Mérföldkő

A japán sztárépítész fantasztikusnak tartja a Magyar Zene Házát

Bors

Létrehozva: 2022.09.14.

Módosítva: 2022.09.14.

Először látta élőben a Magyar Zene Házát, elámult.

Sou Fujimoto

Sou Fujimoto japán sztárépítész a világjárvány miatt először látta élőben a Magyar Zene Házát, amelyről elmondta: fantasztikus lett. Hangsúlyozta: szakmai pályafutása kiemelkedő mérföldkövének tartja az épületet, mivel az megtestesíti építészeti filozófiáját: a természet és az épített környezet tökéletes harmóniáját. Elmondta, hogy a ház még az elképzeléseit is meghaladó módon valósult meg: nem csak a megálmodott részletek, a lebegő tető, az aranyszínű fénykutak működnek jól, de a ház épített minősége is kiváló. Emellett hármas osztatú, amelyben a zenepedagógia, a zenetörténeti kiállítás és a koncertek remekül működnek, szemmel láthatóan tele van a ház, és a látogatók nagyon jól érzik magukat.

"Mikor az előtető alatt sétáltam, olyan érzésem volt, mintha lebegne, rajta keresztül pedig lenyűgöző aranyfénybe burkolózott a ház. A tetőszerkezet alját díszítő, stilizált aranylevelekhez az inspirációt a Zeneakadémia épülete jelentette, annak belső tereiben ugyanis éppen az arany szín dominál. A Magyar Zene Háza körül folyamatosan változik a természet, amelynek színeihez remekül illeszkedik az arany. Az átadás óta sok képet és videót láttam az épületről, de egészen más személyesen megtapasztalni, hogyan olvad bele a ház a természetbe, a park szövetébe”

 - számolt be élményeiről Sou Fujimoto.

A tervező a kivitelezés kezdete óta többször járt Magyarországon, és találkozott nem csak a fejlesztésért felelős Városliget Zrt., de a magyar mérnök cég, a Teampannon munkatáraival, és a kivitelező szakemberekkel is. A pandémia alatt pedig online videóegyeztetések keretében kísérte nyomon a ház fejlődését, és egyeztetett a megvalósítás során felmerülő kérdésekről. Élőben most látta először az elkészült házat, amely a hazai épületek közül a legtöbb nemzetközi díjat nyerte el.

Sou Fujimoto a Magyar Zene Háza tervezésekor azt a célt tűzte maga elé, hogy feloldja az épített és a természeti környezet közötti határokat. Olyan projektet akart létrehozni, amely megmutathatja az építészet jövőjét is. A másik fontos szempont az volt, hogy a ház invitáló legyen, látogatásra ösztönözzön. Ittléte alatt az építész örömmel vette tudomásul, hogy a január végi megnyitás óta már sok százezren látogatták meg a házat, kiállítása, és programjai is teltházzal működnek, emellett sokan jönnek kifejezetten az épület miatt is a Városligetbe.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: "Ami itt megvalósult, az hibátlan lett. Mindezt visszaigazolja a ház által elnyert számtalan nemzetközi díj, és az is, hogy maga az építész is eddigi életművének a legjobb épületei közé sorolja a Magyar Zene Házát" - fogalmazott a miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt hónapokban több mint félmillió látogatót fogadott az épület. 

"Sokan azért kerekednek fel, akár külföldről is, mert a Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal együtt a megújult Városliget komoly turisztikai vonzerőt jelent. Ez egyértelműen arra biztat minket, hogy az Új Nemzeti Galéria megvalósításával teljessé kell tenni a Liget Budapest projektet" - mondta el Baán László.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek