Politika

Szijjártó Péter: A nehéz gazdasági helyzet sem tántoríthatja el a kormányt alapvető céljai teljesítésétől

2022. október 7. péntek 18:29

Az ukrajnai háború és a szankciók miatt előálló nehéz gazdasági helyzet sem tántoríthatja el a kormányt legalapvetőbb céljai teljesítésétől, így a teljes foglalkoztatás, az alacsony adók és a beruházásösztönzési rendszer fenntartásától - szögezte le a tárca közleménye szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a SAG-AutoNet Kft. üllői csarnokavató ünnepségén üdvözölte, hogy a beruházás nyomán regionális autóalkatrész-elosztóközpont jön létre, ahonnan kilenc ország műhelyeit szolgálják majd ki. Beszédében kiemelt jelentőségűnek nevezte a projektet, mondván, ezáltal tovább javulnak a magyar autóipar pozíciói és működési feltételei. Illetve emlékeztetett arra, hogy a szektor a magyar gazdaság gerincoszlopa, hazánk ipari kibocsátásának nagyjából 30 százaléka ehhez köthető, az autóalkatrészek exportjában például Magyarország a világranglista 15. helyén áll.

A svájci tulajdonosi hátterű csoporthoz tartozó vállalat 18 milliárd forint értékű beruházásához az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve 130 új munkahely létrehozását.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy kevesebb mint három év alatt kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, ami komoly változásokat hozott a logisztikai és az autóipari ágazatban. Az üzletmenet folytonosságának biztosítása céljából a vállalatok túlrendelésekkel tartalékokat kezdtek felhalmozni, ez pedig szükségessé tette a raktárkapacitások jelentős bővítését - mutatott rá.

Majd hozzátette, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan mindig is komoly logisztikai képességekkel rendelkezett, elvileg. 

"Csakhogy ez infrastruktúra nélkül fabatkát sem ér, de az elmúlt több mint egy évtized fejlesztései nyomán Magyarország ma már a harminc legkedvezőbb körülményeket kínáló ország közé került"

 - közölte.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarországon több mint 900 svájci cég csaknem 35 ezer embernek ad munkát, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke pedig tavaly megközelítette a kétmilliárd eurót és ezzel rekordot döntött. Végezetül leszögezte, hogy a háború és a szankciók miatt előállt rendkívül nehéz gazdasági helyzet sem tántoríthatja el a kormányt attól, hogy teljesítse legalapvetőbb gazdaság- és társadalompolitikai céljait.

 "Vannak olyan nagy céljaink, amelyek ügyében nem ismerünk semmifajta kompromisszumot. A teljes foglalkoztatás fenntartása, Európa legalacsonyabb adóinak megőrzése és Európa leggyorsabb és leghatékonyabb beruházásösztönzési rendszerének működtetése továbbra is ott van a legfontosabb feladataink között"

 - mondta.

"A magyar gazdaság az európai recessziót csak úgy tudja elkerülni, ha továbbra is újabb és újabb beruházások érkeznek, jönnek létre Magyarországon" - hangsúlyozta, aláhúzva, hogy már mostanra megdőlt az éves beruházási rekord.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15414618_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezúttal nem létező ukrán vétóról hazudott Soros blogja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10531_resized.jpg?avcount=1670357108
ripost.hu

Halálra rémültek a rajongók Britney legújabb topless fotójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15413127_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kimattolta Putyin az amerikai hírszerzést, több mint száz rakétával cáfolt rá a kijelentésükre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10530_resized.jpg?avcount=1670357108
borsonline.hu

Tragikus hírt kaptunk: elhunyt a legendás színész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15413345_auto_resized.jpg
astronet.hu

Rák éves horoszkóp 2023: szerelem, karrier, egészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10522_resized.jpg?avcount=1670357108
kemma.hu

A spórolás mellett megtakarításainkra is jobban figyelünk(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15414706_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Botrány az egyik magyar benzinkúton, egy embert őrizetbe is vettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15412675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Napokig nem lesz áram a világon egy napkitörés miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/XpXIzb7rkpVsAJ_itSaQyjr0iz7_LLG6dl6wEfrXaLY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRlMDdhMzlkZTdjMTRhY2E4NTE2N2EyMGMxZGZiYWEz.jpg
Tragédia

Megtörve, sírva nyilatkoztak a csopaki horrorbalesetben meghalt 14 éves Jázmin szülei

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/KTo6L_LBKnKxDa_X4YjDcybzNRqr8RkfA3jkZ1OYtRA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VjMTJkNTI1NzMxNTRjODFiMmE3N2NmN2NjNjA4NWYz.jpg
Rettegés

Megfenyegették a megvakított kemecsei édesanyát: Megöllek és leülöm azt a húsz évet!