Ünnepség

Már látogatható az új Néprajzi Múzeum a Városligetben

2022. május 23. hétfő 17:19

150 év után saját otthont kapott a Néprajzi Múzeum, és az első egy hétben meghosszabbított nyitvatartással, este nyolcig várja az érdeklődőket. A Városliget Projekt legújabb gyöngyszemét hétfőn mutatták be a sajtónak.

Budapest Néprajzi Múzeum. Május 23-án, 14:00-kor látványos kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki. Ezzel Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri - kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A fordított kapu motívumot formázó, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újra fogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. fotó : Markovics Gábor

Az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítés, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívumot (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) jelenít meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkert, melynek legmagasabb pontjáról gyönyörű a panoráma.

A londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot Fotó: Bors

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel várja a látogatókat, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást.

Az interaktív és látványos ZOOM egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A szokatlan kiállítás részletező értelmezés nélkül mutatja be a tárgycsoportokat és az egyes tárgyakat, játékos megközelítések segítségével.

A két részből álló Kerámiatér – ami belépőjegy nélkül is megtekinthető - a kerámiatárgyak gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe enged betekintést.

Egy látványos és interaktív időutazáson is részt vehetnek a látogatók, amely Budapest Aranykora címmel a nemzet fővárosának legpezsgőbb és legsikeresebb történeti időszakát mutatja be, az 1867–1914 közötti Aranykort, amikor elődeink megteremtették Budapestet. A szintén ingyenesen megtekinthető tárlat fő attrakciója a századfordulós Budapestet bemutató, 55 négyzetméteres, több mint hatezer épületből álló léptékarányos városmakett, melyet AR technológiával felszerelt „okostávcsővel”, tabletek segítségével is felfedezhetnek a látogatók.

Aki csak az épületre kíváncsi, belülről is megtekintheti belépőjegy vásárlása nélkül, keresztül lehet sétálni a földszinten, és a tetőkert is szabadon látogatható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elfogadta a kormány a Bizottság javaslatait

origo.hu

Drasztikus változás jön az időjárásban

borsonline.hu

Egyéves kisfiút hagytak magára a főút szélén: „Nem akartam hinni a szememnek”

vg.hu

Tovább arat a halál az orosz gázipari vezetők között

metropol.hu

„Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!” – megszólalt az angyalarcú rendőrgyilkos exe

mandiner.hu

Volt amerikai tanácsadó: Ha nem születik egyezség, Ukrajna eltűnhet a világtérképről

origo.hu

Furcsa természeti jelenséget észleltek - videó

mindmegette.hu

7 kiváló helyettesítő, ha elfogyott a worchester-szósz

borsonline.hu

Újabb fulladásos halál: Barátai kétségbeesetten kiabáltak segítségért

borsonline.hu

Helyszíni fotó érkezett a kétéves hajdúhadházi gyermek tragédiájáról

borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel meghalt a Doktor Balaton és az Argo színésze

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Politika

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: Ezeket a döntéseket hozta meg a kormány

Csak a Borsban

Megszólalt a rendőrgyilkos exe: Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!