Átverés

Hamis rezsiszámlákkal próbálkoznak a csalók

Hu-Zo

Létrehozva: 2022.11.03.

Módosítva: 2022.11.03.

Kihasználják a csalók az új rezsiszámítás miatti bizonytalanságot és kamuszámlákkal próbálkoznak. Ezúttal az E.ON nevében próbálnak pénzt beszedni, úgyhogy jó lesz résen lenni, ha elektronikus számla érkezik!

Gyanút fogott olvasónk, amikor az „E.ON Ügyfélszolgálat”-tól levele érkezett, amiben azt közölték vele, hogy 32.745 forint tartozása van, amit a levélben kapott számlaszám linkjére kattintva egyenlíthet ki. Először is, csekken szokta fizetni a villanyszámlát, másrészt az MVM ügyfele és ott sincs tartozása. Frész Ferenc szerint jogos az aggály.

– Jól tette, hogy nem utalt! – szögezte le a kiberbiztonsági szakember. - Az e-mail címet, amiről a levelet küldték, az Aggteleki Nemzeti Park oldaláról szedték le. Ezt könnyen begyűjthették, mivel publikus és így nem is szűri ki hamisként a rendszer. A tárgyhoz (subject) beírták az E.ON-t, hogy hitelesebbnek tűnjön. A címzett rubrikában nem a valódi címzett van, ez azt mutatja, hogy címlistára küldték az üzenetet. A To: Receptients után ugyanis nem egy személy e-mail címe van, hanem ugyanaz a cím, ami a feladónál szerepel – mondta a szakember.

Azt is jól tette olvasónk, hogy nem kattintott a számlaszám linkjére.

adathalászat, telefonos csalók, bűnelkövetés, rablás, csalás
Ne kattintson a számlaszám linkjére Fotó: Pixabay

– A link továbbvisz egy oldalra, és ha a link fölé visszük az egeret, a jobb gombra kattintva alul megjelenik egy cím, amiből kiderül, kié a link. Itt egy hamisított címről van szó, amiben a hitelesség látszatát keltve lemásolták az E.ON felületét. Ha valaki mégis rákattint és az adott számlára utalással fizet, akkor a bankszámla adataira is szert tehetnek – figyelmeztetett Frész Ferenc.

Azért is veszélyes ez a levél, mert nem a szokásos magyartalansággal készült, akik írták, jól tudnak magyarul. Ezért az elektronikus számlák esetében mindig érdemes ellenőrizni a feladót és azt, hogy a számla a szokásos és valós adatokat tartalmazza-e.

Az E.ON is óvatosságra int

 Az elmúlt években megnőtt az e-mailben érkező adathalász kísérletek száma – tájékoztatta lapunkat az E.ON. Csalók küldhetnek elektronikus számlaértesítőhöz hasonló e-maileket, valamint adóvisszatérítésre vonatkozó elektronikus leveleket, csatolmányokat. Ezzel próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket utaljanak nekik vagy bizalmas adatokat adjanak meg. 

A megtévesztő e-mailek felületes ránézésre hitelesnek tűnhetnek Fotó: Bors

A megtévesztő e-mailek felületes ránézésre hitelesnek tűnhetnek, de érdemes kiemelt óvatossággal eljárni, különösen akkor, ha nem vártuk az adott levelet vagy számlát, illetve, ha eddig más módon fizettük a számláinkat az adott szolgáltatónál. „A személyes adatokat biztonságosan kezeljük, azokat illetéktelen személyeknek nem adjuk át. Minden esetben megtesszük a szükséges óvintézkedéseket. A tudomásunkra jutott adatok alapján igyekszünk mielőbb jelenteni az adathalász oldalakat” – írták.


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek