Bűntény

Elismerte tettét a tinilányt zaklató francia bíboros

Z.A.

Létrehozva: 2022.11.08.

A bíboros egyike annak a 11 francia egyházi méltóságnak, akik ellen jelenleg visszaéléssel kapcsolatos nyomozás folyik.

Egy francia bíboros hétfőn bevallotta, hogy a '80-as években molesztált egy 14 éves lányt, ezzel ő lett az első rangos katolikus egyházi személy, aki beismerte, hogy személyesen molesztált egy kiskorút – írja a Wall Street Journal

Jean-Pierre Ricard bíboros, volt bordeaux-i érsek és a francia püspöki konferencia korábbi elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy 35 évvel korábban, amikor papként szolgált, "elítélendő módon viselkedett egy 14 éves lánnyal".

Jean-Pierre Ricard érsek, AFP
Jean-Pierre Ricard bíboros bevallotta tettét Fotó: AFP

A leleplezés a francia katolikus egyházat ért legújabb csapás a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban, miután egy tavalyi jelentés szerint 1950 óta 330 ezer kiskorút molesztáltak a francia egyházi személyek.

Ricard bíboros nyilatkozata azt is tartalmazta, hogy a bíboros "szabadságot és időt vesz ki az imádkozásra", valamint "az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátja magát".

Jelenleg összesen 11 aktív vagy nyugalmazott francia püspök áll a polgári vagy egyházi hatóságok visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatainak középpontjában

 – mondta el az eset kapcsán de Moulins-Beaufort érsek.

Ő lehet az első, aki beismerte

Anne Barrett Doyle, a BishopAccountability.org honlap munkatársa, amely világszerte nyomon követi a visszaélési ügyeket, úgy fogalmazott: tudomása szerint Ricard bíboros az első bíboros az egyház folyamatos, globális visszaélési válságának kirobbanása óta, aki beismerte, hogy személyesen molesztált kiskorút.

2020-ban egy francia fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte Philippe Barbarin bíboros, Lyon akkori érseke elítélését, amiért nem jelentette az egyik papja által elkövetett gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket. A fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a bíboros nem volt köteles jelenteni a vádat, amikor 2014-ben tudomást szerzett róla, mivel az áldozat ekkor már felnőtt volt, és képes volt arra, hogy maga jelentse a polgári hatóságoknak.

Egy 2019-es vatikáni perben Theodore McCarrick volt amerikai bíborost bűnösnek találták kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélésben és felnőttekkel szembeni szexuális visszaélésben, de ő tagadta a bűnösségét. A 92 éves McCarrickot, akit eltávolítottak a plébániáról, 2021-ben Massachusetts államban azzal vádolták meg, hogy 1974-ben szexuálisan zaklatott egy 16 éves fiút. Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Korábban Szlovákiában is történt hasonló eset, ott egy zempléni pap zaklatott egy fiatal lányt a plébánián. Az ő bűnösségét a napokban bizonyították.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek