyan Horthy-féle ötpengőst is, ami állítólag ezüstből készült. Ezeket nincs elképzelésünk, hogy miért gyűjtötték - folytatta a kincstalálás történetét Attila. A slusszpoén a végén jött, amikor a pénzek között egy 1938-as kiadású tízdollárost is találtak.

– Pontosan nem tudjuk, hogy a papírpénzt mire gyűjtötték, vagy mire tették félre. A címkéken ugyanis csak dátumokat láttunk, más konkrétumot nem - tette hozzá a vállalkozó, aki azt is furcsállta, miért a szekrény mögött gyűjtötték a pénzt, mert szerinte ahhoz, hogy a lakók hozzáférjenek a megtakarításukhoz, ki kellett volna bontani a beépített szekrényt.

Horthy-címeres öt pengős 1938-ból
Horthy-féle ötpengős 1938-ból Fotó: Saját

Megrohamozták őt a gyűjtők

Attila a kincseket videóban mutatta meg a közösségi oldalon, ami hirtelen nagy visszhangot váltott ki.

– Ahogy terjedt a felvétel híre, hogy mire bukkantunk, azonnal megkeresett sok-sok olyan gyűjtő, aki kifejezetten régi pénzekre vadászik. Volt, aki a komplett pakkért 60 ezer forintot adott volna, de mi úgy voltunk vele, hogy inkább szétosztjuk magunk között, így ha otthon ránézünk a százasra vagy az ötszázasra, akkor rögtön eszünkbe jut ez az életre szóló élmény. Természetesen a legnagyobb részt Tibor kapta, hiszen ő vette észre a lisztes zacskókat - mesélte a vállalkozó, hozzátéve, egyáltalán nem számítottak rá, hogy a helyiségben, ahol minden munkanap ebédelnek, ilyen kincsek vannak körülöttük.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek