vírus

Figyelmeztet a WHO: Már halálos áldozata is van a rejtélyes hepatitis-fertőzésnek

Létrehozva: 2022.04.26.

A szülőket arra kérik, hogy figyeljenek a tünetekre, és ha gyermekük miatt aggódnak, forduljanak egészségügyi szakemberhez.

Az ENSZ szakosított szervezete szombat este számolt be arról, hogy”ismeretlen eredetű heveny májgyulladás” legkevesebb 169 esetét jelentették tucatnyi országból.

Fiatal páciensekről van szó, akik életkora egy hónaptól 16 évesig terjed, tizenheten közülük májtranszplantációra szorulnak.

Bár az enyhe gyermekkori hepatitis nem ismeretlen, a súlyos hepatitis ritkán alakul ki, ha egészséges gyermekeket fertőz meg a betegség. Az esetek különlegessége, hogy egy új törzsről van szó, a vírus öt tipikus törzsével - hepatitis A, B, C, D és E - egyikéhez sem hasonlít - írja a Mirror. 

A legtöbb fertőzést, összesen 114 darabot Nagy-Britanniából jelentettek, de Spanyolországban 13 esetet regisztráltak, míg Izraelben 12-t. A rejtélyes mutáció már az Egyesült Államokba, Dániába, Írországba, Hollandiába, Olaszországba, Franciaországba, Norvégiába, Romániába és Belgiumba is átterjedt.

A tudósok jelenleg úgy vélik, hogy az akut hepatitiszes esetek hulláma mögött egy adenovírus, egy gyakori vírustípus állhat, amely közönséges megfázást okozhat. Ugyanis az érintett gyermekek közül legalább 74 esetében pozitív lett az adenovírus-fertőzésre végzett teszt.

A WHO szerint a Covid-19 vakcinákkal való kapcsolatot kizárták, mivel a megbetegedett gyermekek túlnyomó többsége nem volt beoltva.

A hepatitis tünetei közé tartozik a sötét vizelet, a szem és a bőr sárgulása, rosszullét, fáradtság, láz, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, világos színű széklet és ízületi fájdalom. A szülőket arra kérik, hogy figyeljenek a tünetekre, és ha gyermekük miatt aggódnak, forduljanak egészségügyi szakemberhez.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek