Film

Jön a HírTV-n az eredeti Hyppolit, a lakáj

2022. április 29. péntek 13:55

A Magyar Film Napja alkalmából szombaton, 2022. április 30-án 19:10-kor tűzi műsorra a HírTV a Hyppolit, a lakáj című, minden idők egyik legkedveltebb filmvígjátékát. A vetítést megelőzően Bayer Zsolt a Szélesvásznú történelem című magazinműsorában eddig nem hallott kulisszatitkokról beszélget Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel.

Forrás: MTVA

Napra pontosan százhúsz esztendővel ezelőtt bemutatott fekete-fehér vígjáték a magyar filmtörténet egyik legnépszerűbb remeke, mely az adott korszak legnagyobb színművészeit vonultatta fel. A köztudat szerinti első, de valójában második magyar hangosfilm szereplőgárdájába olyan nagyságok tartoztak, mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, Haraszti Mici, Jávor Pál vagy Gózon Gyula. A film vetítését megelőzi a Szélesvásznú történelem című filmes magazinműsor, melyben Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel a film izgalmas, nagyközönség által még nem ismert részleteiről. A műsorban számos újdonságra fény derül, és nem csak a szereplők vonatkozásában, de filmtörténeti szempontból is. Az eredeti szereposztásban Gózon Gyulát akarták Schneidernek úrnak, de végül Kabos Gyula játszotta. Az 1999-ben bemutatott remakeben, pedig Eperjes Károlynak szánták ezt a szerepet, aki végül „úrhatnám polgárból” és a Tartuffe-ből összegyúrva, Hyppolitként lépett bele az „újgazdagok pocsolyájába”. A magazinműsorban olyan érdekességekkel is szembesülhetnek a tévénézők, mint hogy eredetileg nem is a Hyppolit, a lakáj című filmet szerették volna elkészíteni az alkotók, hanem Újhelyi Nándor írónak az Őfelsége kalapja című darabját, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Mivel a stúdió júniusra volt lefoglalva, így villámgyorsan leforgatták a Kék bálvány című filmet ugyanazzal az operatőrrel és hangtechnikussal mint a Hyppolit, a lakáj c. filmet. Eszerint tehát a Kék bálvány volt az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj pedig a második, mely népszerűségben messze meghaladta az elsőt, illetve azóta is a magyar filmalkotás egyik legmaradandóbb és legközkedveltebb remekműve.

A filmben látható táncjelenetet, melyet Zsitkovszky Béla rendezett, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház tetőteraszán forgatták. Ennek apropóján minden évben megemlékeznek a magyar filmgyártás kezdeteiről április utolsó napján. 

Az eredeti Hyppolit, a lakáj 2022. április 30-án 19:10-kor a HírTV-n, ismétlés május 1-jén 13:00 órakor. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a józsefvárosi időközi választáson

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz-KDNP az időközi választásokon

borsonline.hu

Elképesztő felfedezés, akár 200 évig is élhetünk, ez kell hozzá

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

vg.hu

Külföldre utazik? Vigyázzon a bankkártyás fizetéskor, sokat veszíthet!

magyarnemzet.hu

Hordágyon vitték el a hazai vizes vb hihetetlenül peches játékvezetőjét

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

borsonline.hu

Komplikációk léptek fel betegsége során, amputáción esett át a Nagy Ő sztárja

borsonline.hu

Kivételes alkalom: megmutatta szerelmét Nacsa Olivér

borsonline.hu

Kettészakad az ország: Kánikula és eső vár ránk

borsonline.hu

Vastag Csaba szerelme megmutatta, mit csinálnak az ágyban

További cikkek

Figyelmeztetés

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, rendkívüli bejelentést tett

időközi

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon