Szőlő

Nyitrai Zsolt: A szőlészek és borászok számíthatnak a kormányra

2022. augusztus 5. péntek 11:03

A szőlészek és borászok a jövőben is számíthatnak a kormányra, az elmúlt évek támogatásai után most újabb lépést tesznek a magyar borászok és magyar borok jövőjéért, új lendületet szeretnének adni a nemzeti bormarketingnek - közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, miután egyeztetett Rókusfalvy Pál kormánybiztossal a szőlészek, borászok, a hazai borpiac helyzetéről.

Nyitrai Zsolt kiemelte:

 az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítették a szőlészek és borászok munkáját, amellyel a magyar bor versenyképessége egyaránt javult idehaza és világszerte.Ismertette, hogy mintegy 75 milliárd forint támogatást biztosítottak a hazai szőlőültetvények modernizálására, valamint mintegy 30 milliárd forint értékben támogatták a borászatok technológiai beruházásait.

Minőségi előrelépést jelent az ágazat számára az új borpiaci szabályozás, amely a hatósági eljárások újragondolásával és elektronikus ügyintézési lehetőséggel segíti az adminisztrációs terhek csökkentését. Az elektronikus ügyintézés lehetősége 2023 első negyedévében nyílhat meg, kötelezővé viszont csak később, várhatóan jövő augusztustól válik, és csak a nagyobb ültetvényeket használó, nagyobb piaci szereplők számára - közölte Nyitrai Zsolt. 

Rókusfalvy Pál újonnan kinevezett kormánybiztos hangsúlyozta az MTI-nek: a kormány felismerte a borágazat fontosságát, és bízik abban, hogy az új stratégia megalkotásával és annak megvalósításával, a fiatal borászgeneráció "helyzetbehozásával" jelentősen előmozdítható lesz a magyar bor nemzetközi pozíciója, és látványos eredményeket érhetnek el.

Mindketten egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek koronavírus-járványa megnehezítette a szőlészek, borászok életét, valamint a szomszédban zajló háború, a történelmi aszály sem kíméli az ágazat szereplőit, így kiemelt jelentősége van az átgondolt stratégiának és a területek közötti együttműködésnek.

Fontos célként jelölték meg a magyar bor világpiaci értékének növelését, de elengedhetetlennek tartják a fejlődéshez a kutatásokat, felméréseket, a nemzetközi ismeretek átültetését a hazai gyakorlatba. Mindezek mellett az egyik legfontosabb és a bormarketing szempontjából a legelőrébb mutató a fiatal generáció bevonása a közös munkába.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Parányi nadrágokban és feszes topokban buliznak a szexi magyar sztárok a Szigeten - galéria

origo.hu

Egereit simogatta és nyalogatta egy férfi a 4-es 6-os villamoson - videó

borsonline.hu

Ismét megtörtént a tragédia, fiatal pár fulladt a tóba

vg.hu

Most éri meg igazán a babakötvény

metropol.hu

Újabb pletyka kering Károly herceg körül

vg.hu

Csődben van Ukrajna a hitelminősítők szerint

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

borsonline.hu

Így reagált Stana Alexandra, amikor meglátta a Dancing with the Stars kisemberét

borsonline.hu

Óriási botrány, fegyveres rendőrök vitték el a népszerű énekest

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

Zsidró Tamás: Ettől a szerelemtől újra tinédzsernek érzem magam

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla, támogatás is van rá