Háború

Lövészárokból tartja meg óráit a magyar származású tanár

2022. május 11. szerda 12:30

A napokban jelent meg a világhálón egy fotó, amely egy teljesen új oldaláról mutatja be az Ukrajnában zajló háborút. Láttunk már menekülő civileket és persze a frontvonalon szolgálatot teljesítő katonákat – a most előkerült kép azonban ezen két világot ötvözi: egy magyar származású ukrán tanár is fegyvert fogott, két lövés között pedig a lövészárokból tartja meg óráit.

A Ukrainian serviceman walks in a trench at the frontline, east of Kharkiv, on March 31, 2022, during Russia's military invasion on Ukraine. - Authorities at the eastern city of Kharkiv, which has suffered relentless shelling, on March 31 reported it was hammered by 47 artillery strikes and 380 rocket bombardments. (Photo by FADEL SENNA / AFP)

A militarista, valamint a békeszerető emberek egyszerre érezhetik megérintve magukat a fotó láttán, elvégre a tartalmát illetően mindannyian megtalálhatják számításaikat: egy férfi védi a hazáját, illetve egy tanár védi tanítványainak érdekeit: alanyunk harc közben is tanít. 

Vajon filozofál is…?

Információink alapján kijelenthetjük, hogy a képen az Ungvári Nemzeti Egyetem filozófus professzora, Fedir Sandor, azaz magyarul Sándor Ferenc látható, aki újságíróként kezdte meg pályafutását. Édesapja magyar, de mivel szülei korán elváltak, Sándor kezdetben alig tudott valamit „apanyelvén”, hiszen ukrán édesanyja nevelte fel – az utóbbi években azonban sokat erősödött a nyelvismerete. Úgy hírlik, a férfi Kárpátalja magyar történelmi tájainak legavatottabb ismerője, sőt legodaadóbb népszerűsítője – kis túlzással élve azt is mondhatnánk: ő a kárpátaljai idegenforgalom lelke, akit egyik bajtársa, a szintén az ukrán csapatokat erősítő Viktor Shchadey posztolt ki a Facebookon, munka, illetve munkák közben. 

Fedir Sandor órát tart a frontvonalról


Válaszok a frontvonalról

A háború első napján Fedir Fedorovics is megérkezett a katonai egységekhez, azóta pedig a zászlóalj területvédelmi erőinél szolgál – árulta el Ferencről a Borsnak az abban a percekben is a frontvonalon szolgálatot teljesítő Viktor, aki többször is harcolt már együtt harcolt a tanár úrral, jelenleg éppen Kelet-Ukrajnában állomásoznak.

Akárcsak a béke napjaiban, Sándor most is folyamatos mozgásban van, kapcsolatot tart a hadseregünket segítő aktív kárpátaljaiakkal – mesélte a bajtárs, hozzátéve, hogy az előadások a professzor számára szentek, így azok a fegyverropogás közepette sem maradhatnak el.

 

Nyugtalanító csend

Sajnos többet nem sikerült megtudnunk Viktor Shchadey-től, a harcok egyik fészkéből válaszolgató férfi ugyanis egyszer csak nem írt többet, így lapzártánkig Ferencet sem tudtuk elérni általa – csak remélni tudjuk, hogy egyiküknek sem esett bántódása.

Információink szerint az azonban szinte biztos: a tanár úr kutatási területe arra fókuszál, hogyan tudnak az egyének visszatérni a társadalomba azt követően, hogy valami borzalmas történt velük – hiszen lássuk be: nem kell ahhoz meghalni, hogy a háború szörnyűségei egy életre megnyomorítsák annak résztvevőit.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válaszolt a jegybank Bokros Lajos hazugságaira

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz-KDNP az időközi választásokon

borsonline.hu

Vastag Csaba szerelme megmutatta, mit csinálnak az ágyban

mandiner.hu

Varga-Damm: Hiba volt Dúró és Volner kiutálása a Jobbikból

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

vg.hu

Külföldre utazik? Vigyázzon a bankkártyás fizetéskor, sokat veszíthet!

metropol.hu

Beleszédülsz, ha megnézed a 66 éves Besenyei Péter műrepülését – Videó!

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

borsonline.hu

Sosem gondolnád, miért van lyuk az igazán jó fakanál közepén

borsonline.hu

Csak a kezével takarja meztelen melleit Vass Zita -18+

borsonline.hu

Kivételes alkalom: megmutatta szerelmét Nacsa Olivér

További cikkek

Figyelmeztetés

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, rendkívüli bejelentést tett

időközi

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon