Évforduló

Mi köze van Eke Angélának az épp 110 évvel ezelőtt elsüllyedt Titanichoz?

2022. április 14. csütörtök 05:00

1912. április 14-én süllyedt el a Titanic, a huszadik század legpompásabb luxusgőzőse. A hajóról számos film és sorozat készült, de azt csak kevesen tudják, hogy egy magyar színésznő is szerepet kapott az egyikben: Eke Angéla a leghíresebb utas feleségét alakította a minisorozatban.

Napra pontosan 110 éve, 1912. április 14-én, éjfél előtt húsz perccel ütközött jégjegynek a Titanic, kora legnagyobb utasszállító luxushajója. Az óceánjáró első útjára indult Southamptonból április 10-én: az úticél New York volt, de oda már soha nem érkezett meg a gőzös. Akárcsak 1517 utas, akik külföldi nyaralásról tartottak hazafelé, vagy a jobb élet reményében utaztak a lehetőségek kontinensére. Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóra csak az utasok felének elegendő mentőcsónakot telepítettek, a tragédia éjszakáján azonban ezeket sem töltötték meg elegendő utassal, így a 2207 főből csak 705-en élték túl a katasztrófát – emlékezett meg a bő egy évszázaddal ezelőtt történtekről a Metropol.

110 éve süllyedt el a Titanic  Fotó: AFP

Tragikus túlélő

Köztük volt az akkor mindössze tizennyolc éves Madeleine Astor, aki öt hónapos terhesen, egy mentőcsónakban hánykolódva élte túl a borzalmas éjszakát. Személyes tragédiája nemcsak azért érdekes, mert Amerika leggazdagabb utasának, a negyedik John Jacob Astornak volt a felesége, hanem azért is, mert a tragédia örökre tönkretette az életét.

Ígéretes jövőből lesújtó valóság

Madeleine Talmage Force 1893-ban született egy gazdag brooklyni hajómágnás első lányaként. A legjobb neveltetést kapta, amikor pedig a kor szokásaihoz híven tizenhét évesen, 1909-ben bemutatták a New York-i felső-középosztály társaságának, találkozott a nála huszonkilenc évvel idősebb John Jacob Astorral, Amerika leggazdagabb emberével, akihez később feleségül is ment.  Európába utaztak nászútra, de rájött, hogy gyermeket vár és mivel a babát Amerikában akarta világra hozni, jegyet váltottak a Titanicra….

Minden remény elveszett

Amikor a legénység értesítette az utasokat, hogy a hajó jéghegynek ütközött, Astor nem mérte fel a probléma nagyságát. Ő is azt hitte, hogy a Titanic elsüllyeszthetetlen. Mire mentőcsónakba segítette a feleségét, neki már esélye sem volt a menekülésre. 

Madeleine élete ezután pokollá vált, a férfi elvesztése pedig megpecsételte a sorsát. Augusztusban életet adott közös fiuknak, aki az apja nevét kapta. Négy évvel később hozzáment gyerekkori barátjához, egy gazdag bankárhoz, így elveszítette a mesés Astor-vagyont. De csupán néhány boldog év jutott neki… Tizenhét év házasság után elvált a férjétől és hozzáment a nála jóval fiatalabb Enzo Fiermontéhoz, akit a nézők a Bud Spencer filmekből ismerhetnek. A harmadik házasság is kudarccal végződött : az olasz férfi többször súlyosan bántalmazta az asszonyt, aki végül elvált tőle. 1940-ben túladagolta magát az otthonában; éppen annyi idősen, 47 évesen hunyt el, mint az első férje egykor a Titanicon.

Magyar színésznő alakította Madeleine-t

2012-ben, a tragédia százéves évfordulóján minisorozat készült a Titanic katasztrófájáról, melynek nagy részét Budapesten forgatták. A nemzetközi produkcióban – sok neves brit színész mellett – Eke Angéla színművész alakította a fiatal Madeleine-t. Angéla a Metropolnak mesélt a forgatási élményeiről.

Angéla egy 2012-es minisorozatban alakította a túlélőt

– Akkoriban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, így óriási megtiszteltetés volt, hogy egy ekkora produkcióban szerepelhetek. Több belvárosi épületben is forgattunk, a mentőcsónakos jeleneteket pedig egy óriási hangárban vettük fel, amiben felépítették a Titanic külső vázát egy óriási medencébe. Emlékszem, nyár volt, rettenetesen meleg, én pedig a hosszú, nehéz anyagú, korabeli ruhákban, műhassal forgattam. A színésznők gyönyörűen befésült parókát kaptak, ami azt jelentette, hogy az igazi, derékig érő hajamat apró csigákba tűzték fel a fejbőrömre 130 hullámcsattal, ami, mondanom sem kell, meglehetősen fájdalmas érzés – mondta el a lapnak Eke Angéla.

A színésznő azért is tartja emlékezetesnek a forgatást, mert igazi brit nagyságokkal forgathatott együtt, akik rendkívül kedvesek voltak vele.

– Reggelente stábbusz jött értünk, színésznőkért, akkor és a forgatási szünetekben pedig volt alkalmam beszélgetni velük. Nagyon kedves, összeszokott társaság voltak, az egyik főszereplő, Geraldine Somerville például minden reggel kávéval kedveskedett nekem. Óriási élmény volt ez a forgatás a pályám elején.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: Piros lett a paradicsom nem sárga, Milák Kristóf az uszoda cápája!

origo.hu

Újabb sztár csatlakozott a szexuális szolgáltatásokat nyúltó OnlyFanshez! Nem is akárki!

ripost.hu

Brutális a hőség? Ez jön még nyáron a Dávid-naptár szerint!

vg.hu

A Mol mennyiségi korlátozást vezet be a benzinkutakon

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

mindmegette.hu

Erről a diós kalácsról senki nem mondja meg, hogy gluténmentes, pedig az!

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

borsonline.hu

Újabb tragédia történt a Balatonon: egy holttest lebegett a vízen a strandnál

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Bűntény

Kukába dobta kisunokája holttestét a horrormama

Vallomás

12 éven át erőszakolt meg az apám, attól féltem, meg is fog ölni