Buli

Toxikológus fedte fel a titkot: Ennyit kell várnod, ha ittál, mielőtt autóba ülnél

BGA

2022. december 30. péntek 17:30

A szilveszteri buliban nagy a kísértés, hogy legalább egy pohár pezsgővel koccintsunk. Ezzel azonban az időben történő hazaindulást kockáztatjuk, különösen akkor, ha még a volán mögé is be kell ülnünk. Egy addiktológus szerint hosszú-hosszú órákat kell várnunk, mire lebomlik a szervezetünkben az alkohol.

A szilveszteri bulikon, összejöveteleken a szokásosnál is jobban fogynak az italok. Ilyenkor a tipikus "ereszd el a hajam" felfogás jár át mindenkit, amikor részegedésig isznak a vendégek. Nem véletlen, hogy az év végi házibulik egyik alapszabálya: bárhol lehet, csak nem nálam.

alkohol, buli, szilveszter, vezetés, Shutterstock illusztráció
Mikor vezethetek, ha ittam az este? Ez itt a nagy kérdés  Fotó: Vaclav Mach / Shutterstock

Egy napot is várhatunk a vezetéssel

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy azok a kevésbé szerencsések, akik szilveszter este is vezetnek, vajon mennyit várjanak egy pohár pezsgő után, ha ismét be szeretnének ülni a volán mögé. Funk Sándor addiktológus szerint ez legalább fél nap kell, hogy legyen.

– Alapvetően azt szoktuk mondani, hogy egy egységnyi alkoholt - amely tíz grammnak felel meg - nagyjából egy óra alatt bont le a szervezetünk. Azonban meg kell jegyezni, hogy a felszívódást az alkoholfogyasztás előtt bevitt zsíros ételek lelassíthatják, így a folyamat akár 2-3 órán keresztül is eltarthat – kezdte a Borsnak a főorvos. – Természetesen ember és ember közt is sok különbség van, ami a felszívódást és a lebontást illeti.

Az utolsó korty alkohol elfogyasztása után körülbelül 12 óra múlva állhat elő az az állapot, amikor alkohol már nincs a vérben, de aki biztosra akar menni, annak 24 óra várakozást javasolok

magyarázta a szakértő.

Funk Sándor addiktológus főorvos
Funk Sándor addiktológus főorvos szerint egy teljes napba is telhet, mire teljesen kiürül a szervezetünkből az alkohol  Fotó: TV2

Gyorsabban rúgnak be a fiatalok

Az alkohol lebontásában természetesen a máj játssza a főszerepet, de ha ez a szervünk beteg például zsugorodásban szenved , akkor már kis mennyiségű ital is rossz állapotot idézhet elő.

– Az alkohol lebontása elég hosszú mechanizmus, még ha azt is gondoljuk, hogy ez nem tart soká.

Az egy ezreléknyi véralkoholszint még elviselhető, a két ezrelék már részegségi állapotot idéz elő, a három ezrelék viszont már életveszélyes, súlyos esetben akár halálos mérgezést is okozhat

folytatta Funk Sándor, hozzátéve, a két ezreléknyi véralkoholszintet nem ajánlatos túllépni. Ennek a megállapítását azonban sok tényező befolyásolja.

– Alapvetően az ember magassága és testsúlya fontos ebből a szempontból. Ezért fordul elő az, hogy egy kamaszra károsabb, gyorsabb hatással van egy egységnyi alkohol, mint egy kifejlett felnőttre, hiszen utóbbiaknál ez nagyobb folyadékterekben oszlik el az emberi szervezetben részletezte a főorvos.

Egy rendőrségi ellenőrzésen könnyen megüthetjük a bokánkat, ha egy átbulizott éjszaka után túl hamar ülünk a volán mögé  Fotó: Bencsik Ádám

Ne alapozzunk a netes számításokra

Az interneten számos olyan kalkulátor található, amelyben megadva az elfogyasztott, vagy a jövőben meginni kívánt italok mennyiségét kiszámolhatjuk, mikorra lesz tiszta a szervezetünk. Funk Sándor szerint ezek nagy átlagot mutatnak, így nem érdemes ezekből kiindulni.

– Elméletileg pontosak lehetnének ezek, de sok tényezőt nem vesznek figyelembe. Amit ezek a kalkulátorok mutatnak mennyiségi szempontból, az egy irányszám. Ezt túllépni semmiképp sem tanácsos, alatta maradni azonban érdemes. Hogyha eszerint nézzük azt, hogy mikorra tisztul ki a szervezetünk, és mikor ülhetünk újra autóba, akkor ne stopperórát futtassunk. Lehet, hogy a számláló szerint már nincs probléma, de a rendőrségi szonda még kimutathatja az alkoholt, ezt pedig a jogosítványunk bánhatja – zárta a toxikológus.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16055644_auto_resized.jpg
origo.hu

Leszakadt az ég Budapesten - hatalmas jég esett a Normafán - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15745_resized.jpg?avcount=1685759107
origo.hu

Megrázó: ez az utolsó fotó az Everesten meghalt Suhajda Szilárdról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16054358_auto_resized.jpg
mandiner.hu

SMS-ben üzent feleségének a hegymászó: agyi ödémát kapott, nem fog tudni lejönni a hegyről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16057203_auto_resized.jpg
ripost.hu

A magyar határhoz érnek a hírhedt Pokol Angyalai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15742_resized.jpg?avcount=1685759107
origo.hu

Szörnyű részletek derültek ki Dolly állatkínzós botrányáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16054969_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Lejárt szavatosságú tejbe kortyoltál? Nem kell mindjárt pánikba esni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16057201_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zokogva jelentette be lánya: elhunyt a legendás zeneszerző

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16055401_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mutatjuk, melyik négy csillagjegyre vár élete legjobb nyara – te vajon köztük vagy?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/ACK_BsrWQpbYWEKQpEtw8d9h9AfX1dgn_lJTcexXUDE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk0M2RhYTI5NjYyMDRkOTJiNzI5MTlkNmViZDIyNmI5.jpg
Aranyos

Elképesztő nap: Novák Katalin együtt fagyizott Leka herceggel és a kis hercegnővel - Fotó