Nyertes

Egymillió forintot ért a fiatal lány ötlete

Létrehozva: 2022.05.16.

Egy Rovar dóm elnevezésű ötlet nyerte a Zöld Követ Egyesület Planet Z Ötletpályázatát, több mint kétmillió forintot osztottak szét.

A Zöld Követ Egyesület 2.300.000 Ft összdíjazású országos ösztöndíj-pályázatára 117 pályázat érkezett, ebből 12 jutott a döntőbe. Hétfőn pedig közülük választották ki a nyerteseket. Az esemény dátumának környezetvédelmi apropója a 2007. óta minden év május 15-én tartott Day of Action on Climate Change - Nemzetközi klímaváltozási akciónap. A Zöld Követ Egyesület 2021. decemberében hirdette meg Planet Z Ötletpályázat elnevezésű környezetvédelmi versenyét, melynek a környezetünkhöz való pozitív hozzáállás terjesztése és a fiatalok felkarolása volt a célja.

Én a pályázatomban a beporzó rovarok védelmével foglalkoztam és egy olyan kültéri installációt terveztem, ami egyszerre nyújt menedéket, táplálékot és ivóvizet a rovaroknak

– mondta el a Ripostnak az első helyezett, Butter Kitti.  

Azután, hogy láttam a többi 11 pályázatot is és lehetőségem volt megnézni mindenkinek a prezentációját, nem számítottam a győzelemre, mert mindegyik nagyon színvonalas volt és bármelyikünk győzelmének ugyanúgy örültem volna "– tette hozzá meghatódva a nyertes.

 Kitti már azt is tudja, hogy mire költi az egymilliós ösztöndíjat. 

"A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig, ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel, majd kezdődhet a prototípus gyártása. Utána a prototípust szeretném kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével" – ecsetelte terveit a fiatal környezetvédő. 

12 ötlet került a döntőbe a 117-ből Fotó: Ripost

Körülbelül egy évvel ezelőtt találtuk ki a kollégáimmal, hogy hirdessünk egy ötletpályázatot, mozgassuk meg a fiatalokat és gyűjtsük be azokat az ötleteket, amelyek a fiatalok fejében járnak környezetvédelem és fenntarthatóság témakörben

- mondta el a Ripostnak Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke. 

Fotó: Ripost

"Nagyon örülünk annak, hogy a fiatalok ennyire aktívak. Ők azok, akik igazán meg tudják majd határozni, hogy Magyarország zöld területen milyen irányba menjen. Nagy szerepünk van abban, hogy ezt a tudást és kreativitást, ami bennük megvan, tovább vigyék és minél több társukat, barátjukat bevonzzák ebbe a témába" -mondta. Mint megtudtuk, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, egy kis vita is kialakult, mert rendkívül színvonalas pályázatok érkeztek be.

Fotó: Ripost Egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal. 

 

Vámosszabaditól Zalaegerszegig, Miskolctól Piliscsabáig, az ország minden részéből érkeztek pályázatok. Őszintén örülünk ennek a lelkesedésnek, nem is gondoltuk, hogy ennyi fiatalt sikerül inspirálnunk. Azon dolgozunk, hogy minél több ötletnek találjunk pártfogót, mentort, és ezen felül egy olyan közösséget építsünk fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításába

– mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

A Zöld Követ Egyesület partnere a fiatalok felkarolásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, akik szintén elkötelezettek a Z generáció felé történő nyitásban, teljes mértékben azonosultak a pályázat célkitűzéseivel, és fontosnak tartottak különdíjat, egy egymillió forintos szakmai csomagot felajánlani a Zöld Követ által biztosított díjakon felül. Egy közönségszavazási lehetőséget teremtettek meg saját social media felületeiken az egyesület munkatársai, a vállalkozó kedvű pályázók pedig videós bemutatkozással gyűjthették be a like-okat. A szavazók között a Zöld Követ Egyesület ajándékot sorsolt ki, egy elektromos rollert. 

A PlanetZ ötletpályázatának közönségdíját végül közel 1000 szavazattal Fehérvári Dávid nyerte CsikkZero pályázatával, a díjat szintén a 2022. május 16-i döntőn adták át.

Egyes felmérések szerint a világon 1,3 milliárd dohányos van, akik évente nagyjából 4,5 milliárd cigarettacsikket dobnak el. Egyetlen cigicsikk 4000 különféle kémiai vegyületet tartalmaz, ami 500-1000 liter vizet képes beszennyezni. A CsikkZero erre a problémára próbál megoldást találni egy új eszköz segítségével. A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek a már meglévő technológiák által, mely képes a fűből, kavicsok közül és a bokrok aljából is kiszívni a cigarettacsikkeket és az apró hulladékokat, akár akkor is, ha azok már a talajba ragadtak.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728419_auto_resized.jpg
origo.hu

Sok a jó téli gumi a piacon, de három megbukott a teszteken

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22516_resized.jpg?avcount=1701541820
origo.hu

Ezekkel a csapatokkal már biztos játszik a magyar válogatott az Eb-n

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728274_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Félelemben telnek G.w.M exe, Nagy Melanie napjai, zokogva vallott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730639_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Elnyerte a legjobb film díját Torontóban a Semmelweis

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728085_auto_resized.jpg
ripost.hu

Újabb csapás érte Sydney van den Bosch-t: gyászol a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729754_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megszűnt a Parászka Boróka vádjai alapján indult büntetőeljárás – most őt perelik majd rágalmazásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22508_resized.jpg?avcount=1701541820
origo.hu

Őrjítően szexi, átlátszó fehérneműben Vasvári Vivien - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728725_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2023. december 2-8.: Végre lehet szusszanni egy kicsit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729558_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Éjjel szóltak nekünk" – gyilkosság áldozata lett Nagy Melanie eltűnt rokona

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22338_resized.jpg?avcount=1701541820
life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22451_resized.jpg?avcount=1701541820
life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/7OXLyc-LnrUlNPY01EOlwxQMHVNyQYDxBVPUZdddkxE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRmZmE1NTEwZjA1ZTQ0NGU5OWUzNzY5MjUyOTBhYzVj.jpg
Tragédia

Szülés után egy nappal hunyt el egy egészséges anyuka: "Tudnom kell, hogy mi történt a lányommal!"

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/YqwHrmlZS3e2Fm3mQmHBJlTePcQcOmHbLnXsuO_nA5g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc1YzgxZGY0ZWQ3NTQwNDU5NTA1MjM0ZWI1ZGNlM2Fh.jpg
Videó

Mennyibe kerülne Ukrajna uniós tagsága, és kinek kellene ezt kifizetni?