Skálás gyilkosok

Bene-Donászi páros: Az utolsó pillanatban kapták el a hírhedt bűnözőket

Létrehozva: 2022.09.04.

Szinte az egész országot rettegésben tartotta a kilencvenes évek első felében Bene László és Donászi Aladár. Ők ketten nemigen ismertek kegyelmet, és mindenáron véghez vitték, amit kiterveltek, még akkor is, ha ez emberéletekbe került. A Retro krimi második részében a páros újpesti és soroksári rablásával, valamint elfogásukkal és utóéletükkel foglalkozunk.

Forrás: MTI

Bene László és Donászi Aladár az 1980-as évek második felében ismerkedett meg egymással a híres szegedi Csillag börtönben. Itt kezdték el kitervelni a bűncselekményeket, majd amikor mindketten kiszabadultak, el kezdtek ezeken dolgozni. A Skálás gyilkosságnál egy, a sárszentmihályi vadászgyilkosságnál két emberéletet oltottak ki. Mivel a rendőrök nem kapták el őket, a bűnözők nem álltak meg.

Bakot” lőttek Újpesten

A két fél közötti viszony már nem volt annyira jó, mint korábban, ennek ellenére kitartottak egymás mellett és 1993. január 22-én Újpesten csaptak le. Igaz, itt a végén "égett a bűnözők pofájáról a bőr". Ugyanis az Alfa Áruház pénzszállító kocsiját szándékoztak kirabolni, de a képletbe hiba csúszott, mert a pénzkísérők hamarabb végeztek, mint amivel a két férfi számolt. Mivel Bene sem tudta feltartani a pénzszállítót, Donászi sörétes puskával tüzelt az autóra. A lövöldözésben reflexszerűen belelőtt az épp odaérő Bene László autójába, ami abban a pillanatban belobbant, a férfi arcán égési sérüléseket okozva. Ezt a BM Korvin Kórház egyik sebésze hozta neki helyre, feketén, 15 ezer forintért. Donászi pedig a félresikerült rablás után külföldre ment, és az idegenlégiót akarta kipróbálni, de nem kapott egészségügyi alkalmasságot, így visszatért Magyarországra.

Donászi Aladár bemutatja, hogyan követték el a gyilkosságot
A rablás helyszínén rekonstruálják a történéseket Donászi Aladárral Fotó: Origo

Brutális kivégzésre készültek

Az utolsó akciójukra 1993. november 13-án került sor, amikor a Soroksári úti 1-es postát rabolták ki. Bene volt a sofőr, Donászi a rabló. Sokat nem teketóriázott, és megkímélve az emberéleteket, 15 milliót zsákmányolt. Ezek után eltűntek egy időre, de mivel mások is segítettek nekik a kisebb rablásokban, egyre jobban kezdtek gyanakodni, különösen Donászi Aladár. A kocsilopásokban segédkező Sz. Gyula ugyanis elmesélte a barátnőjének a bűncselekményeket. A párosnak több sem kellett, úgy döntöttek, hogy szó szerint likvidálják a nőt. Úgy tervezték, egy elhagyatott soroksári hétvégi háznál agyonlövik, majd levágják a fejét, hogy egy vödörbe téve betont öntsenek rá, a testet pedig elássák egy udvaron. Ezt 1994. május 5-én akarták véghez vinni, de pechükre épp egy nappal előbb csapott le rájuk a rendőrség.

Az utolsó akció előtt kapták el őket

Elfogásukat követően egy sor tévedésre derült fény. Ezek közül az egyik legnagyobb, hogy ’93 márciusában az egyik napilap egy névtelen levelet kapott, amelyben a páros összes gaztette részletesen le volt írva. Bár a szerkesztőség továbbította a levelet a rendőrségnek, ott nem kezdtek vele semmit, mert nem vették komolyan a tartalmát. 1994. május 4-én Benét Seregélyesen, Donászit Budapesten fogták el. A bíróság 1995 januárjában mindkettőjüket életfogytiglani börtönre ítélre, de az akkori törvények még nem ismerték a tényleges életfogytiglani büntetést, így elvben 20 év múlva, 2014-ben szabadulhattak volna.

Bene László, skálás gyilkos
Bene László a szegedi Csillag fogdájában Fotó: Délmagyarország

Bene-Csillag 1:1, hosszabbítás

Donászi azt szerette volna, ha ő lesz a sopronkőhidai börtön királya. Ezzel szemben szűk magánzárkába került, majd 2001. augusztus 10-én egy borotvapengével elvágta a bal oldali nyaki ütőerét, öngyilkos lett. Bene a szegedi Csillag magánzárkájában kezdte újbóli börtön-pályafutását, 10 évvel később helyezték át más cellába. Számára 2014-ben járt le a büntetés, de azóta sem engedték ki, hiába vizsgálják meg minden évben ennek a lehetőségét. A bíróság szerint alkalmatlan arra, hogy visszakerüljön a társadalomba.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179235_auto_resized.jpg
origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714601413
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179804_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179877_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714601413
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714601413
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó