Sajtótájékoztató

Élőben jelentkezett Orbán Viktor: Itt vannak a legfrissebb bejelentések

Létrehozva: 2022.04.06.

Módosítva: 2022.04.25.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tartott szerdán 14 órakor.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, de ezt a hagyományt most megtörik. Szerdai sajtótájékoztatójának kezdetén köszönetet mondott a választóknak a nagy bizalomért. 

Minden idők legjobb választási eredménye, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot 

– mondta a kormányfő. 

– Három tényezőnek köszönhető a Fidesz sikere: a magyarok békét akarnak – mondta Orbán Viktor. 

A békemissziónkat a háború előtt megkezdtük Moszkvában, hárman próbálkoztunk, de egyikünk sem járt eredménnyel. 

Orbán kifejtette, Magyarországnak egy háborúban ragaszkodnia kell a békéhez. A második ok, hogy Magyarország egy sikeres ország. Magyarországon és Lengyelországban a legnagyobb növekedés, legmagasabb a családtámogatások aránya, és legalacsonyabb a munkanélküliség. A harmadik körülmény pedig az ellenfél, mégpedig csak egy hatalomért koalíció volt. Csak egy dolog érdekelte őket, hogyan lehet megnyerni a választást, és ez lenézése volt az embereknek – mondta a kormányfő. 

Mi a szív és a szenvedély kampányát képviseltük 

– tette hozzá, majd így folytatta: a legnagyobb lenézése pedig az volt a választóknak, amikor a fasiszták és kommunisták megőrizhették az identitásukat. 

Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban

Abban hiszünk, hogy egész Európában reneszánsza lesz a nemzeti gondolatnak – mondta Orbán Viktor. 

Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban. Megerősítjük a szövetségeinket, így az Európai Unióval való szövetséget és a NATO-val való szövetséget. Továbbra is az EU-ban képzeljük el Magyarország jövőjét, és részt veszünk a jövőről szóló vitában. A mainál egy jóval erősebb hadsereget akarnak építeni. 

Így lehet csökkenteni a magas energiaárakat

Egy tűzszünetet követően egy európai békekonferenciának kell jönnie. Ha nem sikerül eléni egy tűzszünetet, akkor egyre közelebb kerülnek a problémák. 

Orbán Viktor szerint meg kell védeni a családokat, mert egy európai gazdasági válságot kell kezelni, és ennek hatásait ki kell védenie. A kormányfő a magas energiaárak kapcsán azt mondta, hogy sürgös intézkedésekre van szükség. Minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni az energiák tekintetében, fel kell függeszteni az ETS-rendszer, fel kell függeszteni a villamosenergia és a gázár közötti kapcsolatot, és a kötelező bioüzemanyagok bekeverését. Ha ezt meglépjük akkor lehet csökkenteni az európai energiaárakat. 

Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor

Ma beszéltem Putyin elnökkel 

– mondta a miniszterelnök. Azt javasolta, hogy azonnal hirdessen ki tűzszünetet.

Tudom, hogy ez nem megy magától, és azt javasoltam, hogy jöjjön el Budapestre és tárgyaljon az ukrán elnökkel, a francia elnökkel, és a német kancellárral.  

A kormányfő elmondta, hogy ennek feltételei vannak. Van 200 ezer magyar Ukrajnában, ezért felelősek vagyunk az ő életükért, és ők csak akkor tudják elkerülni az ő károsodásukat, ha kimaradunk a háborúból. 

Orbán Viktor kérdésre elmondta, a francia választás után kerülhet szóba egy esetleges új európai pártszövetség. 

Minden szomszédos ország gratulált a Fidesz választási győzelméhez – tette hozzá. 

„Nem okoz nehézséget rubelben fizetni”

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy a választás szenvedély kérdése, és ennek mentén kampányolt a kormánypárt. Nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 2008-ban eldőlt, hogy a NATO nem akarja felvenni az ukránokat és a grúzokat.

Ekkor megértettem, hogy ezek az erőviszonyok lesznek Európában, és akkor vettem fel a kapcsolatot Putyinnal. 

Most a háborúval egy új helyzet jött létre, és valami új dolog kezdődik. Ki fogunk alakítani egy új Oroszország-politikát, és egyelőre nem tudjuk, hogy a múltból jövő dolgoknak van-e tere. 

Orbán Viktor szerint be kell látni, hogy nem mi fogjuk eldönteni mi lesz, de addig menteni kell a menthetőt. 

Orbán Viktor az adathalászati botrányról: itt vizsgálat kell

Orbán Viktor a baloldali adathalászati akcióról azt mondta, a munkatársai is kaptak névre szóló sms-eket, miközben ezeket nem adták meg. Itt vizsgálatra van szükség. Egyelőre a nukleáris energia kérdésköre egyetlen szankciós listán nincs rajta – mondta egy másik kérdésre.

Nagyon sok támadás érte ezt a beruházást, és ez nagy károkat okoz nekünk. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor az erőmű 2023-ban üzemelt volna. 

Oroszország agressziót követett el – mondta egy másik kérdésre. Az lenne a magyar politika érdeke, hogy az ellenzék szedje össze magát – mondta egy másik kérdésre. Az Origo azon kérdésére, hogy a baloldal a kormányzati családtámogatások, vagy épp a rezsicsökkentés létjogosultságát megkérdőjelezte, Orbán Viktor idézte az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt: a győztes azt mond, ami akar, a vesztes mondhat, amit akar.

Mi nem ellenségeket, hanem barátokat akarunk gyűjteni a világban, de mi most szembenállunk az oroszokkal, mert a NATO tagjai vagyunk. Soha nem fognak tőlem kérni semmit – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint minden tárgyalás ebből a pozícióból jön létre. 

Biztos, hogy Oroszország és Magyarország ott lesz, ahol van a jövőben is 

– mondta kérdésre a kormányfő.   

A választási időszakban a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, és az államadósságot – mondta kérdésre Orbán Viktor. 

Mi egy felelős kormány vagyunk és az ország pénzügyi stabilitását meg fogjuk őrizni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar családokat – tette hozzá. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, a szövetségünket meg kell erősíteni Lengyelországgal. 

Ha lehet, akkor inkább legyünk többen, kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk a lengyelekkel.

Nem értem az egész helyzetet, mert a helyreállítási alapból még nem jutottunk forráshoz, tehát nem is tudtuk szabálytalanul felhasználni. Magát a bizottsági levelet sem láttam. 

Sem a fegyverszállítást, sem genderügyben nem fogunk engedni, és nem fogjuk támogatni a szankciók kiterjesztését az orosz gázra-és kőoljara - mondta. A legnagyobb probléma a genderügy, és a háborús szankciók ügye. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy nem bizalmi viszony, hanem korrektség van a magyar-orosz viszonyban. Jó lenne, ha ez így is maradna a jövőben.

A háborús bűnök ügyében vizsgálatok kellenek, de fontos, hogy az Egyesült Államok és Oroszország nem ismerte el a hágai bíróság joghatóságát. 

Megvalósul a Liget-projekt

– Úgy valósul meg a Liget-projekt, ahogy azt elterveztük – mondta a főváros és a kormány esetleges viszonyáról a kormányfő. 

Orbán Viktor: Ez a legjobb hely Európában

NATO-döntés nélkül nem lépünk ki a NATO területéről – mondta kérdésre Orbán Viktor. Ez a legjobb hely Európában, és ennél csak rosszabb helyre lehet menni, 16 évig ellenzékben voltam, mégsem mentem el – mondta a kormányfő. A választás után meg kell próbálni egyesíteni a nemzetet, ilyen a genderügy, mert többen szavaztak a nemre, mint a Fideszre – mondta egy másik kérdésre a kormányfő.

Csak sikerrel lehet talpon maradni. A pénzügyi stabilitás nem áll ellentétben a növekedéssel 

– mondta egy másik kérdésre. A magyar növekedésnek meg kell haladnia az unió átlagát – tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette továbbra is cél, hogy a gyermekes családok ne éljenek rosszabbul, mint a gyermektelenek. Láttam olyat, hogy valaki megváltoztatta a politikáját a választás után, de annak rossz vége lett - tette hozzá.

Ki kell tartani azon programok mellett, amit korábban meghirdettünk, és az emberek oldalán kell maradnunk. 

Az ukránok jó katonák

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az ukránokat megtámadták és védik a hazájukat. 

Ez számomra nem meglepetés, az ukránok jó katonák. Miután háború van, ezért nem akarom hosszan taglalni, hogy a magyarokat sokat bántották az elmúlt években – mondta a kormányfő. Az ukránok a legnagyobb bajban vannak, és valóban fenyeget minket, hogy sok magyar Kárpátaljáról eljön.

Ez nagy veszteség nekünk, Ukrajnának és Európának.

Az áremelkedéseket korlátozó intézkedéseket minél nagyobb mértékben fenn akarják tartani

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy szerencsére a humor része a magyar politikának. Mindezt Jakab Péter, Jobbik-elnök kijelentése kapcsán mondta a kormányfő. 

Az árkorlátozó intézkedéseket minél nagyobb mértékben szeretné fenntartani a kormányfő a határidők lejárta után. 

Az áremelkedéseket korlátozó intézkedések minél tovább fenn szeretnénk tartani, erről tárgyalni kell. 

A rezsicsökkentést is fenn akarja tartani a kormányfő.  

Szeretném, ha Szijjártó Péter maradna a helyén, ez az ő döntése, egyébként minden minisztériumot támadnak.  

Május végére lehet új kormány

Nem fair és jogszerű döntések az EP és az EB lépései, és a baloldal folyamatosan segíteni akarja a különféle uniós testületeket. Meg kell erősíteni magyar érdekképviseletet Brüsszelben. Minden választás után jelentős átalakítások voltak eddig minden Fidesz-választási győzelmet követően – mondta egy másik kérdésére. Nem lesz gyors a kormányalakítás, mert a jövő nagy kérdései mellé kell a személyeket és szerkezetet létrehozni. Május végére lehet új kormány – mondta a kormányfő.    

Orbán Viktor: Megvédjük az érdekeinket

Magyarország jól védi az érdekit, és ha a megengedett határon túlnyúlik egy nagykövetség, akkor megvédjük az érdekeinket. Konkrét nem elfogadható magatartásnak kell történnie, hogy kiutasítás legyen, nem politikai kampányok mentán dolgozunk – tette hozzá. 

Az embereket nem lehet lenézni

Ha valaki a legerősebb ember, akkor az a legerősebb ember – mondta egy Gyurcsány szerepét firtató kérdésre. Az embereket nem lehet lenézni, mivel mindenki tudja, hogy ki a főnök – mondta Orbán Viktor. 

Nem azért választottak meg minket, hogy ne hátrafelé, hanem előre menjünk, és ezt próbálom követni a következő időszakban 

– tette hozzá. 

Mi lesz a pedagógusok béremelésével?

Jobb, ha leszokik az ember arról, hogy megmondja mit csináljon főleg, ha segítséget kér – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Amit vállaltunk, azt meg kell csinálni, hogy 

a következő években 10 százalékos béremelések lesznek a pedagógusoknak, ha a gazdaság lehetővé teszi, akkor ennél nagyobb is lehet. 

Nem lehetetlen Lázár János visszatérése a kormányba

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba.  Ha sikerül elérni a magyar javaslatokat az energetika terén az unióban, akkor meg lehet őrizni a rezsicsökkentést – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 2021-ben rekordösszegű uniós forrás érkezett Magyarországra. Az RFF-ben van vita az unióval – tette hozzá. A költségvetés előfinanszírozta az RFF-programjait. A gond, hogy torzítja a versenyt az, hogy egyes országok nem jutottak hozzá az RFF-hez – tette hozzá. 

Orbán Viktor közölte, hogy stabil állapotban van az ország gazdaság, és képes a nemzetközi pénzpiacokon forráshoz jutni. A lengyel-magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború, így a lengyelek folyamatosan szeretnének légtérzárat Ukrajna felett. Az utóbbi egy légiháborút jelentene – tette hozzá. 

Mindezek mellett a lengyelek szeretnék kiterjeszteni a szankciókat az orosz olaj-és gázbehozatalra, ezt mi nem támogatjuk 

– mondta a kormányfő.

A visegrádi szövetség azért jött létre, hogy az érintett országok Brüsszelben hatékonyabban képviseljék az érdekeiket, és nem közös külpolitikát akarunk. 

Egyértelmű a népszavazási felhatalmazás

Nagyon egyértelmű politikai kötelezettség áll fenn a népszavazás kapcsán, mert még soha nem szavaztak ennyien egy irányba, és soha nem kapott bármilyen kérdés ilyen felhatalmazást – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Orbán Viktor szerint a minimálbér elválasztása a bérektől, az egy szükséges dolog. Nem attól remélné a béremelést a pedagógusoknál, hanem attól, hogy megvan a belátás a kormányban, hogy valóban alacsonyak a fizetések – mondta egy másik kérdésre. 

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, az az ár, ami a mostani orosz gázszerződésben van, az kedvezőbb mint a korábbi. 

A hosszútávú szerződések célja az, hogy akkor is lesz az, amikor máshol nincsen. Ezért nem a teljes szükségletünk mértékéig kötünk le mennyiséget, hanem csak a felét kötjük le a magyar szükségleteknek. A kormányfő szerint a piacon nem lesz elég gáz idővel, és ezért fontos a hosszútávú szerződés. 

Mi lesz a kínai kapcsolatokkal?

Nagy veszélye van annak, hogy az orosz-nyugati konfliktus a kínai kapcsolatokat is negatívan érinthetik, de ez ellen fel kell lépni – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. A kormány továbbra is kiáll a zéró tolerancia mellett. A kabinet nem adja fel a kulturális offenzívát, amit az elmúlt években folytatott – mondta a kormányfő. 

Ha van olyasmi, ami a leginkább újszerű a választási eredményben, hogy a Jobbik helyén kinőtt valami, hogy ez pontosan milyen erő, azt még nem lehet tudni 

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, minden kisebbséget érintő rasszista ügyben zéró tolerancia van.   

A békés egyet nem értés politikája van jelenleg Magyarországon – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

Az embereket terhelő adókat nem fogunk bevezetni 

– mondta a kormányfő egy másik kérdésre. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714340414
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27540_resized.jpg?avcount=1714340414
origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168699_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165480_auto_resized.jpg
vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168643_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171673_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Volodimir Zelenszkij: az Egyesült Államok biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27542_resized.jpg?avcount=1714340414
origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167516_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714340414
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714340414
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714340414
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1616faTLxb4eRpUGa-MyZMHnHBTZoGTD0Wd98O0FfhI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMGQ1ZTc0MzAzNjQwM2E4ODZiODNlMjI5ZTc4ODkw.webp
Elképesztő

"Ösztönből cselekedtem" – édesanyja tartotta életben a kétéves kislányt, míg megérkeztek a mentők

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/YM-UjuD8q99H1YoJArWTYknsRn3FbIGSCsPKUaziPQU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU2ZGJhZDczMjUzNDQyMWVhNDliYzQ0OWQzODdlZjBj.webp
Közélet

Menczer Tamás: Elsők vagyunk – megint!