Népszámlálás

Népszámlálás: jöhet a kérdezőbiztos akkor is, ha kitöltötted a kérdőívet online - Ha nem ér el, fizetnem kell?

Létrehozva: 2022.11.04.

A népszámlálás amellett, hogy törvény kötelez rá, azért is fontos, mert ezáltal részletes képet kapunk Magyarország népességéről. Mit tegyél, ha becsönget a kérdezőbiztos? Itt a válasz!

Forrás: KSH

Többek között hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről kaphatunk képet az idei népszámlálás segítségével, amihez hozzájárulhatunk, ha kitöltjük a kérdőívet. Akik ezt nem tették meg online, azokat kérdezőbiztos keresi fel otthonukban. 

Törvény kötelez rá

A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény pedig kimondja, hogy

200.000 forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti.

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) célja a sikeres népszámlálás, ezért a lakossággal együttműködve akarják végrehajtani.

Az online kérdőív kitöltésének végén, a beküldést követően kaptál egy kitöltést igazoló kódot. Ezzel a visszaigazoló kóddal tudod igazolni, hogy a kérdőívet már kitöltötted Fotó: Balázs Attila

Online kitöltés

A népszámlálás online kitöltési időszakát október 19. 10 óráig meghosszabbították. Aki addig nem élt ezzel a lehetőséggel, azt a számlálóbiztosok október 20. és november 20. között keresik fel.

Visszaigazoló kód 

Az online kérdőív kitöltésének végén, a beküldést követően kaptál egy kitöltést igazoló kódot. Ezzel a visszaigazoló kóddal tudod igazolni, hogy a kérdőívet már kitöltötted és a kitöltés végén nemcsak elmentetted, hanem be is küldted.

Ha nem rendelkezel ilyennel például, mert a kérdőív kitöltésekor nem mutatta a rendszer vagy nem mentetted el magadnak, akkor a [email protected] e-mail címen kérheted a pótlását. A levél tárgyába azt írd, hogy Visszaigazoló kódot kérek”, a levél szövegébe pedig a pontos lakcímed és a kérdőív kitöltéséhez használt 12 jegyű belépési kódod add meg.

Számlálóbiztosok

A számlálóbiztosok a hét minden napján dolgoznak, így hétvégén is.

Népszámlálás 2022 számlálóbiztosok
A számlálóbiztosok hétvégén is dolgoznak Fotó: KSH

Ha épp nem vagy otthon, hagynak egy értesítőt, ráírva a következő felkeresési kísérlet időpontját, a telefonos elérhetőségüket, a nevüket és az azonosító számukat. Hívd fel a telefonszámot, így egyeztethetsz velük egy másik időpontot. Ha online már kitöltötted a kérdőívet és valamiért mégis kapsz egy ilyen felszólítást, akkor ugyancsak a papíron lévő telefonszámon tudod bediktálni a kitöltést igazoló kódod.

Olvasónk mondta

– Még nem értem haza a munkából, amikor a számlálóbiztos először felkeresett, de a postaládámba bedobott egy értesítőt. Azon rajta volt a felkeresés dátuma, a következő felkeresés időpontja, a számlálóbiztos aláírása, az azonosítószáma és a telefonszáma. Rögtön fel is hívtam, mert fogalmam sem volt róla, hogy pontosan melyik azonosítóra kíváncsi és miért, hiszen online már kitöltöttem a kérdőívet. 

A számlálóbiztos készséggel elárulta, hogy a betűket és számokat tartalmazó kérdőív azonosítómra kíváncsi.

 Bediktáltam neki, majd ő hozzárendelte a nevemhez és a címemhez. 

Az egész nem volt több másfél percnél. Így nem kellett, hogy feleslegesen kijöjjön a papírra írt időpontban, hiszen már korábban kitöltöttem a kérdőívet online

 – fogalmazott lapunknak az olvasónk.

Így ellenőrizheted őket

Minden számlálóbiztosnak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van, amely a személyazonosságot igazoló fényképes okmánnyal, tehát a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes.

Minden esetben igazolnia kell magát a számlálóbiztosnak Fotó: Krizsán Csaba

Amikor a számlálóbiztos becsönget, fel kell mutassa a számlálóbiztosi igazolványát. Ha kéred, hogy igazolja magát a személyét azonosító igazolvánnyal is, akkor ennek a kérésnek eleget kell tennie. A számlálóbiztosokat a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) is ellenőrizheted.

Rendőrségi ajánlás a 2022. évi online népszámláláshoz:

Ha úgy látod, hogy minden óvintézkedés ellenére becsaptak, megkárosítottak, tegyél feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehetsz bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Nem vagy köteles beengedni

Nem vagy köteles beengedni a számlálóbiztost a lakásba. A kérdéseket a lakásod előtt, az udvaron vagy akár a folyosón is megválaszolhatod.

A kitöltés menete

Az adatszolgáltatás egy lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőív következik. Tehát először az otthonoddal, majd a lakásban lakókkal kapcsolatos kérdéseket kapsz, melyek megválaszolása kötelező, kivéve azokat, amelyek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, a fogyatékosságra kérdez rá, ugyanakkor ezeket is érdemes megválaszolni, mert ezzel hozzájárulsz a lakosságról alkotott kép pontosságához.

Az adatokat elektronikusan, tableten rögzítik a biztosok, majd a kérdőív befejezése után beküldik azokat a KSH-nak. A kérdőív beküldése után a kérdőív vissza nem nyitható, azon adatmódosítás a továbbiakban nem végezhető, azt titkosítják és csak statisztikai adatfeldolgozásra használják fel.

A népszámlálásban való részvétel egy 2–3 fős háztartás esetében alig fél órát vesz igénybe.

Titoktartás

A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik, azokat más személynek nem adják át, valamint, hogy az adatszolgáltatóval folytatott beszélgetést semmilyen eszközzel nem rögzítik.

Ne feledd: a számlálóbiztosok közérdekű munkát végeznek, akkor is tisztelettel bánj velük, ha valamivel nem értesz egyet vagy nem örülsz nekik!

A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik Fotó: Illyés Tibor

November 20. és 28. között már csak a települési jegyzőknél jelentkezve, pótösszeírás keretében lehetséges részt venni a népszámlálásban. Javasoljuk, hogy még időben, számlálóbiztos közreműködésével töltsd ki a kérdőívet.

További információkat a nepszamlalas2022.hu oldalon találsz.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157147_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádnivaló videón mutatta meg kisfiát Dér Heni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714044312
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160800_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151314_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153686_auto_resized.jpg
vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714044312
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159399_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkot kapott a pár attól, ami a padló alól előkerült a felújításon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal