Az amerikai Tuft Egyetem kutatói valamilyen az agyat támadó betegségben szenvedő felnőttek agyának D-vitamin-szintjét vizsgálták.
A kutatás során az agyban lévő D-vitamin szint és a kognitív teljesítmény közti összefüggéseket keresték – írta meg Interesting Engineering.
Megerősítettük annak fontosságát, hogy a tápanyagok hogyan védik meg az öregedő agyat az olyan betegségektől, mint az Alzheimer-kór vagy más demenciák
– hangsúlyozta Sarah Booth, a tanulmány szerzője.
Amellett, hogy ez volt az első ilyen típusú kutatás, máris rámutattak a tudósok: hosszú távú céljuk, hogy jobb megelőzési és kezelési stratégiákat dolgozzanak ki a demenciával kapcsolatos betegségek ellen.
A D-vitamin – a kálcium és a foszfor felszívódását segítve – támogatja a fogak és a csontok egészségét is. Kiemelt szerepe van továbbá az immunrendszer megfelelő működésében. Ezért is fontos például, hogy télen is megfelelően pótoljuk szervezetünkben, amikor a napsütéses órák alacsony száma miatt jóval kisebb mennyiségben található meg szervezetünkben.
Ha azt szeretnénk, hogy D-vitamin-raktárunk télen se ürüljön ki, fogyasszunk halféléket, főként lazacot, heringet és szardíniát. Szintén segít a D-vitamin pótlásában a tojássárgája, a gomba, a máj, valamint bizonyos müzlik, joghurtok és gyümölcslevek.
D-vitamin-pótlással továbbá 78 százalékkal csökkenthető az időseknél az izomerő – életkor előrehaladtával járó – hanyatlásának kockázata. Mostanra újabb pozitívuma, hogy az öregedő agyat is segíti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.