Gáz

Szijjártó Péter interjút adott a CNN-nek: Magyarország gázellátása nem politikai, hanem fizikai kérdés - videó

Létrehozva: 2022.04.28.

Módosítva: 2022.04.28.

Szijjártó Péter külgazdagási és külügyminiszter New York-ban van, ahol interjút adott Richard Questnek a CNN-en.

A műsorvezető azzal kapcsolatban kérdezte Szijjártó Péter, hogy Magyarország egyike azon országoknak, aki hajlandó euró helyett rubelben megfizetni a gáz árát a Gazprom Bankon keresztül. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Tényszerűen pedig az infrastruktúra határoz meg minket: a gázellátásunk 85%-a és az olajellátásunk 65%-a érkezik Oroszországból. Miért van ez? Mert ezt az infrastruktúra határozza meg. Nem szórakozásból van ez így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában.Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán. 

Sokat tettünk a diverzifikáció érdekében, megépítettük az összes gázösszekötőt a hét szomszédos ország közül hattal, tehát amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt. Ha az ExxonMobil meghozta volna végső döntését, hogy a Fekete-tengerből termeljen ki gázt Romániában, akkor most sokkal jobb helyzetben lennénk. De mivel nem bukkant fel újabb gázforrás, illetve az elmúlt években nem tártak fel új gázmezőket, sajnos nincs más választásunk, mint hogy az orosz energiaforrásokra hagyatkozzunk az előttünk álló pár év során. De még egyszer: ez nem szórakozásból van így, hanem ezek az országunk fizikai lehetőségei.

Ezután a külügyminiszter arról is beszélt, miért nem szállít fegyvereket és küld katonákat Magyarország. "Ha a NATO-ról, illetve a fegyverszállításokról van szó, nagyon világossá kívánom tenni, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért.Nagyon sokat segítünk Ukrajnának humanitárius oldalról, Magyarország valaha volt legnagyobb humanitárius akciója valósult meg, és 640 ezer menekültet fogadtunk eddig Ukrajna területéről, akik számára ellátást, szállást biztosítunk, munkát kínálunk a számukra és amiben csak tudunk, segítünk nekik. A fegyverszállítmányokra vonatkozóan pedig világossá tettük, hogy nem szállítunk fegyvereket, és nem engedélyezzük, hogy fegyverek haladjanak át Magyarországon keresztül.

Hozzátette, ha valaki megnézi az EU tagállamok listáját, illetve a NATO tagállamok listáját, akkor láthatja, hogy nem mindannyian, nem az összes EU tagállam, illetve NATO tagállam szállít fegyvereket.

"Az igazság az, hogy látni kell, mi a magyar kormány legfontosabb kötelessége most: Meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar embereknek biztonságát. És amennyiben fegyverszállítás valósul meg Magyarországról, amennyiben fegyverszállítás történik Magyarországon keresztül, azt kockáztatjuk, hogy belesodródunk a konfliktusba, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni, illetve el akarjuk kerülni azt a helyzetet is, amelyben az oroszok az ukrán-magyar határt lövik, vagy az olyan területeket Ukrajnában, ahol magyarok laknak. Ez mindenképpen olyasmi, amelyet szeretnénk elkerülni, és ezért tettük világossá, hogy nem szállítunk fegyvereket, de kiállunk Ukrajnáért, és történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre annak érdekében, hogy segítsük az ukrán embereket."

A Brüsszelből érkezett kondicionalitási levéllel kapcsolatban Szijjártó elmondta,ez egyértelműen politikai vita. Ez zsarolás Magyarországgal szemben. Ezek hamis vádak, semmi közük a valósághoz. Tudja, szerintem nagyon jól látható– a nap, amikor megindult ez az eljárás Magyarországgal szemben, csak egy-két nappal követte a magyarországi választásokat, ahol ismét földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk. Rekordméretű támogatást kapott a kormány miután 12 éve van hivatalban. Soha nem volt még ennyi képviselőnk, alkotmányozó többségünk van önállóan is, és azt látjuk, hogy a brüsszeli liberális mainstream nem képes ezt megemészteni. Az igazság az, hogy az emberek támogatják azt, amit teszünk. 

HA AZT TESSZÜK, AMIT AZ EMBEREK TÁMOGATNAK, AZ AZT JELENTI, HOGY EZ EGY EGYÉRTELMŰ ÉS VALÓDI DEMOKRÁCIA.

Tehát mindezek az ellenünk felhozott vádak tisztán politikai jellegűek, ez nem a jogállamiságról szól, ez zsarolás Magyarországgal szemben, ez egyértelmű és világos."

Végezetül az ukrán elnök és az ukrán kormány Magyarországgal való viszona is szóba került. A külügyminiszter elmondta, az ukrán kormány, illetve az ukrán kormány nevében fellépő némely szereplő megpróbált beleavatkozni a magyarországi választásokba. És a Zelenszkij elnök által tett nyilatkozatok a választási kampány legvégén, amelyek eléggé ellenségesek voltak, Szijjártó szerint egyáltalán nem voltak helyénvalóak. Nem kellett volna ezeket megtennie.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134786_auto_resized.jpg
origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27176_resized.jpg?avcount=1713428112
origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138308_auto_resized.png
metropol.hu

Kezet fogtak, Messi elkápráztatta elfeledett, magyar válogatott ellenfelét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139021_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem ússza meg a Mobilfox a pénzszórást: eljárás indul ellenük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134839_auto_resized.png
metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139181_auto_resized.jpg
vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27174_resized.jpg?avcount=1713428112
origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713428112
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713428112
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139789_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Berki Mazsinak keményen beszóltak: „Nem dolgozol! Lusta!”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni