Budapest

Újabb fővárosi ingatlanmutyi: Így bontották el a budai emlékművet

Létrehozva: 2022.04.08.

Villámcsapásként érte a III. kerületieket, amikor hétfőn megjelentek a munkagépek, és megkezdték bontani a legendás Kemény-villát. Kiderült, Kiss László óbudai polgármester már tavaly eladta a telket. Úgy tűnik, újabb kerületi történelmi emlék jut a Bivalyos-csárda sorsára.

A Ürömhegyi lejtőn álló patinás épület sokáig üzemelt gyereküdülőként. 1934-ben építtette Kemény Lajos kormányfőtanácsos, és zsidó gyerekeket nyaraltattak ott. Később a kommunista vezetés kisajátította, majd a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került, és ismét a gyerekeké lett a villa: ingyenes nyári üdülőt üzemeltettek benne a kicsiknek. A majdnem 100 éves épület az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került, ezért a kerület előző vezetése indítványozta a felújítását, hogy megmentse a gyerekek számára - írta meg a Metropol. 

Az előző polgármester meg akarta menteni az épületet

2013-ban Bús Balázs akkori fideszes polgármester tett javaslatot az ingatlan hasznosítására. Mivel a környéken nem volt óvoda, ezért emellett döntöttek. A megvalósítás azonban csúszott, mivel az épülethez nem tartozott kiépült csatornarendszer. A kerület új DK-s vezetése azonban költségvetési hiányra hivatkozva úgy döntött, eladja.

Egy személyben döntött a polgármester az eladásáról

2021-ben a kerület DK-s polgármestere a pandémiai helyzetet kihasználva egy személyben döntött arról, hogy eladja az ingatlant a telekkel együtt 100 millió forintért. Mindezt annak ellenére, hogy 2021 áprilisában a III. kerület Integrált Településfejlesztési Stratégiájának véleményezési dokumentumában ezt írták: „az önkormányzat megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a villa átalakítására bölcsőde, vagy óvodaintézménnyé”, Ennek ellenére írta alá Kiss László 2021. május 21-én az óbudai városháza nevében a Kemény-villa eladását. Egy meg nem nevezett projekttársaság ajánlatát fogadták el a terület megvásárlására.

Teljesen eltüntetik a Kemény-villát

Úgy tűnik, a Kemény-villa is ugyanarra a sorsra fog jutni, mint az ugyancsak óbudai Bivalyos csárda. A kerület nagy múltú épületét néhány hónapja dózerolták le teljesen a telek új gazdái. A helyszínen dolgozó munkásoktól megtudtuk, hogy a megrendelés szerint talajszintig teljesen el kell tüntetniük a Kemény-villát, így semmi nem fog maradni az emlékezetes üdülőépületéből, amit hajszál híján újra megkaptak a III. kerületi gyerekek.

 A villa kalandos története

A 30-as évektől a zsidó gyerekek számára fenntartott üdülőhely a II. világháború alatt katonai körlet lett. Ez idő alatt egy bizonyos Kümmel néni volt a gondnoka, aki a fiával élt itt. A villa katonái az arany-hegyi Pogány toronyban rendeztek be  megfigyelő állást, egy nagy reflektorral a tetején. A háború után Kemény-villa egy darabig kommunista pártházként működött, és az egykor fából készült oszlopokat téglákra cserélték. Később lakásokat alakítottak ki benne, majd rendszerváltás után ismét birtokba vehették a gyerekek. A 2010-es évek után azonban üresen állt, és egyre rosszabb állapotba került.
 

Fotó: Mate Krisztian


A helyiek értetlenül állnak a bontás előtt

A környéken élők a kerület Facebook-csoportjaiban tiltakoztak a bontás ellen, és a hozzászólásokból kiviláglik, hogy erről korábban Kiss László nem tájékoztatta sem a helyieket, sem a kerület kormánypárti képviselőit.

„Itt azért nem csupán egy épületet rombolnak le, hanem egyfajta szellemiséget is: gyermekek ingyenes üdültetésére hozták létre, jószándékból, önzetlenül.” – írta Adrienn.

„Nekem mindig is tetszett az az épület, rossz volt látni, hogy egyre rosszabb állapotban van. Szerintem még megmenthető lett volna ha az lett volna a cél, nagyon elszomorított a mai látvány” – tette hozzá Gabriella.

„A múlt hétvégén sétáltam kis unokámmal ezen a környéken és mondtam unokámnak jól nézd meg még ezt a párt fát és a kis zöld erdőt, mert pár év és itt csak luxus lakóparkok lesznek, eltűnik a róka, vadnyúl és kis erdei állatok. Szomorú,hogy ide jutottunk természet eltűnik, luxus lakóparkok kinőnek az erdő helyén!” – fejezte ki sajnálatát Irén.

 „Az ottani telekárakhoz képest jóval a piaci ár alatt adták el” – mutatott rá Gabriella.

A Bivalyos Csárda is kiárusítás áldozata lett

Hasonlóképp tették a földdel egyenlővé a legendás csillaghegyi éttermet, az 1930-as évek óta működő Bivalyos csárdát is. Az ingatlan értékesítéséről a járványidőszak alatt Óbuda DK-ás polgármestere, Kiss László egyszemélyben döntött, a telekre és az épület megvételére egyetlen pályázó volt, aki a piaci árnál jóval alacsonyabban jutott az ingatlanhoz. A telket az óbudai vezetés féláron kótyavetyélte el.

A Haggenmacher-villát a magyar állam megmentette

Csaknem hasonló sorsra jutott a zugligeti Haggenmacher-villa is, amelyet a főváros csaknem elkótyavetyélt. Zugliget egyik legpatinásabb történelmi műemlékét –  ahol korábban a legendás Istenszeme fogadó működött – , illetve a hozzá tartozó ősfás parkot már két évtizede is 1,5 milliárd forintra becsültették fel még Demszky Gáborék. A Városháza vezetői mégis nyomott áron, csupán 508 millió forintért adták el a Normafához közeli területet. A helyiek petíciója eredményeként azonban a magyar állam érvényesítette az elővásárlási jogát, így az ingatlan köztulajdonban maradt, és a műemléki felújítást követően csak közösségi célokra lehet majd használni.

Veszélyben van a Polarisz Csillagvizsgáló is

Veszélybe került a Barátság Park területén található Polarisz Csillagvizsgálónak is hamarosan költöznie kell. A baloldali vezetésű Óbuda ugyanis az a népszerű szolgáltatás épületére is szemet vetett, mivel a telek, ahol az épület található a Hajógyári-szigethez hasonló zöldterület, azaz nagyon értékes. Újabb példája annak, hogy Kiss László polgármester és a baloldali többségű testület rendszeresen, a lakossági tiltakozások ellenére értékesíti a kerület vagyonát.


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714036213
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714036213
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714036213
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal