Megelőzés

Aljas csalásra figyelmeztet a rendőrség, ezeket kell nézni!

Létrehozva: 2022.11.09.

Módosítva: 2022.11.09.

A hideg idő beköszöntével mindenki egyre több fűtőanyagot keres, ám sokan csalók, szélhámosok kereszttüzében találják magukat. A rendőrség most a biztonságos tűzifavásárlásra hívja fel a figyelmet.

Itt a hideg, vele együtt pedig nemcsak tűzifát, hanem fa- vagy papírbrikettet is keresnek a vásárlók. Az online térben viszont tömegével jelennek meg a hamis hirdetések, amik jóval olcsóbban kínálnak fűtőanyagot, legyen az tűzifa vagy brikett. A hatóságok bár mindent megtesznek, hogy a hirdetés feladása előtt kiszűrjék a szélhámosokat, ez nem minden esetben sikerül.

tűzifa
Sokan próbálnak csalni a tűzifával, de a Rendőrség résen van Fotó: Pixabay

Emellett - ahogy a rendőrség közleményéből kiderül - még mindig előfordulnak házalók, akik lopott fával, gallyakkal üzérkednek, így kínálva olcsó tüzelőt elsősorban az időseknek. A csalók jellemzően előre elkérik a vételár egy részét vagy egészét, későbbi szállítást ígérve, a tüzelőanyag azonban sosem érkezik meg az áldozatokhoz.

Azért, hogy minél kevesebb ilyen eset forduljon elő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat, hogy lehetőleg senki ne válhasson csalók áldozatává.

  • Vásárlás előtt javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb Tüzép telepeken!
  • Lehetőség szerint a régi megszokott, illetve ellenőrzött helyről, telepről vásárolja meg a téli tüzelőjét!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel, számlával vegyen át! 
  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége!  A fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen!
  • Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni, hiszen ősszel és télen a faanyag már lassan szárad a szabadtérben.
  • Ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor!
  • Ha házaló faárustól vásárol, mindenképpen írja fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget ismerőstől, szomszédtól!
  • Az árust az udvaron ne hagyja felügyelet nélkül és a házba ne engedje be!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek