Egyház

Ma helyezik végső nyugalomra XVI. Benedek pápát

Létrehozva: 2023.01.05.

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal ma temetik Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal ma temetik Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát. Az "ünnepélyes, de szerény" ceremónia reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A Vatikán közlése szerint a megboldogult pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása "az egyszerűség jegyében" történjen.

Fotó: ANDREAS SOLARO

A gyászmisét Ferenc pápa vezeti, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végzi el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartja. A szertartás során a kisebb változtatások egyikeként kihagyják az utód kijelölését szolgáló konklávéval kapcsolatos imákat, mivel nem lesz pápaválasztás, tekintettel arra, hogy Ferenc pápa hivatalban marad.

XVI. Benedek koporsóját szerdán este zárták le, miután a nagyközönség lerótta kegyeletét. Előzőleg a volt egyházfő koporsójába tettek egy kis zacskót pápasága érmeivel és egy csőalakú irattartót a rogitummal, egy tekerccsel az elhunyt műveinek összefoglalásával. Csütörtökön a mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba viszik, majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik, és leengedik a székesegyház kriptájába.

XVI. Benedeket abban a pápai sírhelyben helyezik el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd II. János Pál nyugodott. Utóbbi hamvait 2011-es boldoggá avatása után a bazilikába helyezték át.

A temetés különlegesnek számít, mert a katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő pápa búcsúztassa. Utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, őt a most elhunyt pápa búcsúztatta, akkor még bíborosként. A biztonságra több mint 1000 rendőr és félezer katasztrófavédelmis vigyáz, a Szent Péter térre a tömeget beengedő fémdetektoros belépőkapuk számát megnövelték. A térre vezető Conciliazione utcát lezárták az autóforgalom előtt, ugyanakkor sűrítik a közösségi közlekedést. Róma felett repülési tilalom lesz érvényben csütörtökön.

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9 óra 34 perckor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

A Szentszék csak Olaszországnak és Németországnak küldött hivatalos meghívót a temetésre, mivel XVI. Benedek már nem volt az egyházi állam feje. Ennek ellenére az egyházi vezetőkön kívül szerte a világból jelen lesznek állami vezetők, uralkodók, nemesek. XVI. Benedek búcsúztatásán részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök, és a magyar delegáció tagja lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek