Hableány

Megrázó részletek a Hableány tragédiájáról: Így emlékeznek a szemtanúk

Létrehozva: 2022.06.23.

Módosítva: 2022.06.23.

Szemtanúk emlékeztek vissza a borzalmas részletekre a Hableány tragédia újabb tárgyalásán. Az ülésen az először menteni induló matrózokat és rendőröket hallgatták meg.

Forrás: Bors

Már jó ideje folyik Magyarország legnagyobb hajókatasztrófájának, a Hableány tragédiának a tárgyalása. A mai ülésen az eset szemtanúit hallgatták meg, többek között az esethez először kiérkező Lázár Balázs főtörzsőrmestert és Virágh István Richárd törzsőrmestert. A két zsaru először nem tudta pontosan, milyen esethez riasztják őket:

Riasztást kaptunk, hogy embereket láttak a vízben. Mikor odaértünk, meg is látunk egy embert, majdnem elsodródott. Amikor sikerült kimenteni, a férfi eszméleténél volt, de sokkos állapotban, emellett gázolajszaga volt 

– mondta Lázár Balázs. Miután őt a fedélzetre emelték, egy nőt is megpillantottak, neki már nem érezték a pulzusát. 

hableány
Lázár Balázs főtörzsőrmester 
Fotó: Knap Zoltán / Bors
hableány
Virágh István Richárd törzsőrmesterFotó: Knap Zoltán / Bors

Felváltva élesztettük újra a kollégával, míg a mentőhöz nem értünk vele – emlékezett vissza. A vízijárőr páros reggelig folytatta a mentést az apokaliptikus állapotok között, a vízen ugyanis mindenhol holmik, táskák és ruhadarabok húztak, az emberek pedig felfokozott állapotban igyekeztek segíteni. A Viking Sigynen dolgozó korábbi munkatárs is hátborzongató részletekre emlékezett vissza:

Lassan mentünk, hogy az utasok a Parlamentet is megnézhessék az utasok. Mivel a ruhám vízes lett, szóltam a kapitánynak, és elmentem átöltözni a kabinomba – mesélte. 

hableány
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Amikor a mosdóból kijöttem, akkor láttam egy hölgyet, angolul kiáltotta, hogy segítség. Visszakaptam a ruhám, elkezdtem rohanni felfelé. Út közben találkoztam két gépész kollégával, akik nem tudtak az egészről 

– mondta Ferenczi Sándor, aki kollégáival a mentésben segített:

Amikor az első holttestet megtaláltuk, beszállt hozzánk egy katasztrófavédelmis. Ő volt a parancsnok onnantól 

– tette hozzá. 

hableány
Ferenczi SándorFotó: Knap Zoltán / Bors

A férfi és kollégái azonnal megkezdték a mentést: vízre eresztették a mentőcsónakokat, míg más mentőöveket dobott a vízbe. Végül három testet emeltek a mentőcsónakba. A férfit annyira megviselte az eset, hogy a hajózést abbahagyta és terápiára járt.

Mint arról a Bors is beszámolt, a Hableány rendezvényhajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon tartózkodó 35 emberből csupán 7 élte túl az esetet, a Viking hajó ukrán kapitányt, Jurij C.-t pedig azóta hazánkban, házi őrizetben őrzik.

hableány
Jurij C.Fotó: Knap Zoltán / Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek