Bűn

Kutyakakit lopott, börtönt kapott érte

Kóré Károly

Létrehozva: 2022.08.21.

Észrevétlenek, fürgék és gátlástalanok. Leginkább így lehet jellemezni a közterületeken, tömegközlekedési eszközökön és éttermekben garázdálkodó zsebtolvajokat. Az ilyen bűnözők üldözésével a rendőrségen belül külön egység foglalkozik. Bors egy napig járőrözhetett a BRFK Zseblopási Alosztályának munkatársaival.

20220805 Budapest Bár érezhetően visszavetette Magyaroszágon a zseblopások számát a koronavírus-járvány, még így is rengeteg feljelentés érkezik a kapitányságokra. A felvételeken néhány példát mutatunk be hogyan vigyázzunk értékeinkre, illetve néhány roszz példát is, hova ne tegyük értékeinket. Fotó: Móricz István (MO) Bors

Civil ruhában, rendőrségi jelzéssel el nem látott autókkal erednek a rendőrök a zsebtolvajok nyomába. Ennek lényege, hogy el tudjanak vegyülni a tömegben, így a bűnelkövetők ne szúrhassák ki őket. A Bors lehetőséget kapott rá, hogy némi betekintést nyerjen a munkájukba, de a szolgálati érdekeket szem előtt tartva a képeinken a rendőrök arcát nem mutathatjuk. Érthető: a tevékenységük eredményességének fontos feltétele, hogy minél kevésbé legyenek ismertek a bűnözők számára, igaz, sok a visszaeső elkövető, aki már találkozott velük. 

Fotó: Móricz István

Divat az „öregezés”

Péntek reggel nyolc óra. Eligazítás a II. Kerületi Rendőrkapitányság épületében. Ott működik a BRFK Zseblopási Alosztálya. A járőrpárok rövid konzultációt tartanak vezetőjükkel, Tapasztó Zsolttal, majd elindulnak a városba. Az első párossal a Lehel téri piachoz vezet az utunk. A csarnok mellett leparkolunk, majd a főbejárathoz megyünk. Az előtérben nagy a nyüzsgés, ahol a rendőrök ki is szúrnak néhány ismert elkövetőt.

Figyeljük őket. Nem lehetünk benne biztosak, hogy ezúttal is elkövetnek valamit, de ha igen, azonnal intézkedni tudunk

 – magyarázták idegenvezetőink, és hozzátették: az ő hivatásukat az teszi izgalmassá, hogy sosem tudják előre, mi fog következni. Mint megtudjuk, a tömegből kiszúrt idős és fiatal nő profilja az úgynevezett „öregezés”. Idős személyek bizalmába férkőznek, segítőkészséget színlelnek, végül meglopják őket.

A tettenérés ezúttal elmarad, de ez nem ritka ebben a munkában. A tevékenység így sem volt felesleges, mert ha esetleg valaki bejelentést tesz, hogy péntek délelőtt eltűnt a pénztárcája a táskájából, a rendőrök máris gondolhatnak a lehetséges elkövetőre.

A zsebtolvajok igyekeznek észrevétlenek maradni a károsultak számára. Odalopóznak mögéjük, és kivárják a megfelelő pillanatot, amikor mindketten olyan pózban vannak, hogy az értéket könnyen el tudják emelni 

– fogalmazott a járőr. 

Fotó: Móricz István

Furcsa eset

A zsebtolvajok persze nem mindig tudják, hogy egy-egy húzással mit is sikerül szerezniük. Jellemzően fogalmuk sincs, mennyi pénz lapul egy bukszában, de előfordulnak extrém, szinte röhejes esetek is.

Egyszer láttuk, hogy egy elkövető kivett valamit egy hölgy zsebéből, odasiettünk a sértetthez, hogy megkérdezzük, hiányzik-e valamije. Párhuzamosan elfogtuk a tolvajt is. Kiderült, hogy az egyébként kutyáját sétáltató hölgy a kedvence ürülékes zacskóját tette ideiglenesen a zsebébe, mert úgy tervezte, egy erre rendszeresített hulladéktárolóba dobja majd. Az elkövető tettét az értéktől függetlenül a lopás minősített esetének, zseblopásnak, bűncselekménynek kellett értékelnünk.

 Egy sima lopás esetében ez csak szabálysértés lett volna. Természetesen vannak „zsebesek”, aki célirányosan mobiltelefonokra vagy ékszerekre szakosodnak.

A járőrök szervezetten dolgoznak. Erre főleg akkor van szükség, ha egy bűnözőt már jó ideje szemmel tartanak. A rendőrök telefonon tartják a kapcsolatot felettesükkel, és jelentik, ha bűncselekményt észlelnek. Ezzel kapcsolatban néhány kulisszatitkot is megtudtunk: ha a vezető az „ütés” parancsot kiadja, azt jelenti, hogy a bűnözőt el kell fogni és gyorsan meg kell bilincselni. Egy másik szakzsargon a „köd” kifejezés. Nem nehéz kitalálni, hogy ezt a rendőrök akkor használják egymás között, amikor egy akár órák óta figyelt elkövető hirtelen eltűnik a szemük elől. 

Fotó: Móricz István

Munkaként tekintenek a lopásra

Tapasztó Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Zseblopási Alosztályának vezetője interjút is adott lapunknak. Ő már elsősorban nem terepmunkát végez, így az arcát is vállalhatta. Fontosnak tartott néhány közérdekű tanácsot megosztani a nyilvánossággal, hogy ne váljunk a zsebtolvajlás áldozatává.

Mindenképpen járjunk zárt táskával, a farzsebeket pedig lehetőleg gomboljuk be. Ha vonaton utazunk, és netán aludni tervezünk, a kezünkön fűzzük át a táska fülét, pántját

 – ismertette a szakember, aki jó néhány zsebtolvajt kihallgatott már a pályafutása során.

– Mikor megkérdezem tőlük, gondoltak-e már arra, hogy elmenjenek inkább dolgozni, közölték velem, hogy amit tesznek, igenis munka. Naponta több órát töltenek az utcán, ráadásul folyamatos pszichikai tehernek vannak kitéve. Sokan közülük semmilyen szakképesítéssel nem rendelkeznek, és ha a börtönből szabadulnak, a korábbi életvitelüket folytatják. Volt, aki egyetlen napot töltött szabadlábon, máris lebukott.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172878_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165519_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Előre nem látott szuperrobbanás történt a Napban - ma érkezik a Földre a hulláma

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169050_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27570_resized.jpg?avcount=1714411818
origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714411818
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714411818
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú