Ezek az idei év legjobb bejglijei

győztesek
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 23. 11:30
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt, melyre egyaránt nevezhettek cukrászdák, vendéglátóhelyek, sőt kézműves pékségek is: a versenyben közel 50 finomság versengett az érmekért és a kitüntető címekért – íme a győztesek!

A versenyzők idén is három kategóriában nevezhettek a versenyre: a szervezők ugyanúgy vártak hagyományos diós, mint ugyancsak tradicionális mákos, valamint ínyenc bejgliket

Fotó: Markovics Gábor - Több kategóriában is győztest hirdettek

Ez utóbbi kategóriában vegyes (például meggyes-mákos, narancsos-diós), illetve 

olyan különleges töltelékű bejglikkel nevezhettek a versenyzők, melyek meghatározó összetevői a Magyar Élelmiszerkönyv felhasználható alapanyagai között is megtalálhatóak:

 ilyenek a dió és mák mellett például a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, illetve tej és tejtermékek.

Édesszájú szakmaiság

Mindhárom kategóriában az első három helyezett kapott díjat, melynek értelmében 

az aranyérmes termékek az Év Diós-, Év Mákos-, illetve az Év Ínyenc Bejglije címet is elnyerték

 – a legmagasabb összesített pontszámot elérő édességet mindemellett az Auguszt Elemér különdíjjal is jutalmazták.

A bejgliket minden egyes kategóriában külön zsűri értékelte: a tagok között – immár hagyományosan – idén is szerepet vállalt a televíziós és rádiós műsorvezető Harsányi Levente, aki nem mellesleg egyben végzett cukrász kollégának is számít. A díjakat Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke adta át, aki megjegyezte, hogy ez a megmérettetés a legfrissebb versenyük – már csak ezért is örvendetes, hogy még így is 50 pályamunka érkezett a felhívásra. 

Fotó: Markovics Gábor - Balról: Vadócz Jenő az ínyenc kategória győztese a Mennyei Ajándék nevű bejgliével, illetve az Auguszt Elemér különdíjat is kiérdemelte

Máktól a dióig...

Az Auguszt Elemér különdíjat átadó Auguszt József tavaly a diós, idén pedig a mákos bejgliket értékelő zsűriben foglalt helyet. 

Még mindig várunk a legjobbra, hiszen véleményem szerint sokan még ma sem kellően szakmai szemmel és gyakorlattal készítik a bejglit.

Minden cukrászda más persze, de feltűnő volt számomra, hogy például többen is fordítva végezték el a kelesztés műveletét, vagyis előbb tették hidegre, aztán melegbe a tésztát – mondta el a szaktekintély, aki szerint előfordult, hogy egyesek nagyon sok ízt akartak kihozni egy-egy bejgliből.

Nem kell abba barack-, illetve szilvalekvár: elég, ha a mák ízét kihozzuk, igaz, állagjavításra megfelelő lehet egy efféle íz

 – vélekedett hozzá Auguszt úr, hozzátéve, hogy a tölteléknek kell dominálnia, ugyanakkor a linzertészta megfelelőbb választás egy kalács szerű tésztánál – persze az is döbbenetes volt számára, hogy sokan egyszerre használtak a sütéskor vajat és zsírt is. 

Fotó: Markovics Gábor - A díjátadó sztárjai

diótól a pisztáciáig

Ami a diós bejglit illeti, Vas Szilvia, a zsűri másik tagja szerint jót tett a fagylaltok, torták, és most már a bejglik színvonalának is az egyre jellemzőbb éves szintű megmérettetés. 

Persze fontos megjegyezni, hogy szubjektív ítélet született a finomságok elbírálása során, de remélem, azért így is igazságosak voltunk

 – mondta el a 3 fős csapatával 16-féle bejglit végigkóstoló hölgy.

Az ínyenc kategória fő ítésze Szervánszky László volt, aki elmondta, hogy igazán meglepő ízek és ízkombinációk is bekerültek a szelekcióba: voltak olyanok, akik olajos magvakat, fűszereket is használtak a sütéshez. 

– Némelyik megtalálta az összhangot, de egyesek előtt még sok gyakorlás áll – emelte ki a szakember. 

Fotó: Markovics Gábor - Balról: Kara József Zoltánné az Év Diós Bejglije kategória győztese és Erdélyi Balázs szakmai elnök

Mennyei ajándék – szó szerint

A hagyományos ízek mellett a legérdekesebb kategória talán idén is az ínyenceké volt, melyben a 29 éves Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház vezető cukrásza nyerte el az aranyérmet Mennyei Ajándék című költeményével – mely nem is véletlenül viseli ezt a nevet. 

A bejglim fűszeres pekándió és karamellizált zöld alma felhasználásával készült, aminek külön története van: éppen az egyik tanulómra figyeltem, amikor odakapott a cukoroldat

 – jegyezte meg a díjnyertes cukrászmester.

Természetesen a viadal egyik résztvevője sem távozott üres kézzel, hiszen mindenki kapott elismerő oklevelet munkájáért, de persze mindenki azért jött, hogy a díjnyertes édességeket kóstolhassa meg – ezek listája a győztesek nevével alább olvasható.

 

Díjak:

Mákos:

1. Novák Ádám – Reök Kézműves Cukrászda, Szeged

2. Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin 

3. Kiss Károlyé – Major Cukrászda, Budapest

Diós:

1. Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

2. Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd 

3. Szurgent Péter – Szurgent Cukrászda, Budapest

Ínyenc:

1. Mennyei ajándék: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

2. Pisztáciás: Molnár Annamária – Füge bolt és kávézó 

3. Mákos, birsalmás, fehér csokoládés: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

Auguszt Elemér különdíj: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.