Cigi

Kemény fellépés, a Facebookon is üldözik az Elf Bar-kereskedőket

KKP

Létrehozva: 2022.06.15.

Gyermekeink védelmében felvették a harcot az Elf Bar-kereskedőkkel szemben a magyar hatóságok. A rendkívül káros dohánytermék hazánkban teljesen illegális. Dr. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnöke, Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója, Tóth Márk, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vezetője közös sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről.

2021. október 1-jén az országgyűlés létrehozta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, amely többek között a dohány-kiskereskedelmet is ellenőrzi. Ez a szervezet kontrollálja, hogy a Magyarországon működő 5300 trafikban minden a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik-e. A hatóság természetesen a feketepiacon zajló tevékenységek ellen is fellép. A dohányipar folyamatosan változik, egymás után jelennek meg az új termékek. Az utóbbi időszakban főleg a fiatalok, köztük a gyerekek körében vált népszerűvé az Elf Bar, ami egyébként Magyarországon illegális.
Ahhoz, hogy egy dohánytermék Magyarországon forgalomba kerülhessen, fél évvel előtte bevizsgálásra be kell küldeni az Országos Gyógyszerészeti Hatósághoz, hogy megvizsgálhassák, hogy megfelel-e a hazai szabályozásoknak,illetve kiderüljön, milyen káros hatásai vannak – mondta Dr. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnöke.

20220615 Budapest, az ELFBAR jelenség magyarországi helyzetéről tarott sajtótájékoztatót Dr Bíró Marcell a SZTFH elnöke, Horváth Gábor a NAV Központi Irányítás ellenőrzési szakigazgatója és Tóth Márk a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója. Fotó: Bánkúti Sándor
Dr. Bíró Macell arról beszélt: mindent megtesznek az Elf Bar hazai elterjedése ellen  Fotó: Bánkúti Sándor

– Az Elf Bar február tájékán robbant be Magyarországra, bárki könnyedén hozzáférhet. A kereskedelme, a forgalmazása, importja egyaránt illegális, adott esetben pedig bűncselekmény. Erre való tekintettel állapodtunk meg a NAV-val, hogy közösen lépünk fel a jelenséggel szemben – tette hozzá az elnök.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója arról beszélt, hogy munkatársai a virtuális térben is elkezdtek dolgozni a bűnözők kézre kerítésén. Többek között a Facebookon is keresték az árusokat.
– Ha figyelembe vesszük, hogy egy dobozban 19 szál normál cigaretta található, megállapítható, hogy az Elf Bar legkisebb mennyisége is 2,5 doboz cigarettának felel meg, míg a legnagyobb akár 16. A fogyasztók számára mégis csábító lehet, hiszen mutatós, illatos, nem kell feltölteni. Eldobható, ami egyébként környezetvédelmi kérdéseket is felvet. Ezeken kívül a rendkívül magas, 2 százalékos nikotintartalom is aggályos – mondta a szakfőigató, és hozzátette, hogy a készülék kereskedelmével szemben adószakmai szempontból is fel kell lépni.
A forgalmazók rendkívül szervezetten tevékenykednek. Az embereink inkognitóban felvették a kapcsolatot a kereskedőkkel, egyeztettek személyes átvételi lehetőségekről, és természetesen az ellenértéket is vitték magukkal. A terméket átvették, kifizették, majd az elkövetőket elfogták, majd átkutatták a gépjárművüket, illetve a nevükhöz köthető ingatlanokat – ismertette a szakember, aki azt is elárulta, hogy előfordult, hogy a bűnözők kiskorúakat is bevontak a tevékenységükbe. Az ő feladatuk volt a portéka átadása.
Tóth Márk, a  NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vezetője beszámolója szerint a NAV több mint 20 büntetőeljárást folytat az illegális El Bar-kereskedelem miatt.

20220615 Budapest, az ELFBAR jelenség magyarországi helyzetéről tarott sajtótájékoztatót Dr Bíró Marcell a SZTFH elnöke, Horváth Gábor a NAV Központi Irányítás ellenőrzési szakigazgatója és Tóth Márk a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója. Fotó: Bánkúti Sándor
Az árusokat van, hogy próbavásárlásokkal buktatják le  Fotó: Bánkúti Sándor

– A termékeket jellemzően Kínából adták fel, Németországon keresztül és csomagküldő szolgálat segítségével érkeztek Magyarországra. A korábban cigarettacsempészettel foglalkozó bűnözői körök nagy része már át is tért az Elf Bar-kereskedelemre a nagyobb profit miatt – tudatta Tóth Márk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713981933
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713981933
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153606_auto_resized.jpg
vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713981933
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134896_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Hat hete nyertem a lottón – egy új szabály miatt egy fillért sem láttam”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében