Eddig biztos rosszul főzted a tojást - mutatjuk, hogyan kell

Eddig biztos rosszul főzted a tojást - mutatjuk, hogyan kell

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 15. 12:00
Ha így csinálod, könnyen lejön a tojáshéj.

A tojást ezerféleképpen meg lehet főzni, de a héj leszedése 10-ből 9 embernek nehézséget okoz. Van, aki kanállal ütögeti a tojást, és utána, apró darabokban szedi le a héjat. Egy élelmiszertudós, Harold McGree azonban megosztotta legféltettebb titkát, hogyan válik le szinte egyben a fehérjéről a tojáshéj.

– A főtt tojáshoz olyan darabokat válasszunk, amik nem túl frissek. Ilyenkor a héj ugyanis ragadóssá válik - kezdte a titkot McGree. Ennek az az oka, hogy a hűvös helyen történő tárolás után a tojáshéj könnyebben hámlik.

A főzővízbe pedig szódabikarbónát kell szórni, miközben a víz felforr.

– Ha egy karton nagyon friss tojáshoz jutunk, amit azonnal meg kell főznünk, egy fél teáskanál szódabikarbónát is adhatunk egy liter vízhez, hogy a főzővíz lúgos legyen - igaz, ez felerősíti a kénes ízt - folytatta a tudós, leszögezve: ha még ekkor sem adja meg magát a héj, főzzük tovább a tojásokat.

(via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.