A zsírmáj nemcsak az idősebb, túlsúlyos férfiakat érinti, fiatalok és gyermekeket sem kerüli el. Sokan úgy vélik, a túlzott alkoholfogyasztás áll a zsírmáj kialakukásának hátterében, ám a gyakori nassolás és a túlzott gyümölcsfogyasztás is okozhatja. Az észrevétlen elhízás pedig növeli a májcirrhosis és a májrák kockázatát egyaránt.
A megfelelő étrenddel a máj gyorsan újra egészségessé válhat. Jörn Klasen a Bildnek elárulta, hogy a meglévő károk néhány szokás megváltoztatásával még visszafordíthatók. Kezdjen el étkezési naplót vezetni egy héten keresztül. Minden nap jegyezze fel, mit eszik és milyen gyakran nassol a főétkezések között. A szakember szerint este 7-kor már nem szabad semmit sem fogyasztani, ha mégis éhes, akkor legfeljebb joghurt, pár szelet alma és dió kerüljön a nasis tálkába. A banánt és a szőlőt mértékkel kell fogyasztani, ugyanis ezek a gyümölcsök rengeteg fruktózt tartalmaznak, melyek egyenesen a májba kerülnek. A máj a felesleget nem metabolizálható, zsírrá alakítja és tárolja.
Néhány évvel ezelőtt az alkoholos zsírmáj sokkal gyakoribb volt, mint az alkoholmentes máj, ezt dr Klasen az arány időközben megfordult, elsősorban a megváltozott étkezési szokásaink számlájára írja. A túl sok készétel rengeteg cukrot, sót és mesterséges adalékanyagot tartalmaz, melyek jelentős károkat okoznak a májban.
A máj létfontosságú szervünk és egyben a legnagyobb mirigy az emberi szervezetben. A máj nélkül semmi sem működik, és ez az egyetlen szerv, amely képes önmagában helyreállítani a károkat. Egy kis odafigyeléssel és életmódváltással és az alkohol mérséklésével hozzásegítjük májunkat az öngyógyításhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.