Család

Ez sok 30 év alatti édesanyát érinthet: Akár 900 ezer forint támogatást is kaphat egy évben

Létrehozva: 2023.01.04.

Teljes évre fennálló jogosultság esetén összesen akár 900 ezer forint adómegtakarítást is eredményezhet a január 1-je óta hatályos családpolitikai intézkedés, amely a 25 és 30 év közötti, gyermeket vállaló nőket segíti. A döntés a diákhiteleket is érinti.

Egy éve lépett életbe a 25 év alattiak szja-mentessége, idén pedig már azoknak a 30 év alatti nőknek sem kell jövedelemadót fizetniük, akik gyermeket vállalnak – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára december 28-án jelentette be, hogy januártól új elemmel bővül a családi adórendszer, amely több tízezer, jövedelemmel rendelkező édesanyát érinthet. Ennek tervéről egyébként Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember végén is említést tett az Országgyűlésben - összegezte a VG. 

koraszülött, újszülött, baba, csecsemő
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva azt írja, adókedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az érintettek nemcsak az új szja-mentességre, hanem természetesen minden más családtámogatásra jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra is.

Mekkora kedvezményt jelent az adómentesség?

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év júliusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege ennek alapján legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent, teljes évre fennálló jogosultság esetén pedig 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást eredményez.

Kiknek jár az szja-mentesség?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium leszögezte, a 2022-ben várandós és idén január 1-je után szülő nők kedvezményét nem befolyásolja, hogy adóelőlegben vagy a személyi jövedelemadó bevallásában veszik igénybe. A rendelet értelmében tehát azok a fiatal anyák, akik január 1. előtt szültek, nem kapnak kedvezményt, ám ha újabb gyermeket vállalnak 30 éves korukig, akkor természetesen igen, és továbbra is él a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák szja-mentessége életük végéig.

További változás, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők esetében januártól havi további 10 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény összege az eddigi egyéb kedvezmények (magasabb összegű családi pótlék, étkezési hozzájárulás, utazási kedvezmény) mellett.

Mi a helyzet a fiatal anyák diákhitelével?

Hornung Ágnes korábban azt is bejelentette, hogy január 1-jétől a kormány elengedi a teljes diákhitel-tartozást azoknak a nőknek,

akik a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe.

„Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a gyermektámogatás iránti kérelmét – a Diákhitelcszervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez” – áll a rendeletben.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191044_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27807_resized.jpg?avcount=1714985111
origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190673_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27808_resized.jpg?avcount=1714985111
origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189873_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika